Szárnyas Fejvadász 2049

Itt a hétvége, sokan biztos megnézik, hogy mostanában mit játszanak a mozikban, mire érdemes beülni? Segítek kicsit dönteni, ha esetleg valaki a címben szereplő filmre menne, hogy nagyjából tudja, mire kell számítani.

Az eredeti ’82-es film egy sci-fi alapműnek tekinthető, mai szemmel is vannak benne olyan dolgok amire elégedetten csettint minden cyberpunk rajongó. A film sötét atmoszférája olyan szinten ki van dolgozva, hogy még ma is meg lehet neki bocsátani a kissé lassú játékmenetet, és a néhol nem túl cizellált sztorit is. Egy mocskos és sötét jövőbeli világ képe tárul elénk, amiben még mocskosabb rejtélyeket kell kinyomoznia a még pofátlanul fiatal Harrison Fordnak.

Cicc-cicc

Az új film 30 évvel az eredeti után játszódik, Ryan Gosling az éppen aktuális fejvadász aki egy egyszerű nyomozásból csöppen bele egy különböző hatalmi érdekek közt feszülő hajtóvadászatba. Ennyi az összes spolier, ígérem. A sztoriról nem fogok konkrétan írni, mert csak úgy lehetne, hogy lelövöm az igazán lényeges pontokat, akkor meg vau belelép az arcomba, és azt nem akarom.

A film első felében bepillantást nyerünk az új világba, láthatjuk, hogy a helyzet nem lett jobb, sőt. Még zsúfoltabb városokban próbálnak a lakosok napról-napra túlélni, bármi áron. Kapunk néhány snittet amit látva először csak nézünk összehúzott szemmel, hogy ez mégis mi, aztán leesik a tantusz, és mohón próbáljuk befogni a vászon minden centijét, mert tényleg lenyűgöző képek peregnek. Ez az a része a filmnek ami leginkább hajaz szerintem az eredetire. A tempó, az apránként felbukkanó nyomok amik előreviszik a nyomozást, mind ismerősnek hatnak, és jónak is mondhatók szerintem. Gosling egy remek színész, kitölti a vásznat becsülettel.

Sötét jövőkép

Aztán belépünk a második félidőbe, és mintha megállna az idő. Mármint szó szerint. Nem ritka az a jelenet amikor Gosling hátát látjuk mozdulatlanul, hosszú-hosszú másodpercekig. A háttér elmosódott, az előtérben lévő alak mozdulatlan. Majd lassan letekint maga elé, és néz valamire, szintén jó hosszan. Vált a kép, egy bakancsot látunk, amint végtelenségnek tűnő idő után végre megmozdul, és elemelkedik a földről. Megfontoltan átlép valamin. Követi a bakancs párja is. Majd ismét egy kis szünet. A párbeszédekre ugyanez az elnyújtott lassan engedő massza jellemző, nem részletezném nagyon. Harrison Ford megjelenése a várva-várt reménysugár, de csalódnia kell a nézőnek. Szinte semmit nem tesz hozzá az élményhez, inkább idegesítő is néhol.

Valami régi, valami új

Sok mindent elárul a filmről, hogy volt olyan pillanat amikor egyszerre 3 alvó embert láttam a körülöttem lévő székekben. Egyik ismerősöm megjegyezte, hogy már rég aludt ilyen jót. Ha jellemezni kéne egy mondatban, akkor azt mondanám, hogy az eredeti lassú lefolyású filmet belassították fél tempóra, a játékidőt meg majdhogynem megduplázták. Majdnem három órás a mozi… Tessék felkészülni, ha mégis megnéznénk.

Valami pozitívat azért csak kellene Gosling játékán kívül hozni, sokat gondolkodva a hangok jutottak eszembe. Zseniális a hanghatás, nagyon eltalálták. Volt olyan pillanat, amikor remegett alattam a szék, mindezt úgy, hogy nem szakadt be a dobhártyám. 10/10 lett, ezt el kell ismerni.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Az eredetiből mindkettő megvan. Mármint a mozi és a rendezői változat is.
  A “lófaszt, nehogymár” scene legendás, valami metropoliszban fura nyelven beszélnek. 😀
  https://youtu.be/ugg-AN4uZ1U

  • 

   Amikor a Usual Suspects-et néztem először, akkor éreztem magam kicsit elspoilerezve, hogy értem az egyetlen magyar szemtanút, akit senki sem ért, mert fura nyelven beszél.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Beza. Keiser Söze.

 • orizatriznyák

  Az elsőt sem láttam és mióta Ákos ráébredt, hogy nem is lehet más, csak egy földre küldött szárnyas fejvadász, na azóta nem vonz a téma…

  • SpaceWolf

   Innom kell, úgy érzem.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   A Bonanza Banzai egész jól indult. Nagy Feró fedezte fel őket, a Garázsban voltak először nagyobb nyilvánosság előtt. Nekem megvan az első LP, teljesen rendben van, Hauber Zsolt lehetett talán a zenei főokos, elég zsír lett, valahol a Magyar Rádióban vehették fel, ott volt Európa egyik legfaszább stúdiója.
   A lemezgyárban egy kb. 1 tonnás, kiegyensúlyozott beton korongon vágták a lemezeket, szóval nem gyenge volt.
   Voltam még Bonanza koncerten is a miskolci egyetemvárosban.

   • 

    Akkori füllel teljesen rendben volt. Nyilván visszahallgatva már szembeötlőbb, hogy Ákosban már akkor is ott bujkált a Coelho-szerű nagyot/mélyet-mondani-akarás, de talán még nem volt túl gáz.
    Fiatalok voltunk, kellet valami zene.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Ebbe én nem képzelnék bele túl sokat. Mik voltak a választási lehetőségek?
     Akkor futott be Lakodalom Lajos, a “nagy öregek”, az Omega és az LGT utódzenekarok tolták a haknit. Elképesztő szar lemezeket adtak ki.
     Volt még kicsit korábban az Edda az őszinte korszakkal és Slamóval.
     Aztán lófasz hideg vízbe.
     A Fekete Lyukas EBM zenekarokat is szerettem, volt egy egész jó miniszériám erről, gutatütést kaptak a 4-en. 😀
     Erre ne is kattintsatok, erősen 18+.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Na ezt jól elrejtettem.

     • 

      Én akkora pöttöm emberként nagyon bírtam pl. az Első Emeletet 😀

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A kis Berkes a tömpe kis ujjaival?
      A tökéletesen alkalmatlan billentyűsnek. :))
      Egyébként a tesóim is szerették.

    • orizatriznyák

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nincs semmi atmoszférája, egy FM szinti az egész és közel is van mikrofonozva.

     • orizatriznyák

      Na. 🙂

  • taro

   juj, ne hagyd, hogy ez megzavarjon
   https://youtu.be/NoAzpa1x7jU

  • 

   Pedig érdemes megnézni, különen tényleg nehéz elhinni, hogy Ridley Scott valamikor még tudott filmeket csinálni.

 • Bernard Black

  a regény sem piskóta, az öreg még láthatta a premier előtti vetítést. igaz, nincs túl sok köze a blade runnernek a Dick-könyvhöz, de a hangulatot nagyon megfogta

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Álmomban két digitális bárány voltam és egymást számoltam.

   • SpaceWolf

    És mi lett a végeredmény?

    • Bernard Black

     1-1

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Eléggé érzed ezt a digitális thingy-t.
      Leképezted simán binárisra.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Gendersemleges álom volt, jó?
     Csak simán báránykodtunk.

     • SpaceWolf

      Khmmm

 • vau

  Na megnéztem. Beszakadt a dobhártyám. A vágót felpofoznám.

%d bloggers like this: