Skandináv mesék – Yggdrasil

Yggdrasil nem csupán egy akármilyen kőrisfa, hanem a leghatalmasabb és legszebb a kilenc világban. Az ágai a világok között nőnek és tekergőznek, és összekötik azokat egymással, a teteje pedig az égig ér. A gyökerei három világon átnyúlnak, és három forrás táplálja őket.

A legmélyebb gyökér leér egészen az alvilágig, Niflheimig, ahova a gonosztevők kerülnek haláluk után, és ami már akkor is ott volt, amikor semmi más nem létezett. A sötét világ közepén bugyog a folyton örvénylő forrás, Hvergelmir, a fortyogó üst. Mennydörgése olyan, mintha egy óriási teáskanna pezsegne. Ebben a vízben él Nidhöggr, a sárkány, aki az Yggdrasil gyökerét rágja és pusztítja szakadatlanul.

A második forrás a sorsistennő, Urd kútja. Két társnőjével együtt itt szövögetik a sors fonalát, és öntözik a Világfát. Ennél a kútnál gyűlnek össze az istenek is mindennap, miután átkeltek a szivárványhídon, hogy tanácskozzanak és törvényt hozzanak. A szivárványhíd neve Bifröst, és csak az istenek járhatnak rajta. Ha egy troll vagy egy fagyóriás megpróbálna átkelni, leégetné a lábát.

A harmadik gyökér a fagyóriások birodalmába vezet, Mimir kútjához, a bölcsesség forrásához. Sokan látogattak már el Mimirhez, hogy tudást merítsenek a kútból; ki a fél szemével, ki a fülével fizetett érte.

A Világfa legmagasabbra nyúló ágain egy sas ül, akinek senki nem tudja a nevét, két szeme közt pedig egy héja ücsörög. Az ágak között él egy mókus is, Ratatoskr, aki szüntelen fel és alá szaladgál a fán, hazug pletykákat sugdos a sas és a sárkány fülébe, és jókat kacag, ha azok megdühödnek.

A fa leveleit és hajtásait négy szarvas és egy kecske legeli és tépdesi éjjel-nappal. Kígyók tekeregnek számolatlanul a fa gyökerei körül, és harapdálják azokat. És persze Yggdrasil volt az a fa, ahova Odin dárdájával feltűzte magát kilenc napra, áldozatként, hogy megszerezze a rúnák bölcsességét.

Hogy milyen törvényeket hoznak az istenek, és kik ők egyáltalán, arról legközelebb.

 

 • vau

  Ezek a gyagyás vikingek rendesen maszatoltak ezzel a húrelmélettel.

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  mint tudjuk a vikingek inkább voltak erősek, mint okosak.

 • SpaceWolf

  Én is akarok abból a cuccból amit ezek szívtak.

 • egyedi

  off
  az utoljára kommenteltek miért csúsztak lejjebb?
  ma olyan szar napom volt. vau, rád godoltam sokat délelőtt, mert fél napig nem tudtam belépni a telómba. valami kódot kért, ami azt sem tudtam, hogy mi. nem mondom, hogy nem voltam nagyon ideges 🙁

  on
  akkor most elolvasom a mesét 🙂

  • vau

   Olyan megfontolásból, hogy nehezebb volt elérni a régebbi, népszerű cikkeket és az archívumot nem akartuk feljebb mozgatni, mert abban nagyon nehéz mazsolázni (meg az nem annyira szép). A tag cloudot kitakarítottuk, mert érzésre senki nem használta, már ami a statot illeti. Az utolsó kommentek lejjebb kerültek, mert aki kommentel, az amúgyis legörget a cikkek aljára, a diskurzus meg főleg mindig az utsó kettőben van.

   • egyedi

    mondjuk aki olvasó, az biztos más szemmel nézi, én meg tekergetek mindenhová 🙂

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   gondolom a PUK kódról beszélsz…
   a múltkor félálomban be akartam kapcsolni a telefonom, és addig szerencsétlenkedtem, hogy nekem is meg kellett keresni a PUK kódot. arra persze már felébredtem.

   • egyedi

    nem. ez valami másik pin volt, ami a fiókomhoz tartozott, vagymi. ha nem egy hete állítottam volna be az ujjlenyomat olvasót, tuti, hogy nem jut eszembe. így mákom volt, mert az ügyfélszolgálatos csaj ezt emlegette,, és akkor elkezdtem reménykedni 🙂

 • egyedi

  szegény fa. mindenki bántja…

 • mokusON

  vajon a vikingekben felmerült az a kérdés, hogy ha csak azok jutnak el ezekbe a világokba akik meghaltak, akkor mégis hogyan tud róluk bárki ?

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   ez egy máig érvényes kérdés az összes olyan vallással szemben, ahol túlvilági életet vizionálnak.

   pedig a lélek csak pár milivolt kóboráram egy húscsomóban.

  • The Winter Soldier ⭐

   Sámánok.

 • The Winter Soldier ⭐

  Ebből most így este kb csak az IKEA-katalógust fogtam fel…

 • α Centauri

  Vannak itt dendrológusok?

  • R2#metoo

   Én tudok egyet…csak nem itt,

   “Kandicsfalva és Csonkamalándok között van egy erdő, a Sumadinka, amely ékessége a környéknek.Tölgy., éger-, cser-, kőris- és szilfa nő itt, meg gyertyán, vadul, buján és szépségesen a maga kedvére. Jól érzi magát benne az őz, a szarvas, a vaddisznó, s ha a madarak esténként elhallgatnak, és feltámad a szél, titokzatos régimódi történeteket susognak egymás fülébe a fák.”
   Halász Margit: Éneklő folyó

%d bloggers like this: