NOSZF 100

November 7. volt épp tegnap. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom századik évfordulója. Vagy 1917. október 25-é?
A XX. század eleje eléggé gyalázatosra sikerült sok szempontból, de vannak még így is kirívó esetek.

Ezek egyike a NOSZF. Az október-november az eltérő naptárak miatti csúszás volt, a Julián-naptár máshogy számolt, mint az orosz.

A forradalom vezéralakja, Vlagyimir Iljics Uljanov, közismerten Lenin egy gátlástalan populista hazudozó volt, igazi gazember, aki reményteli ígéretekkel, teljesen kiforgatott Marxi filozófiával sorakoztatta fel maga mögé a háborús veszteségek miatt elégedetlenek tömegeit és forradalomba, majd polgárháborúba vezette – a helyi mércével valamennyire demokratikusan megválasztott kormány megbuktatása árán is – a kiábrándult katonákból, rosszul fizetett gyári munkásokból és éhező parasztokból összeálló, kezdetben 20, később 200 ezres, majd milliós tagságú pártját.

A bolsevik hatalomátvétel egyik első áldozata a 300 éve uralkodó Romanov-ház lett, egész biztosan Lenin parancsára, de minimum a beleegyezésével mészárolták le a cári Romanov családot és a Jekatyerinburgba velük tartó hűséges nevelőnőket, szolgálókat.

Nyikolaj Alekszejevics Romanovról azt kell tudni, hogy egyáltalán nem akart uralkodni. II. Miklós néven váratlanul lépett trónra, apja, a 190 centis, hatalmas szakállú, medve- és cáralkatú III. Sándor cár nagyon korai, vesebetegségből adódó halálakor. Miklós semmit nem tudott egy állam működéséről, nem ismerte a minisztereit, valahol a feudalizmus és modern XX. század küszöbén egy teljesen normális fiatalembernek nevelve megörökölt egy akkora birodalmat az összes gondjával, ami a szárazföldek területeinek hatoda volt.

Miklóst nem foglalkoztatta a népe nyomorúsága, ez egy cártól nem szokatlan, inkább hagyomány. Azonban uralkodását éhínség, levert lázadás is kísérte, ami nem a népszerűség kulcsa. Jellemző volt a habitusára, hogy amikor a koronázásának évfordulójára étel- és ajándékosztást ígértek, az ott összegyűlt félmilliós tömeg ráébredt, hogy nem jut mindenkinek, és agyontaposták egymást. 1100 halott. Miklós erről tudomást sem vett, különösebb részvét nélkül folytatta a megkezdett programját, a francia követségen bálozott, majd további főúri rendezvényeken vett részt.

A felesége egy német hercegnő lett, az apja halála után egy héttel keltek egybe, ők tényleg odavoltak egymásért. Évek óta nagy románc volt – annak ellenére, hogy mindkét oldalon tiltották a szülők. De ha már egybe is keltek, a folyton gyengélkedő Alekszandra (anyai és nagyanyai ágon örökölt mindent az idegzsábától a vérzékenységig) elkezdte szülni a lányokat, holott a szigorú orosz öröklési rend csak a fiúkat ismert el uralkodónak.

Ők voltak a négy kislány, megannyi külön egyéniség. Az OTMA becenével illették magukat, mert amikor összefogtak komiszkodni, ez az Olga, Tatyjána, Marija és Anasztázia kezdőbetűkből jött ki. Az anyjuk is inkább egy csapatként és nem külön-külön kezelte őket.

A negyedik lány után csak megszületett a kis cárevics, 300 ágyúlövés jelentette be Petrográd és a Néva felett, hogy itt a fiú trónörökös.

Alekszandra annyira jó anya volt, hogy az összes lányát és egyszem fiát is saját kebléről szoptatta, ez olyan mértékben eltért a korszokástól, hogy meg is szólták érte. Őt meg pont nem érdekelte, mégiscsak egy cárné volt.

A család igazából pompa és fényűzés nélkül élte a hétköznapokat, rengeteg fotó és mozgófilm örökíti meg, mennyire közvetlen volt a belső viszony. A kislányok nem hercegnőnek lettek nevelve, a kis cárevics viszont a szörnyű családi rontás, a vérzékenység súlya alatt 6 hetes korától szigorú felügyelet alatt állt. Akkoriban a vérzékeny fiúk várható élettartama 15-16 év lehetett. Szóval nem játszhatott a pajtásaival, de azért a tesólányokkal elég sokat szaladgálhattak.

A lányoknak saját fényképezőgépük volt, onnan sok fotó maradt fenn, olyan is például ahogy 4 macskát kergetnek a nagyhatalmú cár mellett egy közönséges poros udvarban. Ez is elég cárias, uralkodói viselkedés (hátul a kis sírós Anasztázia) :

Milkósnak volt két unokatestvére, V. György angol király és II. Vilmos német császár. Felváltva voltak jóban, attól függően, hogy Vilmos épp kiben látott szövetségest. György és Miklós 1914-ben viszont már arról leveleztek, hogy Vilmosra oda kéne figyelni, ugyanis háborúra készül. Ők itt ketten György és Miklós. Kezdetben tényleg kedvelték és tisztelték egymást.

Kölcsönösen eljártak a családi rendezvényekre, akár Dániába vagy ide-oda, ahol a Szász-Coburg-Gothai ház épp szervezett egyet. Nem tényleg olyanok, mint két tojás?

Most azt se felejtsük el, hogy II. Vilmos személyes vadászcimborája volt egy szerb anarchista, Gavrilo Princip által lelőtt osztrák-magyar trónörökös Ferenc Ferdinándnak, de azért ez még nem indok a rokonok ellen a Habsburgokkal szövetkezni, egy balkáni háborút, végül teljes világégest kiváltani. Tegyük hozzá, hogy Vilmos jobbára egy igazi gőgös seggfej volt, nem csak uralkodónak, amúgy is. Borzasztó gyerekkora volt, de az sem magyarázat.

Aztán lett, ami lett, Miklósnak a háború egyáltalán nem hiányzott. Nem volt jó hadvezér alkat sem, mégis úgy döntött, hogy jó, akkor hagyományosan vezeti a seregeit. Teljes kudarc.

Távollétében pedig az egész birodalma szétesett. Leninék mindent megtettek, az agitáció és propaganda jóval lúllépett a munkásmozgalmi kereteken.

A Romanovokat végül 1917 elején lemondásra kényszerítették, a korábbi Orosz Birodalom nem sokkal később ’18 márciusban a Breszt-Litovszki békével kilépett a háborúból. Ahhoz már nem volt köze sem a Romanovoknak, sem a demokráciának, a bolsevikok intézték.

A történet vége, hogy a nevelőnőkkel együtt 11 fős Romanov család lemészárlására 11 tökrészeg állatot küldtek, hogy egyetlen sortűzzel intézzék el. Nem sok beszámoló maradt fenn, az egyik szerint a gyerekek, a négy lány és a kisfiú szeme láttára lőtték le a két szülőt, a cárt és a cárnét. Már célozni sem tudtak de újratöltve a lányok halálos lövései után a kis cárevics megpróbált elbújni a halott szülők mögé, őt is kegyetlenül megölték.

Mellékszál, a Romanovokat száműzte volna a cár lemondása után frissen alakult orosz kormány ’17 elején – nem máshoz, mint unokatestvérhez, V. Györgyhöz, az viszont elutasította. Utólag – elég szenvtelenül – emlékezett meg az egészről a naplójában, hogy végülis, most már mit lehet tenni? Annyit tett, hogy átnevezte a Szász-Coburg-Gothai házat Windsorra, megtagadva a német múltat. Jelenleg is ők uralkodnak.

Lenin végül az 1924-ben bekövetkezett haláláig felépített egy  bolsevik diktatúrát, megszámlálhatatlan áldozattal, addig példátlan éhínséggel. Utódja, Joszif Visszarjonovics Dzsugasvili, azaz Sztálin 1953-as haláláig a háborús veszteségeken túl legalább 20 millió ember haláláért felelt a Szovjetunióban. Halálra éheztetés, halálba deportálás Szibériába, közvetlen tisztogatás.

Ez lett a Vörös Októberből. A NOSZF.

Generációk sorsára nyomta rá a bélyegét.

 • egyedi

  köszi, tetszett 🙂 újat nem mondtál, de jó stílusban 🙂

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Na jó, de te voltál kisdobos és úttörő is. 🙂

   • egyedi

    hajjaj, azok a csodás évek… :DD a KISZ-be már be sem jutottam

    • D. Pin Trouble

     nem vettek fel? gyalázat

     • egyedi

      nem is rémlik, hogy csináltak volna valamit. az már a rendszer vége felé volt 🙂

    • Manócska

     engem 2x avattak úttörőnek. KISZ tag meg úgy voltam, hogy eltévedtem, és nem értem oda az eskütételre. 🙂
     Érettségi után meg elvből kiléptem. 🙂

 • egyedi

  ja és annyira szépek ezek a kislányok 🙂

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Egyébként tényleg elég komiszak voltak. Marija volt akit mindig bántottak a nagyobbak, ő ilyen kis szívlélek lányka volt, nagyon érzékenyke.

   • egyedi

    arról nem olvastam, de gondolom anyuka nem lehetett túl keménykezű a kislányokkal

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Apuka sem. 🙂

     • egyedi

      jó, azt tudjuk, hogy a lányos apák milyenek … :))

 • vau

  Erős.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Lesz még Windsoros poszt.

 • SpaceWolf

  Király. 🙂

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Mondom cár.

   • SpaceWolf

    Bocsmá. 🙂

 • SpaceWolf

  Amikor mindenki azt hitte, hogy rosszabb már úgysem lehet, beesett Sztálin. Csodás.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Írok majd róla repülőset is.

   • SpaceWolf

    De ő fosott a repüléstől, nem?

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     A paranoiája erősebb volt. 43-ban repült először, de 38-tól már kivégeztettett mindenkit.
     Van legalább 3-4 repcsis téma, például az első lopakodó. 😀 Na az szép lesz.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Napaszmeh. A Viasat History ugyanezt a történetet meséli.

  • vau

   Mindenki minket olvas, nem lehet más magyarázat.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    A Raszputyinos vonalat ki is hagytam, így is túl hosszú lett.

    • Magister Ludi

     pont, hogy jó lett, ennyi hossz kell ehhez

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Viktoriánust írtam már más platformon az unokatesókról.
      http://e-male.kinja.com/marcius-15-1691545466

     • Magister Ludi

      mostan nagyon zűrös céges időszakom van, de ha túlélem, elolvasom

    • Manócska

     Szerintem az lehet egy külön önálló cikk.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Hát nem is tudom. A montenegrói hercegnőknél futott vele össze Alekszandra, aztán mi lett a vége?

     • Manócska

      Mind meghaltak.
      A film nagyon tetszett, Alan Rickmannal.

%d bloggers like this: