SOS

Save Ours Souls, ugye? Na persze.

Nem tudom, rajtam kívül még ki szokott ilyen hülyeségeken agyalni, hogy vajon segélykéréskor tényleg azt morzézzuk-e bele a vakvilágba, hogy SAVE OUR SOULS, velem olykor megesik az ilyesmi. Végül is logikus, nem? Ha süllyed a hajót, a hagyományoknak megfelelően nem lehetsz ateista, szóval akkor már jöhet ez a lélek-dolog is (mondjuk ha nagyon elmerülünk a teológiában, akkor ennyi erővel akár el is süllyedhet az egész a francba, ezt a lélek-dolgot meg majd a halál után úgyis lemeccseli egymással Isten meg az ördög).

Nos, van egy jó hírem bajba jutott ateisták és materialisták számára, akik eddig vallási okoknál fogva nem kértek morzén segítséget: ennek az egésznek semmi köze a lélekhez. Ami azt illeti, a hajókhoz sem (egy másik elterjedt tévhit szerint a rövidítés a Save Our Shipből keletkezett). Tulajdonképpen nincsen köze semmihez sem az égvilágon, és ez így is van jól.

Az SOS segélyhívás ráadásul nem is angol – nem mintha számítana, mivel ugye nem is egy rövidítés –, hanem német: 1905-ben egy rádiószabályozási törvényben határoztak arról, hogy ez legyen a hívókód, ha baj van, méghozzá azért, hogy azonnal meg lehessen különböztetni a kevésbé fontos táviratoktól. Morze-kódban ugyanis az SOS így néz ki:

… _ _ _ …

Eleinte mindenki más segélyhívást használt, Nagy-Britanniában például a CQD volt a menő, de aztán rájöttek, hogy miután a kereskedelmi hajózásban annyi náció rója a tengert, ahány csak hozzáfér, és ugye mindenkit érhet baleset, végül nemzetközi szinten is maradtak az SOS-nél. Amikor a Titanic elsüllyedt, ez még nem volt tiszta, úgyhogy felváltva küldözgette az SOS-t és a CQD-t, ez mondjuk nem sokat használt az utóbbi népszerűségének sem, tekintve, hogy az egyébként is kaotikus mentésszervezést a „nyelvi” zűrzavar sem tette egyszerűbbé. Na meg milyen hülyén is nagzott volna már, hogy sending out a CQD?

Az SOS – így szóként leírva – ráadásul palindróma, vagyis olyan, mint az indul a görög aludni, csak rövidebb, és kevésbé néznek hülyének érte, ha lemorzézod, ráadásul fejjel lefelé is ugyanúgy felismerhető, mint a másik oldalról, így kiválóan alkalmas arra, hogy a homokba rajzold, belepisáld a hóba vagy valami más módon tudasd a külvilággal, hogy szarban vagy.

(AOL)

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Leesett a hó. Lehet végre S.O.S-t sárgázni bele. Akinek megy, hagyományos betűkkel, akinek csak a tititi-tátátá-tititi mintázat rajzolódik ki, az keresse fel az urológusát és szedjen szabalpálma kivonatot.
  Pro-tip: sapka-sál-kesztyű és ne egyetek a sárga hóból…

  • vau

   Kinn voltam a Normafán. Egy élmény parkolót szerezni.

 • Ziles Gizi

  Éhes vagyok és még nincs kész, ide írom mert hóba pisilni nem tudom, SOS!

  https://uploads.disquscdn.com/images/a2218bf8a3ff30c95ed62beb8fcdb8f47abb38a62f65b520bbf8efc7721ba6bf.jpg

  • Gab

   Nálunk sincs hó:(

%d bloggers like this: