HOLDKOMP

Kis lépés ez az árnyékos oldalon…

Gasztro

Titkos szilveszteri favorit: A töltött tojás

Ahhoz képest, hogy milyen egyszerű, elég sokat kell szívni vele, de megéri.

A töltött tojás nem azonos a kaszinótojással, de nem is igazán tudom, hogy honnan származik a recept. Születésnapokra, hidegtálas eseményekre, szilveszterre szoktuk készíteni, egyrészt pillanatok alatt elfogy, másrészt megesik, hogy folytatásos történet lesz belőle – velem már megesett, hogy talán valami szülinapi bulit szerveztünk egy barátom számára, aki külön kérte, hogy akkor legyen ez is a menü része. Hát jó.

A töltött tojás egyszerű, csak némi türelem kell hozzá. Az alap az, hogy bontasz egy sört és megfőzöd a tojást. A kemény tojásban az a jó, hogy főzés után többször le kell öblíteni hideg vízzel, hogy elváljon tőle a héja, addig pedig békésen megihatod a sörödet.

Most ki kell magozni a tojást, vagy mi. Célszerű egy nagyobb keverőtálba tenni a kettévágott tojásokból kinyert sárgáját, mert itt még pancsolni fogunk, a felezett fehérjéket pedig tedd félre egy tálcára. Most jön a hagyma: lustábbak használhatnak vöröshagymakrémet is, de nem igazán javaslom, úgyhogy fogsz egy fél hagymát, és lereszeled a finom lyukú részen, aztán mehet a sárgájához. Kaphat még néhány kanál tejfölt, mustárt, citromlevet, sót, borsot és jó sok friss petrezselyemzöldet apróra vágva, esetleg snidlinget, ha van. Az a jó, ha nem teljesen krémes a töltelék állaga, hanem egy kicsit darabosabb, jól érződik a mustár (egy csepp fehérborral is lehet hígítani) és ropog benne a petrezselyem – ezért is jó a szárat is beleaprítani. Na, és most jön a szívás: az egyébként meglepően könnyen elszakadó fehérjébe visszatölteni a sárgájából épp annyit, hogy udvariasan kidudorodjon belőle, aztán enyhén meghinteni pirospaprikával a tojáshalmok tetejét, elrendezni egy tálcán, betenni a hűtőbe, megenni még kettőt, inni egy sört, és várni a tálalás pillanatát. Különösen rongyrázó-hedonista hangulatban kapribogyót is lehet tenni a töltelékbe, esetleg a tetejére biggyeszteni egy-egy szemet, ha pedig meg akarjuk idézni Kudlik Júlia szellemét, feltétlenül egy-egy csepp piros arannyal díszítsük, de ebben az esetben ne felejtsünk el kikészíteni mellé egy csomag ropit. Üvegpohárban.

HOLDKOMP