Planet X – a tizedik bolygó?

Vagy a kilencedik?

Sokan a szegény kis Plútót nem tartják már bolygónak mióta gonosz asztronómusok egy konferencián lefokozták a Kuiper-öv objektumainak alaposabb vizsgálatát követően. Ugyanis találtak hasonló méretű további egyedeket és minden bizonnyal van még jópár további is a transzneptuni térségben. A Ceres és a Sedna nevek bizonyára ismerősek. Amiért mégis bolygónak tartom a Plútót és remélem hogy hamarosan visszaminősítik mert megfelel a bolygókra vonatkozó szabályoknak: mérete meghaladja a bolygóképződéshez szükséges minimumot és vannak holdjai: Kharon, Kerberos, Hydra, Nyx és Styx.

De a mai poszt tárgya egy ennél érdekesebb, valójában fel sem fedezett bolygó, ami számítások szerint a Föld méretének négyszerese, tömegének tízszerese lehet.

2016-ban jelent meg egy kutatás a rangos Astronomical Journalban, azóta egyre több megerősítést kap, annyira hogy a NASA is elkezdte keresni a New Horizons szondával a nyomait.

Úgy tűnt fel hogy valaminek lennie kell 20 és 100 millió mérföld közötti pályán hogy épp a további bolygók létezését szerették volna megcáfolni, azonban találtak a Kuiper-övön túl egy olyan üres térrészt, ahonnan hiányzik minden. Túl üres. Kizárásos alapon és sok-sok számítással az jött ki hogy ez csak úgy lehetséges ha azt a legkülső részét a Naprendszernek valami kipucolta, egyszerűen megette az ottani objektumokat, törmeléket, mindent.

A titokzatos Planet X nevet kapta és úgy gondolják hogy nagyon sötétnek kell lennie, alacsony fényvisszaverő képességgel, ezért nem is a látható hanem az infravörös tartományban keresik. A keresést az is nehezíti, hogy bárhol lehet, mert úgy becsülik hogy 15-20 ezer év alatt kerüli meg a Napot és könnyen lehet hogy kilóg a többi bolygó keringési síkjából.

Az optimisták 5 éven belülre várják a tényleges felfedezését, nekem azért volnának ezzel kapcsolatban apróbb kétségeim.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: