Pár tipp ahhoz, hogy hogyan NE kertészkedj !

3 éve fejembe vettem, hogy kezdek valamit azzal az őserdővel ami a kertemben nőtt, és mindenféle jöttment gaz és gyomnövény helyett szebbnél szebb virágokat fogok ültetni. Ültettem is, aztán újra, aztán megint, következő évben még többet, kétszer, háromszor, négyszer, ötször. Minderre azért volt szükség mert minden kidöglött, nem volt növény amit vettem és életben maradt volna. Gyakorlatilag a kertészetben hagyott tízezreket akár a kályhában is eltüzelhettem volna.
Ez a cikk azért született, hogy leírjam azokat a dolgokat amiket a kertészetekben nem mondanak el és többnyire a neten sem írnak róluk.

1. Árnyékliliom

Az első növény amit választottam, és amit mindenhol ajánlanak árnyékosabb kertekbe -az enyém pedig igencsak árnyékos volt- az az árnyékliliom. Az árnyékliliom nagyjából az egyetlen olyan növény ami mint a neve is mutatja megél az árnyékban. Számtalan fajtája létezik, nagyon szép virágai vannak, nekem pedig fontos volt, hogy a számtalan árnyékos foltban is lássak virágokat néhanapján. Gyakorlatilag öntözni is alig kell, elpusztíthatatlan. Pont nekem való.

Egyetlen apróságról feledkezik meg az összes kertészeti szaklap, honlap és maguk a kertészek is. Mégpedig, hogy az árnyékliliom nem virágzik árnyékban. Jelentéktelen hülyeség, szóra sem érdemes. Én elhiszem, hogy baromi szép a hatalmas medvetalpnyi leveleivel ahogy csöndben éldegél a félhomályban, de ha már évelő virágként árulják lehet ezt az apróságot mégiscsak érdemes lett volna közölniük. Szóval ha szeretnéd, hogy szépen virágozzon az árnyékliliomod sajnos kénytelen leszel olyan helyet választani neki ahol jópár órát éri napsütés is.

2. Levendula

Mindenki ismeri a levendulát, igazi mediterrán túlélő gyakorlatilag a kőből kinőve is megél, ráadásul vizet se különösebben igényel. Vegyünk levendulát, ezt már igazán nem tudjuk elbaszni- gondolta mokusON, miután vett 30 tő levendulát. És mekkorát tévedett.

A levendulát sokkal könnyebb megölni mint gondolnánk, megszámlálhatatlan fajtáját sikerült kiirtanom az elmúlt években mire rájöttem mi a nyűgjük. Megint egy olyan apróság volt a probléma amit a kertészetben elfelejtettek közölni. Mégpedig azt, hogy a levendulát rengeteget kell öntözni, legalább fél évig a kiültetés után. Lehetőleg hetente kétszer minimum, és igencsak bőségesen. Különben ez a mediterrán hisztis gyökérféle fogja magát és kiszárad.
Másik fontos dolog a levendula metszése. Ha nem vágja le az ember már a legelső évtől kezdve a hajtások végeit (kb az 1/3-át a szárnak) akkor pár év múlva egy virágtalan, fás, a földön döglődő, rendkívül csúnya laposkúszó bokra lesz.

3. Szarkaláb

Mivel alapvetően ritkán van kedvem virágokat locsolni mert egyelőre még nem vagyok a saját nagyanyám, ezért olyan évelőket választottam mint az az eddigiekből is feltűnhetett amik szárazságtűrőek, és lehetőleg heti egyszeri vízzel elvannak magukban.  Ezzel el is jutottunk a legnagyobb átbaszásokhoz.

A szarkaláb minden kertészet honlapján mint szárazságtűrő növény van felsorolva. Vannak 10-es toplisták ahol  a legszárazságtűrőbb növények egyikeként szerepel. Nos.. nem az. Nagyon nem.
Először heti egy locsolással próbálkoztam aminek az lett az eredménye, hogy 1,5 hónap után mind elpusztult. Mivel nagyon szép virágról van szó, ami különösen tetszett, szemem előtt komplett szarkaláb mezőket vízionálva a következő évben újra nekifutottam, és gondolván arra, hogy még a levendulát is mennyit kell locsolni amíg gyökeret ereszt, biztos ez lesz a gond a szarkalábnál is. Hét közben meló után, csak azért kijárkáltam a telekre, hogy ezeket a nyűveket ne csak hétvégén érje víz. Ez is kevés volt. Július végére mind halott volt egy kivételével. Ez utóbbi növényt október végéig tudtam életben tartani, de mivel akkor már megszámlálhatatlan hónapja nem esett rendes csapadék kis hazánkban, és én is meguntam a hétközbeni telekre járást, sajnos ő is áthelyezte székhelyét az évelőmennyországba. Heti 3-4 locsolással életben tartható lenne, egyébként kampó, felejtsd el a szarkalábat.

4. Csillagfürt

Másik kedvenc pénisz formájú virágom a szarkaláb mellett a csillagfürt. Kb 20 tő csillagfürtöt sikerült megölnöm az elmúlt 3 évben, és ezt a számot a végtelenségig tudnám fokozni.


Azt írják a kertészetek honlapjain, hogy napfénykedvelő. Hát lehet, hogy a sarkkörön vagy a tundrán az, én nem tudom, de hogy ami idén nyáron itthon volt azt nem kedveli az hétszentség, úgy égtek el a levelei a déli napon, hogy öröm volt nézni. Mondjuk annyira nem volt nagy öröm, mert vagy 50,000 forintom bánta, ahogy ezek a pipogya kis nyamvadt rohadékok az első júliusi napsütéstől átmentek önmegsemmisítésbe. Ha a szarkaláb sok vizet igényel, a csillagfürt esetében szorozd meg kettővel. Nem véletlenül nincs tele velük az összes hazai kert.

5. Palánták

Amikor kellőképpen elegünk van a kertben meghalasztott több ezer forintért vett növényeinkből akkor eljön az a pillanat minden hobbikertész életében, hogy palántákat ültet, és megpróbál virágmagokból, gyakorlatilag fillérekből kertet varázsolni magának. Sajnos ez az a téma amiben egyáltalán nem fogok tudni tanácsot adni, mert totális kudarccal jártam.


Ha valamivel sikerült kimaxolnom önmagam balfaszságát, az a virágmagok ültetése. Tucatnyi féle növény esetében, minden szabályt pontosan betartva, mindent úgy csinálva ahogy a leírásban szerepelt sem sikerült növekedésre bírnom őket. Mást viszont igen.
Nekem senki nem mondta, hogy a virágföldben amit veszel vannak elszórva magok. Olyan műgonddal nevelgettem a belőlük kihajtó parlagfüvet, szolidágót és egyéb gyomot mint a legcsodálatosabb teremtményeit a földnek. Akkor már azért kezdett gyanús lenni a dolog, amikor 3 hónapnyi nevelgetés után az elvileg 5-10 cm magasra növő pázsitviola elérte a 40 centis magasságot, és a levele is feltűnően más volt mint amilyennek papíron lennie kellett volna.
Sose vegyetek tesco-s virágföldet.

Lassan 4 évnyi rutinnal azt mondhatom, hogy kezdem megérteni azokat akik letérkövezik az egész udvart inkább a pékbe. A kertészetekben kb 10,000 különböző növényt termesztenek idehaza, ebből 10-15 összvissz ami meg is él itthon extrém gondoskodás nélkül, Ez az a 10-15 évelő amit minden kertben láthatsz Magyarországon. Nem véletlenül. Ezek azok amik bírják. Lehet elég lett volna csak megkérdeznem bármelyik szomszéd nénit a kertészek helyett, dehát mindenki a saját kárán tanul, én pedig magoltam szorgosan. Ez a cikk azért született, hogy neked ne kelljen.

HOLDKOMP