Zombie Army Trilogy – Mi ez?

Történetünk 1984-ben indul, az első zombis videojátékkal.

 

A Zombie Zombie névre hallgató játék ránézésre egyébként minden, csak nem a mai szemmel nézett zombis móka, de hát ez van, innen indul minden. Az igazi áttörést az élőhalott piacon a Resident Evil hozta 1996-ban, amire rátett a ’97-es The House of the Dead és innentől nem volt megállás, elleptek mindent az agyzabálók.

Vannak survivor zombis játékok, darálós zombis játékok, open world zombis játékok, PC-re, konzolra, mobilra, FPS, TPS, multi vagy single player, story vagy arcade, amit csak akarsz. Megtalálja mindenki a kedvére valót.
Persze egy idő után elég monoton, ha csak ölöd a hullákat, ezért minden valamire való játékba bekerültek a speciális zombik. Ezek nagyobbak, erősebbek, fegyverük van, szaladnak, elkapnak, felrobbannak, lehánynak meg ilyesmi. Természetesen ezt is meg lehet unni, szóval ki kell találni valamit.

Mi lenne, ha olyan hullákat lehetne ölni, akiket élőként sem kifejezetten kedveltél?

 

Gyilkoljunk náci zombikat!

 

Mert hát ki szereti a nácikat a nácikon kívül? Senki.

 

A Nazi Zombie Army és a hozzá tartozó folytatás 2013-ban jelent meg, mint spin-off a Sniper Elite játékokhoz.

A Sniper Elite meglepő módon egy sniperről szól, aki 1945 környékén sunyin öli a nácikat meg szovjeteket Németországban, meg pár évvel korábban Egyiptomban.
Személy szerint imádom a játékot, magasan a kedvenc. Lopakodsz, torkot vágsz csendben, magaslesről lövöldözöd az embereket, taposóaknákat pakolászol, mindezt úgy, hogy egy-egy távolból megküldött lövésnél végigkíséred a golyó útját, egészen az áldozat testén keresztül.
Anatómiailag korrekt, nem 100% azért, meg néha beszarik a hitbox, de tök jó játékélményt nyújt. Nyilván minél újabb kiadással játszol, annál szebb a grafika. Szépen ki van dolgozva a környezet, személyes kedvencem a III. 
Gondolom mindezt úgy, hogy a februárban megjelent IV. részre még nem szántam rá magam, vacillálok kicsit a 90€ miatt, de úgyis a hatalmába kerít majd végül.

 

A Nazi Zombie Army egy alternatív világban játszódik. A zombik uralta Németországban mászkálunk, és próbáljuk megtalálni mindennek a forrását, hogy aztán megállíthassuk az elszabadult poklot.
Nos, a háború végén Hitler nem volt túl boldog, ezért mindenféle okkult dologgal kitalálta, hogy a halott katonáit bizony feltámasztja. Volt neki egy relikviája, ami megvédte őt a zombiktól, csak a hülyéjének nem szólt senki időben, hogy a cucc bizony három részből áll. Nála persze csak egy van, úgyhogy miután halálra verte a tanácsadóját a Sagarmatha Relic-kel, szépen megcsócsálják a zombik és bummm. Így lett a zombi Hitler. Nyilván meg kell ölni megint.

 

Mivel a játék halálos találatnál követi a lőszert – főleg, ha a fél pályán keresztül lősz – simán beláthatod a teret körülötted. Van-e valaki a tereptárgyak mögött, akit nem látsz, vagy csak szimplán kiesik a látóteredből a scope miatt, esetleg mögüled ugrana rád egy oszló testű náci? Ezzel a funkcióval lehet kicsit “csalni”. Fogalmazzunk szebben, jobban fel lehet készülni.

Szépen körbe lehet nézni.

Ha sokáig távolról lősz, akkor azért zavaró is tud lenni, hogy minden egyes találatnál végig kell nézned, de szerintem jópofa látni, ahogy szétloccsannak a különböző szervek, vagy a szemén keresztül találsz el valakit.
Vannak zombik amiknek a fején sapka vagy kobak van. Na, ezek egytől egyig, bármilyen szögben is találod el, felfelé repülnek. Mindig. Ez mondjuk elég gagyi.

 

A nyomasztó sztorira persze rá kell tenni a látvánnyal is. Minden szürke és omladozik, vagy éppen mindenhol fröcsög a nem túl élethű vér és közben belekben tapicskolsz. A játék vége felé egyébként már elég gusztustalan.
Mi kell még? Köd, hogy sejtelmes legyen, meg ne lásd be a teret.
Nyilván ezzel is túlzásba lehet esni.

Nem zár túl jól.

 

Visszatérve a lövésekre. A Sniper Eliteben lehet vital shotot adni, és mivel ott élő embereket kell leszedni, nyilván meghalnak attól is. Max egy kicsit fetrengenek még a földön előtte.
Ez a zombiknál nem működik. Vagy fejbe kell lőni, vagy hátulról úgy nyakcsigolyánál, hogy szétcsattan az egész felsőteste (passz), vagy pedig leszakítani a karjait meg a lábait. Bármi mást csinálsz, felkelnek megint.

Amikor szépen felsorakoznak egymás mögött, akkor lehet spórolni a lőszerrel és egy golyóval kettőt-hármat kilyuggatni. Ha nem akarjuk két marékkal szórni a skulót, akkor az is megoldás lehet, ha felrúgjuk a delikvenst, majd egy jól célzott taposással bezúzzuk a fejét.
Aztán természetesen kutassuk át a ruháját, hátha van nála valami.

Szóval valahogy így néz ki a játék, a cél túlélni, megölni Hitlert, elpusztítani az okkult szarjait és aztán persze világbéke.
Azért ad némi nehezítést, hogy a korábban említett speciális zombik itt is megjelennek.

 

Ha érdekel, hogy melyek a leggyakrabban zaklató, nem átlagos előhalottak a játékban, olvasd el a következő kapcsolódó cikket.

HOLDKOMP