HOLDKOMP

Kis lépés ez az árnyékos oldalon…

OlvasnivalóUtazó riporter

Miről híres Bologna?

Spagetti – gondolta Szabó kettő János.

Hiszen mindannyian arra vagyunk szocializálva, hogy a hosszú, hengeres tészta az a bolonyai, a lukas, gombásan feladva pedig a milánói.

Semmi sem állhatna távolabb a valóságtól, ugyanis Bologna kies városában egyáltalán nem spagettit esznek a macskazabálók, hanem a Tagliatelle al ragu’ a helyi nemzeti eledel. Azaz a lapostészta, a széles metélt paradicsomszószos darált hússal.

Miután túl is lendültünk a nehezén, vegyük sorra, miről híres még Bologna?

Itt tartják például Európa legrégebb óta működő karácsonyi vásárát, ádventkor 1796 óta minden évben árusok lepik el az egyik helyi templom mellett működő árkádsort az Úr nagyobb dicsőségére. Azért lehet nehéz dolgunk megtalálni, mert Bologna valami 40 kilométernyi árkádos épülettel rendelkezik és ez nem tévedés, valóban negyven kilométerről van szó. Árkád árkád hátán.

Na de amiről sokan nem tudnak – pedig egyben a város jelképe -, az a ferde tornyok létezése.

Ferde torony? Nyilván Pisa. Sületlen fotók tömkelege készül naponta a híres toronyról, ugyanakkor a még sokkal ferdébbről az átlagos turista még csak soha nem is hallott.

Ezért elhoztam nektek, hogy odamennetek ma már ne kelljen.

A 12. század elején epült tornyok magassága eltérő, az alcsonyabbikat vissza is kellett bontani a dőlés miatt, így manapság az eredeti 60-70 méter helyett csakcsupán 48 maradt, ugyanakkor a kitérése a függőlegestől 3 méter feletti. A magasabbik közel 100 méteres és mivel elég sűrűn beépített a környék, szinte lehetetlen jó fotókat készíteni róluk.

Hagyományőrző módon ezek is egy krumplival készültek, a sötétben.

HOLDKOMP