Stick

Elmore Leonardot valószínűleg a legtöbben ismeritek, ha máshonnan nem, hát a tévéből – elég sok könyvét feldolgozták, a legismertebb talán a Justified című sorozat, ami egyébként zseniális volt, de az ő regényéből készült a Jackie Brown és a Mint a kámfor is. A Sticket is megfilmesítették 1985-ben Burt Reynolds főszereplésével, ezt még nem láttam, de a regényt most olvastam.

Leonardot olvasni olyan, mint beragadni a Vice Citybe vagy egy jobban sikerült Tarantino-filmbe, valójában olyan jó párbeszédekkel dolgozik, hogy tulajdonképpen olvasni is olyan, mint filmet nézni – nem véletlen, hogy ennyi könyvét dolgozták fel filmnek vagy sorozatnak, ezeket a dialógusokat valahol valakinek ki kell mondania.

Egészséges öniróniával ír ponyvát, a karakterek vagy eltúlzottak, mint Raylan – és jól áll nekik –, vagy szenvtelen, cinikus, simlis figurák különösebb erkölcsi dilemmák nélkül. A regényeiben általában akad néhány tényleg pszichopata vagy őrült faszfej, de a pozitív hősök is sárosak, szélhámosok, tolvajok, meglepően hétköznapi problémákkal, laza dumával és rengeteg szarkeveréssel.

A Stick egy tipikus Leonard-regény, profi módon megírt, szórakoztató, fordulatos, főhősünk, Ernest Stickley – Stick – egy egykori autótolvaj és fegyveres rabló, aki megpróbál visszailleszkedni a társadalomba Miamiban, de úgy gondolja, hogy abból még nem lesz baj, ha egy sittes haverjával leszállít egy csomagot valakinek – könnyű pénz. Persze az ilyen esetekben általában szar kerül a palacsintába, Stick meg így kerül be a brókerek, a drogdealerek, a maffia és a film világába. Érdekes mellékszál, hogy a legtöbb Leonard-regényben így vagy úgy, de felbukkan a film: a Szóljatok a köpcösnekben is ez volt az egyik fő téma, itt is előkerül, mint lehetséges pénzkereseti forrás, de van olyan is, amikor a szereplők teljesen filmszerű dialógusokban arra panaszkodnak, hogy bezzeg az ilyen igazi sztorikból sosem csinálnak mozit – gondolom, ez egy külön poén, mert hát de.

Könnyű, jól fogyasztható olvasmány, nyaralós könyvnek ideális, de a dumák kiemelik a sima ponyvák közül, ha szembejön egy antikváriumban, maximálisan ajánlott.

HOLDKOMP