Szerszám szombat #6 – Smart Home

Ki ne szeretne magának okos otthont?

Hogy mi az ördög az okos otthon? Amikor például különböző világítástechnikai eszközök teszik a dolgukat helyetted. Fel- és lekapcsolják a méregdrága LED fényforrásokat, a napszakhoz igazítják akár a színhőmérsékletet.

Jobban alszol, better life, amikor a hálószobában jobb a fény. És jobban is ébredsz, amikor időzítve felkelt egy fényorgia, ami a melatoninszinteddel játszik.

A fejlettebbek kilométerekről érzékelik, amikor érkezel haza, nem is kell időzíteni, megjelensz a GPS vagy wi-fi zóna hatáskörében és ahhoz mérten kapcsolják a szobák fényforrásait.

Igen, az iPhone-t érzékelik elsősorban. Néha a különböző Androidos eszközöket is, mondjuk az elég random.

A Samsungnak van egy viszonylag koherens rendszere, ami persze semmivel nem működik együtt.

Ha Smart Home világítás dolgokban gondolkoztok, legyen alap a ZigBee protokoll, amúgy is a zárt protokollos hálózati rendszerekbe soha nem szabad bevásárolni. A ZigBee egy nyílt szabvány, a két nagy, a Philips és az Osram is támogatja, kis ügyességgel össze is hozhatók.

Az Osram amennyire tudom, kevésbe Apple barát, az iPhone Smart Home alkalmazásba nem is annyira integrálódik, biztonsági okokból.

De az igazi menőség, amikor akár zenére, ütemre, hangszínre például így viselkedik egy szoba.

Otthonra is kéne.

(persze, hogy van, részletek a további szerrszámszombatokban, megnézzük milyen bridge-ek és milyen fényforrások vannak – a klasszikus izzóformáktól a LED szalagokig)

 • Bernard Black

  az ikeás ócsóságon én is elgondolkodtam, de aztán rájöttem, hogy minek, inkább veszek még egy bicskát. az mondjuk elég menő lenne, ha várna az előszoba

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Ezt már úccse olvassa senki.
   Az IKEA-ból van egy dimmelhető (hagyományos fényerő szabályozókkal állítható) gömb fényforrásom, azt odaadom szívesen for free, nekem már nem kell, csak a helyet foglalja. A fényereje 1000 lumen körül lehet, de nem is ez a lényeg, elég fenszi, egy ilyen réz csavaros acél függőlámpában szolgált, tiszta tengeralattjáró hangulat.
   Kábé 10 centi átmérőjű gömb.

 • taro

  ez már sok nekem

 • vita

  én nem szeretnék okos otthont

 • 

  Ehhez én túlságosan paranoid vagyok.
  Jobb az, ha nem tudják a dolgok, hogy mikor merre járok, úgy nehezebb a bérgyilkosokat rámküldeni. Sőt, a legbiztosabb, ha magam sem tudom, éppen hol vagyok, az tuti lenyomozhatatlan.

%d bloggers like this: