A nap, amikor majdnem kitört az atomháború

1968. március 8-án elsüllyedt a K129 Golf-II típusú szovjet tengeralattjáró.

Ebben nem volna semmi különös, időnként elsüllyednek.Mint legutóbb a Kurszk.

A K129 3 nukleáris töltetet vitt épp magával, betárazva vetőcsövekbe, ebből kettő hordozórakétája gyakorlatozás közben berobbant zárt vetőnyílások mellett és a tengeralattjáró elsüllyedt 5 ezer méter mélyre. Ennyi a hivatalos verzió.

Voltak azért érdekes körülmények.

Arra például nincs magyarázat, hogy miért volt a szokásosnál 8-9 fővel több személy a fedélzeten.

A konteó szerint egy KGB különakció keretében lehettek többen, feltehetően Andropov utasítására egy amerikai-kínai atomháborút akartak kirobbantani, meggyengítve a két riválist.

Olyan jelek utalnak erre, hogy egy USA fennhatóságú szigettől épp akkora távolságra, 350 km-re történt az eset, ami pont a kínai rakéták hatótávolsága volt, szemben a szovjetek 770 kilométerével.

Az lehetett a világ szerencséje, hogy az ismeretlen kapitány a szabotázs és lázadás esetére fenntartott érvénytelen indítókódot adhatott meg és nem nyílt ki a vetőcső, az egyik hordozórakéta befele robbant és felrobbantotta a másikat is.

2010-ben került nyilvánosságra, hogy egy speciális, alul nyitott, erre a célra épített hajóval egy Howard Hughes nevű milliárdos kutatóexpedíciójának álcázva az USA megpróbálta kiemelni a roncsot, de ez csak félig sikerült, a sérült tengeralattjáró kettétört és csak az elejét szerezték meg (a címlapfotó látható). Egy CIA jelentés is született a Project Azorian fedőnevű akcióról, azt azonban nem részletezték, hogy végül pontosan mihez jutottak hozzá.

Mindenesetre az önfeláldozó kapitánynak köszönhetően a világ aznap megmenekült.

HOLDKOMP