Skandináv mesék – Középfölde

Midgard gyönyörű táj volt, de lakatlan. Senki nem mászott sziklát a ködbe vesző hegycsúcsokon, és senki nem horgászott a kristályvizű folyókban. A teremtő istenek alaposan körülnéztek, minden kő alá bekukucskáltak, de sehol nem találtak emberi életet. Végül a világ szélén, a tengerparton, az iszamos kövek között két fadarabra bukkantak, amiket az ár sodort oda. Az egyik egy kőrisfa ága volt. A kőris egyenes törzsű fa, ellenáll a viharoknak, a gyökere pedig mélyre fut. Jól faragható, és nem hasad egykönnyen, lehet belőle akár szerszám nyele, akár lándzsáé.

A másik fadarab, amit az istenek a kőris mellett találtak, egy szilfa ága volt. A szil kecses növény, de a fája elég erős ahhoz, hogy akár gerendát vagy födémet készítsenek belőle. Erős és szép házat lehet szilfából építeni.

Az istenek fogták a két fát, és talpra állították őket a tengerparton. Embermagasságúak voltak. Odin lelket lehelt beléjük, és a két fadarab életre kelt. Vili értelmet adott nekik és akaratot, így megtanultak mozogni és vágyakozni. Vej pedig emberformájúra faragta őket: fület, szemet és szájat faragott nekik, hogy halljanak, lássanak és beszéljenek. A kőrisfát férfivé faragta, a szilfát pedig nővé. Ott állt a két élő ember a tengerparton meztelenül. Az istentestvérek ruhát készítettek nekik, hogy megvédje őket a tenger felől érkező csípős széltől. Végül pedig nevet adtak nekik: a férfi neve lett Askr, ami kőrist jelent, a nőé pedig Embla, ami szilfa.

Odint azóta is úgy emlegetik, mint Mindennek Atyja, mert tőle származnak az istenek, és ő lehelt életet az első emberpárba, akik az összes ember ősszülei lettek.

Az emberek Midgardban maradtak, ahol biztonságban éltek az Ymir szempilláiból épített fal mögött. Itt se óriások, se szörnyek nem támadhatnak rájuk, és békében nevelhetik gyermekeiket. Annak ellenére, hogy a világuk alatt tekergőzik Jörmungandr, a saját farkába harapó óriási kígyó, akinek bőréből méreg és vér csöpög. De róla majd máskor.

 • vau

  Rettentően lelombozóan indult a történet, de végülis jobb lett.

 • taro

  ez egy fokkal jobb, mintha halott isten vérével kevert sárból lettek volna…
  (így új értelmet nyer a fapina kifejezés is)

 • Kolyok12

  invenciózus névválasztás

 • orizatriznyák

  Ez remélhetőleg már a szépített változata a mesének. Egy ilyet azért csak szívesebben olvas az ember, mint Carlo Collodi által megírt Pinokkió eredeti történetét (most gugliztam), amiben a kis fagyerek roppant nagy gyökér.

 • mokusON

  sose értettem miért lettek ilyen népszerűek egy rakat emberevő barbár népirtó begombázott képzelgései.

  • KingaA

   Azt hiszem, a teremtéstörténetük nem annyira népszerű (de nem láttam a Thor-filmeket, szóval nem biztos). Inkább a későbbi kalandok szerepelnek mindenhol, nem az, ahogy a meggyilkolt óriás testét rágó férgekből törpék keletkeznek, meg a többi.

   • R2#metoo

    A meggyilkolt óriás testéből törpék keletkeztek.
    Enuma Elis, Ószövetség-Adam’s Murmur, Edda, Holt tengeri tekercsek, Hermes Triszmegisztos, Görög mitológia…..

 • R2#metoo

  A storyban szereplő lyánfa a : Quercus cerris fagaceae azaz csertölgy.
  Ki ne hallott volna asszonyi cserfelést….mely kilúgozza a sz@rt is a büszke kőrisf@szból, mely addig egyenes szárú, míg el nem áll ( konyul ) az bősz szándékától és legott feledve azért, hogy szerszámként éppen bévetni ne lehessen ott.

 • R2#metoo

  Midgard:

  Mi vinné ma le a lázam?
  Dunyhák alant remeg szívem.
  Hogy a bunkót lealázzam,
  Föld alá tiporva híven?

  Nie-belongok nyűveivel
  mér’ vesződöl buta paraszt
  Talán mert az életműből
  ki van metélve ez a kaszt.

  Visonghat a vak világba
  Ha ezüst…ha karmen
  Önmegsemmisítő virága
  Őrjöng, veszett kurvaként Arven.

  item,

  BB-knek

%d bloggers like this: