A Sárkány visszatért

“Meng long guojiang” címmel jelent meg 1972-ben Bruce Lee filmje. Ezúttal nem erről van szó.

Nem volt semmi nuncsakuzás.

A space.com tudósítása szerint SpaceX Dragon, azaz Sárkány űrkapszula – fedélzetén 1,84 tonna (részben a Nemzetközi Űrállomáson termelt hulladék és ürülék) rakománnyal sikeresen visszatért és problémamentes leszállást hajtott végre az óceánba a kaliforniai Baja mellett ottani idő szerint 10:39-kor (itteni idő  16:39).

Azért hoztak magukkal hasznos dolgokat is. Visszatért a Made In Space 3D nyomtatott ZBLAN optikai kábele, egy csapat élő egér a Rodent Research 6 tanulmányból, ami az űrbéli izomszövet sorvadást volt hivatott a mikrogravitációban közelebb hozni a hétköznapjainkhoz.

Good splashdown of Dragon confirmed, completing the second resupply mission to and from the @Space_Station with a flight-proven commercial spacecraft

A személyzet nélküli kapszula december 15-én indult egy Falcon 9 rakétával és december 17-én dokkolt, majd most a Nemzetközi Űrállomásról kellemeset csobbant a vízbe – írta a SpaceX.

A Falcon és az űrkapszula is második sikeres küldetését teljesítette, bizonyítva az űreszközök újrahasznosítása koncepció sikerességét. Korábban 2015 áprilisában járt ugyanez az egység az űrállomáson.

Együtt örülünk, de az 50 faktoros naptejre mindenképp érdemes ilyenkor is figyelni.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!