Tífuszos Mary

Van, aki még nálam is rosszabb szakács.

Mary Mallon, a Tífuszos Mary1869-ben született északír emigráns volt.

1900 és 1907 között New York környékén dolgozott, hét családnak főzött. Folyamatosan változtatta munkahelyeit, egyik helyről ment a másikra, mivel mindenütt, rövid idővel az alkalmazása után, tífuszos lázban betegedtek meg a munkaadók és családtagjaik, rendre 8-11 ember. Az egyik helyen a mosónő meg is halt.

Mary mindig otthagyta a munkahelyeit, ahol megbetegedések történtek. Az egyik család végül egy tífuszkutatót kért fel nyomozni, George Sopert, aki hamar rá is bukkant az összefüggésre: mindegyik családnál egy ír szakácsnő dolgozott. A Park Avenuen éppen kitört egy tífuszos megbetegedés, és a család lánya meg is halt. Soper tudta, hogy jó nyomon jár.

Mary erélyesen visszautasította, hogy vizelet-, vagy székletmintát adjon, így Soper csak a múltjában tudott kutakodni. Amit talált, épp elegendő volt ahhoz, hogy Maryt letartóztassák és karanténba kerüljön. Itt már nem volt mese a mintákkal, és kiderült, hogy Mary a tífusz hordozója, annak ellenére, hogy tökéletesen egészségesnek tűnt.  Azt ő maga is elismerte, hogy nem értette a kézmosás lényegét, és egyébként sem dolgozott jó higiéniai körülmények között. A hatóságok az epeköve eltávolítását javasolták, mivel meg voltak róla győződve, hogy ott található a fertőzés. Mary ezt nem engedte.

Amikor kiengedték a karanténból, mosónőként kezdett dolgozni, ami lényegesen kevesebbet fizetett, ezért nevet változtatott, és hamar visszatért eredeti foglalkozásához. A következő öt évben sorra betegedtek meg a munkaadói, de mivel ismét váltogatta munkahelyeit, képtelenenek voltak a nyomára bukkanni. Végül egy kórházban okozta egy kisebb járvány kitörését, két beteg meghalt – ekkor kapták el ismét. Élete végéig karanténba került, és az őt interjúvoló újságírókat figyelmeztették, hogy még egy pohár vizet se fogadjanak el tőle.

Hatvankilenc évesen halt meg, majdnem három évtizedes karantén után. Testét elhamvasztották, és egy bronxi temetőben helyezték örök nyugalomra.

HOLDKOMP