Rocco vödre

Vajon mi a közös Rocco Siffrediben, a nemrég visszavonult pornókirályban és bennem? Talán mindketten kedveljük a gangbanget? Na, azt nem. Csak nem mindkettőnknek ugyanakkora a farka?? Á, dehogy!

A közös pont, hogy ugyanolyan a felmosóvödrünk és a mopunk, bakker!

Erre akkor jöttem rá, mikor megnéztem a Rocco című, szinte teljesen érdektelen életrajzi ihletésű filmet a Netflixen. Gondoltam is, hogy ha a felmosó szett képes a felgyülemlő testnedvektől megszabadítani a forgatási helyszínt, akkor talán a lakásomat beterítő leheletfinom porral is megbirkózik valahogy. A vásárlást egyébként nem Rocco ihlette, erre a csodálatos kapcsolódási pontra csak később döbbentem rá.

A Vileda Turbó egy meglepően használható dolog. A boltban túl nagynak tűnő doboz felemelve pillekönnyű. Ezt jó jelnek véltem, nem szeretem ugyanis, ha már üresen annyira nehéz a felmosóvödör, hogy nem tudom külső rüszttel lazán odébb rúgni.

A kialakítása nem kerek, inkább vese alakú, így kényelmesen befér a budi mellé a sarokba. Ez különösen hasznos, ha az ovisoktól fosós-hányós vírust szedek össze, és a WC-n ücsörögve döbbenek rá, hogy a fürdőszobai lavór elérésének kb. akkora az esélye, mint Bernard strandpapucsos felbukkanásának a Kőris-hegyen és sokkal kisebb, mint annak, hogy Vau alien anyakirálynőket telepítsen a kertjébe, mert ez utóbbinak 50%-ot adok: vagy telepít, vagy nem.

A szürke vödörhöz tartozik egy piros, beépített kinyomó kosár, ami a mop víztelenítésére szolgál. (Persze lehet, hogy leszedhető, de nem feszegettem.) Hatalmas találmány, hogy pedállal mozgatható: ha pedálozok, a kosár pörög, mint a kurvaanyja, és kifacsarja a mopot, ami ezután egy rossz bőrben lévő centrifugált pulikutyára emlékeztet.

Balesetek persze előfordulnak, ez rögtön az első pörgetésnél kiderült. Nem helyeztem el ugyanis a mopot kellő gondossággal a kinyomó kosárban, a kilógó szálacskák pedig csodás Damien Hirst festménykezdeményt rajzoltak a falra. Anyám szokta mondani, hogy tesómmal semmit nem tudunk kár nélkül csinálni, és tényleg.

Damien Hirst pöttyei

Maga a mop is érdekes, mert a szálacskákból összeálló fej kerek ugyan, de a műanyag nyél végére illeszkedő, döglött pulit tartó rész már lekerekített háromszögletű, amivel a sarkok kiválóan elérhetők. A döglött puli belső részén rövidebbek a szálak, a külső kerületén hosszabbak. A széleken nem mindenhol sikerült egységes szálhosszt elérni, ezért amikor először áttekintettem a helyzetet, egy pici fodrászkodással kezeltem ezt a félig esztétikai, félig technikai problémát.

A nyél teleszkópos: 3 részből áll és kb. 45 centisre tolható össze, illetve a dobozban is ebben az állapotában érkezik, tehát nem kell egy hosszú nyéllel végigbócorognunk az áruházat. Ha kihúzzuk, az óramutató járásával megegyező irányba tekerve fixálható. Maximális magassága 130 centi, amivel alapvetően elégedett vagyok, mert a kínai törpékre tervezett gereblyéknél talán csak a dongalábú kínai törpékre tervezett felmosónyeleket utálom jobban. A nyél alsó vége menetes, ez csavarható bele a döglött pulira pattintható lekerekített piros háromszögbe. Remélem, mindenki tud követni.

Amikor megláttam a menetet, azon tűnődtem, hogyan fog majd a fej a nyéltől függetlenül pörögni a kosárkában. Bevallom, valami gömbcsuklós megoldásra számítottam, nem fix csatlakozásra. Kiderült, hogy a nyél együtt forog a fejjel! Itt kicsit ideges lettem, mert nem számítottam rá, hogy a szerkezet tenyércsiszolóként is működik.

Erről beszélek

A problémára egy elsőre teljesen jelentéktelennek tűnő alkatrész, a nyéllezáró lyukas pöcök (NYLLYP) jelenti a megoldást. Jelentősége a cipőfűződűzniéhez fogható (ennek rövid neve magyarul: basz), nélküle az egész felmosó szett értelmezhetetlen paradoxonná válik. Ha tehát kicsomagoljátok a vödröt, majd kihalásszátok a teleszkópos nyelet, ne dobjátok ki a dobozt a faszba, hanem kezdjetek el keresgélni benne egy kb. 3,5 cm hosszú, nyélvégre illeszthető lyukas bigyót. Ez fontosságára való tekintettel külön átlátszó műanyag csomagolással van ellátva. Először azt hittem, csak arra szolgál, hogy felakasztva is tárolható legyen a nyél, de nem. Mivel a pöcök pattintható és nem menetes, gyakorlatilag ennél fogva érdemes tartani a mopot centrifugálásnál, miközben az egész nyél a pulidöggel együtt forog. Zárójeles megjegyzés: tényleg felakasztva kell tárolni, mert a tömör belső rész nehezen szárad.

Fontos információ lehet még, hogy a nyél nem fektethető el teljesen, de 10 centis lábazatú szekrények alá simán be tudtam vele kotorni. További előny, hogy a vödör kosárral ellentétes oldalán a perem alatt van egy ovális nyílás, ahogy pl. a papírdobozok oldalában is találunk ilyet: általában ott lehet belekapaszkodni. Na, itt is használható erre (bár a vödörnek saját piros füle is van), de valójában a víz kiöntésének egyszerűsítésére szolgál. Őrület, hogy ezek mindenre gondolnak.

Összehasonlítva a téglalap alakú felmosófejjel, a puli kicentrifugálva is több vizet használ, tehát inkább kőre jó, vagy olyan helyekre, ahol az árasztásos technika a célravezető. Ennek ellenére a laminált padlón is jól vette az akadályt, hamar száradt.

A Viledának a téglalap alakú felmosóhoz is van lapkinyomós vödre, de ezt nem próbáltam. Az én lapos felmosófejem vödörmentes változat. Imádom, mert ipari felmosásra tervezték, a pici helyiségeket keresztben két húzással végigéri, csak hát kézzel kell áztatni és kifacsarni, ami elég undorító. Ráadásul zsebes megoldású, ami gépi kinyomásra alkalmatlan, leesik a fejről. Ebből a szempontból jobb a patentos verzió, ilyet anyám használt, de egy idő után annyira deformálódtak a patentok, hogy már csak kalapáccsal tudta fixálni a mopot a fejen, aztán meg csavarhúzóval lefeszegetni. Kifejezetten érdekes volt nézni, ahogy a takarításhoz a szerszámosládát is előszedi. Nem egyszerű a takarítók élete, na.

A felmosással pedig csak óvatosan, mert nem példa nélküli, hogy a rendőrség őrizetbe vesz valakit agresszív felmosásért. Az eset még 2014-ben történt egy amcsi szállodában, ahol az egyik vendég elégelte meg a szerinte hanyag munkát és kezdett vad mopolásba. Talán mondanom se kell, hétfői napon történt a takarítót megrázó példátlan támadás, amiről 2014 októberében számolt be az Independent.

A címlapképen Cukorhegy Szörnyecskéje látható takarító üzemmódban.

HOLDKOMP