Óriási változás jöhet a Linux háza táján

Maga Linus Torvalds, a népszerű operációs rendszer atyja tett végre pontot egy régóta vitatott kérdés eldöntésére.

A Linux kernel (rendszermag) 5.7 verziószámú release szakított ugyanis a forráskódok nulladik verziója óta íratlan szabályként létező hagyománnyal: többé nem kell 80 karakterre korlátozni a kódsorok hosszát.

Őrület, szinte csak kapkodhatjuk a fejünket a változások sorozatával felkavart állóvízben, hiszen nemrégiben megtörtént, amire senki nem számított, az Intel platformtól a közelmúltban az AMD Ryzen processzorok átcsábították Linus mestert a 32 magos Threadripper 3970x socket sTRX4 melegágyába, de amilyen csapodár, talán már titokban elkezdett kacsintgatni az ARM architektúra felé is.

In fact, the biggest excitement this week for me was just that I upgraded my main machine, and for the first time in about 15 years, my desktop isn’t Intel-based, No, I didn’t switch to ARM yet, but I’m now rocking an AMD Threadripper 3970x.

A minden forráskódok nagyura eképp magyarázta a The Register leesett állú olvasóinak a 80 karakteres korlát eltörlésének unortodoxiába hajló indokait:

Excessive line breaks are BAD. They cause real and every-day problems. They cause problems for things like ‘grep’ both in the patterns and in the output, since grep (and a lot of other very basic unix utilities) is fundamentally line-based.

A nyolcvan katakter rossz. Értem? Mivel a feldolgozás sok alapvető Linux modulban sor alapú, az indokolatlan sortörések állandó, napi szintű fejfájást jelentenek azoknak, akik ezekkel valóban dolgoznak és nem csak hobbista szinten basztatják a cuccaikat. Ez utóbbit kicsit részletesebben is kifejtette azok számára, akik esetleg kételkednének a határozottságában.

I do not care about somebody with a 80×25 terminal window getting line wrapping. For exactly the same reason I find it completely irrelevant if somebody says that their kernel compile takes 10 hours because they are doing kernel development on a Raspberry PI with 4GB of RAM.

A szofisztikált önszopatást mindenki megválaszthatja saját magának, de mostantól pont leszarható ha valaki otthon a négy fal között még mindig 80×25 karakteres terminálban élné az életét vagy éppen imádja amikor a kernel fordításról elmondhatja, hogy 10 órát baszkódott vele egy Raspberry PI apróságon 4GB RAM-mal.

A harcias kiállást a no_more_80_column álláspont mellett így folytatta:

But no, 80-column terminals in 2020 isn’t “reasonable” any more as far as I’m concerned. People commonly used 132-column terminals even back in the ’80s, for chrissake, don’t try to make 80 columns some immovable standard.

Vegyük már észre, hogy évtizedek teltek el, amióta még a régi szép időkben, egy letűnt évezredben is sokan 132 oszlopban élték az életüket, most 2020-ban ideje azoknak a 80-asoknak is váltani, akik azóta feltehetően zoknit sem cseréltek.

A diktatórikus hangvétel nem sok választást hagyott a hepciáskodóknak, lehet végre meghunyászkodni, ugyanis a változás a tettek mezejére lépett és a hétvége óta már a nem 80 karakteres Linux kernel érhető el a szaküzletek polcain.

Ennyi váratlan izgalom után nem csoda ha sokan azt is várják, hogy mikor jelentik be a 25 sornál nagyobb Terminál ablakméretet is.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!