Vörös hajú lányok – előzmény – VII. Henrik

Nem lehet egyetlen posztba sűríteni, mert VII. Henrik önmagában elég érdekes ahhoz, hogy a jövő heti vörös lányos posztot megalapozza.

Henrik nem volt egyenes leszármazottja a két rózsa – azaz a fehér és a vörös – egyik ágának sem, akik a Planagenetektől eredeztették magukat, de aztán a York és a Lancaster házakként acsarkodtak a hatalomért Rózsák Háborúja címmel. Egyik nagyanyja révén kötődőtt a uralkodói szálon a Lancasterhez, de amúgy köznemes volt. Száműzték is.

Henrik viszont toborzott hadat, visszatért, partraszállt a száműzetéséből, zsoldosokkal és renegátokkal, aztán nekiindult szövetségeseket szerezni Északról és lekardozni a trónbitorló, saját bátyja gyeremekeit, a trónörökösöket elveszejtő önjelölt királyt.

Lekardozták csatában, annak rendje módja szerint. Henrik helyben a csatamezőn koronáztatta meg magát. És a világ meglepetésére hozott egyből egy visszadatált hatályú törvényt. Miszerint a királysága egy nappal korábbi a regnáló király legyőzésénél. Így joggal foszthatott meg bárkit a vagyonától, életétől, aki valaha is az előző király oldalán állt. És a parlament alsóház is benyelte. Szép.

Henrik amúgy is egy elég okos srác volt, stratégiai szövetséget kötött korábban a York házzal, mert azért félig-meddig Lancaster volt, így született meg a vörös-fehér Tudor rózsa és alapította meg a Tudor-házat.

Nagyon szépen elvoltak amúgy York-i Erzsébettel, meglepő, de a krónikák szerint igazi szerelem lett. Erzsébet tette a dolgát, szülte az utódokat. Az elsőszülött trónörökös a legendás Arthur nevet kapta, a másodszülött Henrik pedig nyudogtan élhetett a pojácáskodásnak, kardozhatott, lovagi tornázhatott kedvére.

Egy napon Arthur elkapta az izzadásos lázat, ami abban az időben lehetett kanyaró, tífusz, tüdőgyuszi, akármi, a lényeg, hogy belehalt.

VII. Henrik vigasztalhatatlan volt. Megegyeztek York-i Erzsébettel, hogy még egy fiút bevállalnak, abba meg Erzsébet halt bele.

Henrik végképp vigasztalhatatlan volt, hat hétig nem került elő, annyira kész volt, de ez valahol érthető is. Aztán idővel ő is elköszönt a földi léttől.

Így került trónra VII. Henrik halála után kisebbik fia VIII. Henrik. Aki egy úr volt, mint arról már korábban beszéltünk.

Csak hogy rövidebbre fogjam, Henrik (ezúttal a nyolcadik) összeveszett a skót Stuart házzal. Ne kérdezzétek, miért, a Stuartok nem ismerték el királynak, szóval Henrikék odamentek, lekardozták IV. Jakabot, ahogy ezt korábban írtam.

De Henrik (a nyolcadik) egy úr volt, 30 év elteltével – legyen végre békesség alapon – nőül kérte ötödik nejétől született fiához V. Jakab akkori skót király újszülött lányát. Stuart Máriát. Az meg nem adta.

Odamentek és lekardozták V. Jakabot is. Nyolc éves ostrom lett belőle. Érdekes nőkérés.

Mária, V. Jakab lánya (a vörös hajú lány) így lett jóformán egy hetesen Skócia uralkodója, királynője. Egy éves korában átmenekítették Franciaországba. Nőül vette később 15 évesen a 17 éves francia király. Aki kisvártatva meghalt két év házasság után.

Innen folytatjuk jövő szerdán.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: