Universal Serial Bus – 3.2? Tényleg univerzális.

Kezdetben volt az RS232 DB9 soros port. Mindenki gyűlölte, az egész valami hülye ’70-es évek szerinti logika mentén lett összerakva még a ’90-es évek végén a PC korszakban is. Baud rate, paritás, 7/8 bit (???), anyádkínja, soha nem lehetett eltalálni elsőre.

Miért volt jó a soros port? Mert a 25 érintkezős párhuzamos, közismerten nyomtató port helyett 9 érintkezővel is ment. Spóroltunk elég sokat. Minden PC-n ott volt mindkét port. Cserébe iszonyat lassú volt. Jó esetben sikerült egy stabil 9600 bit másodpercenkénti kapcsolatot összerakni. Az internet modemek megjelenésével picit felszaladt, de hát nevetséges volt.

Aztán jött az USB, hurrá. Egy USB A-A kábellel több méteres távolságon össze lehetett kötni a párhuzamos portnál is nagyobb sebességgel eszközöket. Megfordítható kábel? Ki talál ki ilyen hülyeséget? A-A, azaz mindkét vége egyforma.

Jött tehát az USB A-B, ami azért jó… mert? A nyomtató oldali vége más. Miért?

Itt már gyanús volt, hogy az USB konzorcium összejátszik a kábelmaffiával, de a jelenség akkor érlelődött ki, amikor megjelentek a mini USB, micro USB, nano USB kábelek. A mobiltelókhoz. Miért? Mert ugye univerzális.

Az USB 3.0 egyébként teljesen jó volt, 5 Gbps sebesség (gigabit per másodperc) és stabil. A PC belső merevlemez SATA busz elméleti sebessége 6 Gbps, szóval külső eszközként ráakasztottad a tetszőleges 2,5″, 3,5″ SATA diszket, működött. Akár az SSD is.

Az USB 3.1-nél ismét kezdődtek a gondok, a régi kábelekkel valami nem stimmelt. Szakadozott az átvitel. Elméletileg duplázták a sebességet (minek, nincs olyan külső hardver amihez kéne?).

Aztán jöttek a következő gondok, energiagazdálkodás miatt simán lekapcsolta a külső boot drive-ot. Hogy mi van? Oprendszer lehalt és kész.

Most itt az USB 3.2, ismét duplázták az elméleti adatátviteli sebességet, 20 Gbps, de továbbra sincs olyan eszköz, amit ezzel így tudna kezelni.

És USB-C formátumú lett a csatlakozó, dobhatod ki az összes korábbi kanócot.

Nem mellékesen ott a mindkét végén egyforma csatlakozós Intel Thunderbolt, az valóban működik akár 40 Gbps sávszélességet, ami épp 40-szerese a hagyományos helyi hálózatoknak és még mindig duplája a legújabb USB-nek. Az Intel, a HP, az Asus és az Apple is használja. Meg még sokan mások.

Szóval mi van már megint?

 • 

  Na és a majdnem univerzális soros, a Firewire? 😀 Tökjó volt egy ideig, amikor az USB még nem volt elég gyors, de mégis kellett volna azokat a nagyobb állományokat valahogy továbbítani, aztán el is felejtettük, hogy létezett. Sőt, amíg létezett is többnyire elfelejtettük, hogy létezik. De addig az egy hétig, amikor HD videókat kellett gyorsan továbbítani szerkesztésre, addig nagyon szerettem.

  • 

   Valamint teljesen más, de szeretnék megemlékezni, ha már eszembe juttattad, az első “”””hangkártyámról“””, ami segített abban, hogy a Fast Tracker 2-vel “””zenéljek“””: a párhuzamos portra dugható analóg-digitál konverterről, ami leginkább egy részint ellenállásokból, de nagyobb részben forrasztó ónból cserebogarak számára készült létrára emlékeztetett, viszont a hangja meglepően emlékeztetett egy hangkártyára, legalábbis ha a PC speaker-rel hasonlítottuk össze, mégha csak mono volt is.

  • Bernard Black

   a firewire nekem csak onnan van meg, hogy az eleve kábeldzsungel próbateremben – oké, pincében – egy laptoppal próbáltunk felvenni valamit, és persze, hogy sehol nem találtuk azt a szart (a bónusz az, amikor feljátszotok valamit, na, ez most fasza lett, aztán senki nem indítja el a felvételt)

 • taro

  a férfiak meg az ő kütyüjeik…

  • Bernard Black

   egyszer ismertem egy hangmérnököt, akinek szent meggyőződése volt, hogy ha nem szól a gitár, meg kell fordítani a jack kábelt

   • taro

    😊 és legalább műķödött a dolog?

    • Bernard Black

     ha valaki bekapcsolta közben az erősítőt, simán

   • 

    valószínűleg a rezintencializmus híve lehetett

  • 

   “férfiak”?
   univerzális“!!

   • taro

    a sztereotípiák rabja vagyok

 • taro
 • Ziles Gizi

  Én az ilyen dolgoktól zavarba jövök.

  • vita

   Nekem ebből annyi jött le, hogy Soros.

 • orizatriznyák

  Se kábelem, se oprendszerem, se gépem, se internetem nincs. Fejből nyomom az egészet.

%d bloggers like this: