A fiatal felnőttek közel harmada magányos

És közel negyedük (22%) azt állítja, hogy egyáltalán nincsenek barátai.

A Vox magazin tette közzé egy új felmérés következtetéseit. A millennial kohorsz, azaz az ezredforulót megelőző húsz évben születettek (közülük a legidősebbek a mostani harmincasok) körében a legmagasabb a magányosság aránya a többi korosztályhoz képest a megkérdezettek szerint.

30% az kiemelkedően magas, az okok valamennyire talán ismertek. Ez a generáció van most abban a korban, ahol a karrier építése fontosabb lehet a társadalmi, baráti kapcsolatoknál.

Az X-generáció körében látványosan alacsonyabb a magányosak aránya, ők a mostani negyvenes-ötvenes korosztály. Az előttük születettek még kevésbé érzik magukat annak, 75 év felett indul el másik okokra visszavezethető társadalmi izoláció.

1254 felnőtt, 18 évesnél idősebb személy körében történt a YouGov felmérése, tehát a reprezentatív mintavétel határán van, arról viszont nem kerültek elő újabb ismeretek, hogy mi a helyzet a fiatalokkal? Készültek más kutatások, hogy a fiatalabb korosztályban hogyan alakulhat ez a tendencia. A Z-generáció sem áll túl fényesen.

A harmincasok körében az új barátokra a saját korosztályból azért is lehet nehezebb szert tenni, mert nem csak ők, hanem a velük egykorúak is vagy a karrierjük, munkájuk vagy pedig a családjuk miatt nem feltétlenül találnak újabb személyes kapcsolatokat, arról nem is beszélve, hogy mennyien költöznek el a közvetlen környezetükből.

Németországban egy 2016-ban megjelent tanulmány szerint a magányosság ciklikussága is megfigyelhető. Egy 16000 főn végzett mintavétel után a harmincasok és az ötvenesek körében ugyanúgy kiugróan magasnak találták a magukat magányosnak tartók számát, nyolcvan éves kor felett a tendencia ismét emelkedik.

Azért vizsgálódnak ezekben a társadalomkutatási témákban, mert egy 2015-ös, hetven tanulmány összevetésével készült meta-analízis azt mutatta ki, hogy a magány 26%-kal növelheti a szív- és érrendszeri okból, azaz magas vérnyomás és szívelégtelenség következtében történő elhalálozást.

Ez magasabb a depresszióra és szorongásra visszavezethető 21%-nál.

(a címlapképet a South Park, You have 0 friends epizódból loptam)

HOLDKOMP