A birkavese jobb ötlet lett volna…

Chilében 1960-ban mai szemmel nézve picit elavult módon akartak földrengést megelőzni.

1960-ban regisztrálták a Valvidia földrengést, más néven a Nagy Chilei Földrengést. Május 22-én történt, hogy az azóta sem felülmúlt Moment Magnitude vagy MMS szerinti 9.5-ös rengéseket sikerült regisztrálni, nagyjából tíz percen keresztül. Ez egy energiaszempontból exponenciális skála, popnéven Richter-skálának is szokták hívni, de azt már rég nem használjuk. Több ezren haltak meg, iszonyatos kár keletkezett, tsunami baszta szét a partot és nagyjából mindenki összefosta magát teljes joggal. Olyan szeizmikus energia szabadult fel, mint ha felrobbantottak volna 2.7 gigatonna TNT-t.

Az okaira vonatkozva találgatások indultak meg és természetesen a leglogikusabb győzött a Lafkenches törzs tagjai között:

A tenger istene megharagudott rájuk.

Ez önmagában még nem lett volna akkora probléma, ha nem jött volna az a zseniális ötlet, hogy hagyományaikhoz méltón áldozattal enyhítsék az isteneik haragját. Collileufuban, Puerto Saavedrától délre egy akkoriban meglehetősen elszigetelt tengerparti faluban nekikészülődtek, elloptak két lovat, amiket a rituálé alatt kívántak elfogyasztani.

A rituálé részvben abból állt, hogy egy ötéves kisfiúnak levágták a kezeit és a lábait, majd egy karóra tűzték.

A kisfiú, José Luis Painecur az apja gondozására volt bízva korábban, mert az anyja Santiagoba ment dolgozni, hogy pénzt kereshessen. Két embert elítéltek, de két év után kiengedték őket, mert hogy nem a saját akaratukból cselekedtek, hanem felrúghatatlan ősi tradíciókat követtek,

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!