Varratta magát a hulla

Egy egyiptomi múmia állatképeket tetováltatott magára, persze még mielőtt múmia lett volna.

A hullát már száz éve a British Museumban őrzik, de eddig nem tűnt fel senkinek, hogy a férfi 5200 évvel ezelőtt – feltehetőleg egy komolyabb sörözés után – jó ötletnek érezte, hogy a „szeretlek, Nefertiti” tetoválást átüttesse egy bika és egy kecske képével. Eddig is gyanús volt, hogy van valami a múmián, de csak valami paca látszott a karján, infravörös fény alatt viszont már kivehetőek voltak az ábrák. Valószínű, hogy a tetoválások az erőt és a férfiasságot jelképezték. Nagyjából hasonló korú volt az eddigi rekorder is: egy gleccserbe fagyott kőrézkori fickón szintén találtak tetoválásokat, de ezek nem igazán jelképeztek semmit, ilyen nonfiguratív szarok voltak, ezeket valószínűleg korommal készítették.

Az egyiptomi tetoválások közül a nagyobbik, bikát ábrázoló darab egy mára kihalt fajt, az aurochs-t ábrázolja, ez nagyon népszerű állat volt, míg ki nem pusztították.

Ha már ott voltak, a kutatók megvizsgáltak egy másik múmiát is, ez egy női hulla volt, rajta S alakú sormintát találtak, ez feltételezhetően valamilyen általa betöltött hivatalt szimbolizált.

Egyébként valószínű, hogy ennél jóval komolyabb múltja van a tetoválásnak, egyes kutatók szerint már a kőkorban is varratták magukat az emberek, de ez a legrégebbi hulla, amelyiken meg is találták a képeket.

(Independent)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: