Úristen, hová lettek a kommentek?!

A holdkomp visszajáró olvasói már megszokhatták, hogy időről időre váratlan technikai fejlemények borzolják a kedélyeiket. Ezek egy része nem szándékos, hiszen a technika ördöge is a rendszeres vendégeink közé tartozik, ilyenkor jobbára valami hibakóddal összeomlunk vagy eltűnik a komp valahol a mélyűrben.

Egy részük viszont jószándékkal kikövezve indul útjára a pokol felé, hogy a leesett állú közönség csak úgy kapkodja a fejét a káprázattól.

A rövid válasz – azok számára, akik esetleg aggódnának a kommentek eltűnése miatt – viszonylag egyszerű: a disqus mostanra annyira kiszámíthatatlanná vált, hogy lépni kellett és a főoldalról lekerült a komment számláló. A posztok alatt pedig egy kattintással töltődnek be az eszmecserék részletei.

A hosszabb verzió azok számára, akiket érdekel, hogy miért történik mindez: a disqus plugin működésére egy WordPress oldalnak jóformán semmi ráhatása nincs. Ahogy arra sincs, hogy a kommentek mögötti terheléselosztó és szerver infrastruktúra éppen hogyan tudja kiszolgálni a világ minden tájáról beérkező kéréseket. Ennek olyan következményei vannak, hogy egy-egy oldalunk betöltési ideje egyáltalán nem kiszámítható, olyan szórást képes produkálni, ami jelentősen rontja a felhasználói élményt. Manapság szinte ökölszabálynak számít, hogy az az oldal, ami nem töltődik be legfeljebb kettő másodperc alatt, szinte biztosan elveszíti a beérkező látogatók egy részét, olvasás nélkül lepattannak. Éppen ezért ez a szempont a keresőmotorok értékelési algoritmusaiban a tartalom relevanciája (mennyire felelt meg a keresőkifejezésnek), a külső hivatkozások és a kattintásszám mellett az elmúlt két évben markánsan előresorolódott.

Mivel a holdkompon a nagyon ritka halálhíreken kívül minden poszt kommentelhető, ezért az oldalbetöltések 99%-ában a komment motor kiszámíthatatlansága statisztikailag kimutathatóan befolyásolta a különböző pontozásokkal számított felhasználói élményt. Mennyire? Elképesztő mértékben. Az áprilisi új tárhelyre költözés egyik oka az volt, hogy a korábbi szolgáltatónk szervereivel már nem lehetett további sebességnövekedést elérni, az új helyen viszont néhány hét alatt a beállítások finomhangolásával május elejére az előző év azonos időszakához képest sikerült felére csökkenteni a betöltési időket. Két másodpercről egy környékére. Ez nagyjából hiperűrugrásnak számít a shared hosting világában, amikor nem egy dedikált vason vagy virtuális kiszolgálón futnak az oldalak. Ebbe a képbe rondított bele a disqus és az egyik fontos mérőszám, az LCP mutató ezen a héten átkerült a vállalhatatlan 4 másodperc fölötti tartományba, az elmúlt harminc nap során több alkalommal átlagosan 4,2 másodpercet is produkáltak a leglátogatottabb oldalak. Ezt a google webmaster eszközei egyik napról a másikra nulláról az egekbe szökő piros vonallal és tömegesen az egyszerűen értelmezhető “poor URL” minősítéssel honorálták.

Az oldalak betöltésekor keletkező kérések adatforgalmát szétszálazva elég hamar kiderült, hogy ki a hunyó. A disqus a saját fórumai számára bizonyára hasznos egyik újítása és az ahhoz tartozó Javascript a nagy adatforgalom mellett random késleltetéseket okozott és így a statisztikában a legnagyobb vizuális tartalomválasz (LCP) 55%-ban 2,5 mp alatti, azaz jó, 21%-ban javításra szoruló, 24%-ban pedig 4 mp feletti, azaz rossz lett.

Hogy bárki átérezhesse ennek a drámaiságát, érdemes belegondolni, hogy az egyik legnépszerűbb tartalmunk A világ leghosszabb kakája című poszt bernard tollából, és amikor valaki izgatottan arra számít, hogy “a világ leghosszabb fingása” keresőkifejezésre a gugli első tíz találatában feldobott kapcsolódó kontent szélesítse a látókörét, másodpercekig csak a disqus molyolására kell várakoznia. Ez elég frusztráló lehet, ha már a felhasználói élményeket elemző Chrome UX Report is kiakadt tőle.

Úgyhogy rövid újrapolírozás után némi CSS mágiával eltűnt a főoldalról a komment számláló, ezzel nyolc kéréssel kevesebb terheli a felhasználók böngészőit, a posztokban pedig a véleményszekció egyetlen gombnyomásra nyílik, mint afféle interaktív hétköznapi varázslat és on-demand máris indulhat az önfeledt komment tolás.

Az eredmény? Bámulatos. Érdemes tudni, hogy a komp látogatóinak alig harmada érkezik desktopról, a túlnyomó többség mobilos, néhányan pedig tableteznek.

Ahhoz, hogy a kecskét is megegyük és a káposzta is megmaradjon, ennek megfelelően kellett a változtatásokat alakítani, végül a PageSpeed Insights mutatói a mobilosoknál a siralmas 35-65 pont (100-ból) környékéről a 75-85 tartományba kerültek, de az asztali gépesek és laptoposok sem maradtak ki a jóból, számukra a 80-90 tartományt sikerült kiterjeszteni egészen a mesés 95-99 pontokig, amikre a korábbiakban nem volt példa.

Summa summárum, annak ellenére, hogy az oldalak lehető legtöbb mobil és desktop browserben megnyitogatása eddig nem produkált látványos hibát (a kezdeti lazy load anomáliákat  látszólag sikerült felszámolni), az olvasói visszajelzések különösen fontosak.

Tehát ne tartsátok magatokban az észrevételeket, kattintsatok a hozzászólásos gombra és indulhat a kritika! Vagy az elismerő vállveregetés, miután mindenki mindenki vállán kölcsönösen kisírta magát.

Addig pedig zene…

HOLDKOMP