Tényleg muszáj segget törölni?

Tényleg.

A Vice járt utána annak a kínzó kérdésnek, hogy vajon a seggtörlés csak valami kultúrbuziság-e, vagy tényleg szükségünk van-e rá, és kiderült, amire senki sem számított: szaros seggel nem jó létezni, amellett, hogy kényelmetlen és viszonylag undorító, még egészségtelen is.

Egyetlen gramm szarban annyi minden lehet, hogy az szinte hihetetlen: még akkor is, ha történetesen nem vagy bélférges, nem nagyon szeretnél közelebbi kapcsolatba kerülni vele, pláne nem szeretnéd megenni, akármilyen finom is legyen az az eperleves. (Fun fact: néhány éve a Cadbury csokit vádolták meg azzal, hogy valaki belekakált, de a vizsgálat szerint az egészségügyi határérték alatt volt csak jelen fekália benne, szóval ezt gondoljátok át legközelebb, amikor becsokiztok). Aaron Glatt, az Infectious Disease Society of America szóvivője szerint (ez mekkora punkzenekarnév lenne, te jó isten) abban az esetben, ha kifogyott a vécépapír, töröljünk segget bármivel, kismacskával, teszkós újsággal, a szomszéd gyerekkel, de töröljük ki, amit ki kell, különben megbetegedhetünk, betegnek lenni meg szar. Philip M. Tierno, aki bizonyára kiváló szakember, arra is rávilágított, hogy ha fosol, az jobban elterjed, mintha csak bogyózol. Köszönjük, sose hittük volna.

A probléma ott kezdődik, ha nem csak beszarsz, hanem ha nem is áll rendelkezésedre megfelelő mosdó, vécé, vagy valami – állítólag minden tizedik betegség a világon megelőzhető lenne megfelelő higiénés körülményekkel. Rose George, a Big Necessity című, szarról szóló könyv szerzője érdekes lehetőségeket vet fel a témával kapcsolatban: szerinte azok, akik nem jutnak vécéhez, műanyagzacskóba szarnak és ezt hajigálják. Sounds fun.

Mindegy, a lényeg: mindig legyen nálatok zsepi, kismacska, vagy legalább a szomszéd gyerek.

HOLDKOMP