Távirat a Marsra

Opesti nipitia secomba.

Bár úgy hangzik, mint valami korai Kozsó-zsenge, ezt az üzenetet 1926-ban egy Dr. Hugh Mansfield Robinson nevű úr próbálta eljuttatni egy barátnőjéhez a Marsra. Robinson egyébként egy brit hivatalnok volt, egyébként jogász, és, mint később kiderült, bolygóközi médium. A címzett hölgy, egy bizonyos Oomaruru, hat láb magas volt és nagyfülű, marsi mércével mérve feltehetőleg vonzó, és telepatikus kapcsolatban állt Robinsonnal, aki valamiért ennek ellenére is ragaszkodott hozzá, hogy táviratban is felvegye vele a kapcsolatot. A marsi lények vonásaikban a kínaiakra emlékeztetnek, villanymeghajtású űrhajókon közlekednek, és egy kevésbé intelligens létformával osztoznak a bolygón, ezek a jószágok úgy néznek ki, mint a rozmárok.

Bár Robinson már 1918 óta kapcsolatban állt a Marssal, a távirat elküldésére egészen 1926-ig várnia kellett – ekkor ugyanis különösen közel került a két bolygó egymáshoz. Két évvel később újabb üzenetet próbált küldeni, mivel az elsőre nem érkezett válasz, de ez elakadt „a híg levegőben”, ezúttal a szeretetről és Istenről írt a Marsra („MAR LA OI DA EARTH. COM GA MAR”, vagyis „szeretet a Földről a Marsnak, Isten a szeretet”).

Emberünket nem törte le a kudarc, 1929-ben újra próbálkozott a kapcsolatfelvétellel, ehhez egy pszichotelepatikus mérőeszközt is feltalált, majd 1930-ban megalapította a brit telepatikus társaságot, amelyben egy Nell nevű telepata kutyával dolgozott együtt.

Robinson tudományos munkásságát sokan kritizálták, de senki nem olyan lelkesen, mint a saját felesége, aki ki is tiltott minden Marssal kapcsolatos hülyeséget a házukból – lehet, hogy féltékeny volt Oomarurura.

(Londonist)

 • taro

  angolok…

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  Mars Aeternum

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  A kezdeti optikai távcsövekkel a Mars első megfigyeléseinél mesterséges csatornákat véltek felfedezni, ami feltételezte egy intelligens létforma létezését, hiszen ki más lenne képes csatornákat építeni?
  Az igazán félő az volt, hogy egyszer nekik is lesznek távcsöveik, észrevesznek és megindulnak a Föld ellen.
  Az milyen durva lett volna.

 • Ziles Gizi

  Nyilván ilyesmi lehet, Oomarurura. Csinos. Nem csodálkozom a táviratokon.

  https://orig08.deviantart.net/e801/f/2010/029/8/1/avatar_neytiri_hd_by_ryk.jpg

 • The Winter Soldier ⭐

  A felesége helyében én az urat tiltottam volna ki a házból, elvégre ő is Marssal kapcsolatos hülyeség volt.

  Ezt az urat meg beengedném, bár lassan már betölti az ötvenet.

  https://uploads.disquscdn.com/images/1425bb99659296e9d567af41ce00a89306eac53bae5791a1558559ce0a70e3ba.jpg

  • dzsungelmacs

   úgy kirúgtam volna, hogy a marsig repül.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    De miért?
    Mennyivel rosszabb ha a képzelt barátaival telegramozik, mint ha eljár a korabeli bordélyba és hazaviszi a szifiliszt?

    • dzsungelmacs

     csak vagy-vagy van? képzelt barátok meg telepata kutya, aztán a marsi hang azt súgja, hogy kapcsolatba léphet vele, ha teszem azt felgyújtja a házat, éjjel leugrik a tetőről, felkoncolja a szomszédot.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Dehogyis vagy-vagy.
      Viszont ezt picit talán túlgondoltad, mert nem történt ilyen, hiszen az egész múltidő.
      Ha leírta volna regényként, lehetett volna egy új Verne Gyula, ehelyett otthon sodrófával várta az asszony.
      Így vesznek el a korszakos tehetségek.
      De most tényleg, elhitted, hogy a Föld középpontja felé van egy rejtett világ vagy mondjuk a Nautilus a világóceánokban járja az útját? De akár azt is, hogy ágyúval ki lehet lőni bárkit a Holdra?
      Ehhez képest táviratozni egy marsi nagyfülűvel semmike, még csak egy rossz álomnak is kevés.
      Kevély egy asszonság lehetett, aki ezt kifogásolta.

     • dzsungelmacs

      arra reagáltam, hogy nem a marsos cuccokat tiltottam volna ki az asszony helyében a házból, hanem a hangyás csávót. 🙂 az ő helyébe ugyanis könnyebben bele tudom képzelni magam. a telepatikus társaságnál meg teljesen betelt volna a pohár. azért az is őrült nagy különbség, hogy valaki regényeket ír vagy regényhősnek képzeli magát, akinek mindenféle képességei vannak. meséltem már, egyszer egy nagyon nem normális azt ecsetelte nekem, hogy tudja mi történt az ősrobbanás előtt, de nem árulhatja el, mert akkor meg fognak ölni, az ő élete is veszélyben van. és onnan tudta, mert megsúgták neki a hangok. na most regénynek szórakoztató, olyantól végighallgatva, aki ezt el is hiszi viszont picit sem az. ettől nekem a hideg futkározik a hátamon.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Valahol nehéz megtalálni a határt a sima sültbolondok, a tényleg veszélyes őrültek és a fantaszták között.
      Valamikor tizenéve ültünk a Miskolc Rallye második napján hajnalban és beszélgettünk a multiverzumokról.
      De így nézel: Miskolc Rallye-n vagy a Subaru és Mitsu szerelőcsapat kísérőivel és a relativitáselméletről meg fekete lyukakról beszélgettek hajnal fél 4-kor?

     • The Winter Soldier ⭐

      Mi a strandon két sajtos lángos közt ufót raktunk össze.

      Ott talál az ember értelmes társaságot, ahol néha a legkevésbé számít rá.

%d bloggers like this: