A jöttment varjú

– Igen, Kate? Tán csak nem selymes bundájú vadász ragadta el szájad barlangjának rubintos párnáját?
– Pardon?
– Tán úgy érti, elvitte a cica a nyelved? De sose lehet biztos az ember nála.

Brexit ide, vagy oda, a brit humor jottányit sem veszített színvonalából és nincs is erre jobb példa, mint Ben Elton és a BBC Kettő sitcomja, az Upstart Crow, a William Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából műsorra tűzött sorozat, amely idén már a második évadnál jár.

A cím maga Robert Greene vitriolos tollal írt, 1592-ben kiadott Groats-Worth of Wit című pamfletjére utal, melyben a szerző Shakespeare-ről mint mások tollával magát cicomázó, jöttment varjúként emlékezik meg. A sorozat pedig ennek nyomán építette fel a Bárd karakterét, akit David Mitchell alakít – egy feltörekvő, saját alacsony származásával kibékülni nem tudó és ennek folytán hol fölényes, hol bizonytalankodó fickót. Mellé sorakoznak fel a főbb mellékszereplők: Kate, a főbérlő leánya (Gemma Whelan játssza, aki Yara Greyjoy szerepében is domborít a Trónok Harcában), aki annak ellenére színészi ambíciókat táplál, hogy a nők közismerten alkalmatlanok a színészi mesterségre; Zuboly (Rob Rouse), a meglehetősen motiválatlan, de a gazdáját állandó jelleggel froclizó háziszolga; Kit Marlowe (Tim Downie), a nagyvilági piperkőc / titkosügynök, aki folyton Willt pumpolja színdarabokért; a főgonosz Robert Greene (Mark Heap) és végül, de nem utolsósorban Mrs. Shakespeare (Liza Tarbuck), aki tenyeres-talpas asszonyságként igazgatja a stratfordi házat a családfő távollétében és egyben felelős az epizódvégi szentenciák felvezetéséért.

 

 

Természetesen akár a szerzőt, akár a témát tekintve adódik a kérdés: vajon kiállja-e ez a sorozat az összehasonlítást nagy elődjével, a Fekete Viperával szemben. Nos, mindent összevetve, nagyjából-egészéből igen. A színészi játék talán halványabb, legalábbis hiányzik a Rowan Atkinsonéhoz hasonló kiérlelt komikum; viszont ezért bőségesen kárpótol a forgatókönyv minősége, a korhű enteriőrök és viseletek (innen csókoltatom a sorozat kellékesgárdáját) és a jelenkorra való folytonos utalgatások, amik rendkívül szórakoztató gegek tudnak lenni, ha egyszer az ember rájön, hogy mire is akarnak utalni.

Attól tartok, Angliában nem az számít, mit tudsz, hanem hogy milyen döglött háziállatot töcsköltél meg az egyetemen!

Szóval mindent összevetve a műfaj és a zsáner kedvelőinek mindenképpen ajánlott szórakozás a hosszú, téli estékre.

7 thoughts on “A jöttment varjú

 • December 6, 2017 at 18:46
  Permalink

  Anne Hathaway? Tenyeres-talpas?

  • December 6, 2017 at 18:54
   Permalink

   Lyaj, Anne Hathaway Shakespeare feleségének leánykori neve volt. De nem is tudtam, hogy van egy kortárs névrokona, aki tényleg sokminden, de nem tenyeres-talpas. Mindenesetre javítva, köszi!

 • December 6, 2017 at 18:46
  Permalink

  Belenéztem, ez kifejezetten jó, de nekem David Mitchell az a Peep Show Mark Corriganje lesz most már mindig is, Robert Webbel együtt, vagy a Mitchell and Webb Look sorozatban szintén vele, szóval ők együtt a nagy durranás, egyedül nem annyira.

 • December 6, 2017 at 19:22
  Permalink

  A Fekete Viperából én az első világháborúsat imádtam. A viktoriánus is kurva jó volt, de szerintem minden szempontból a csúcsra ért az utolsóval. Vagy csak az érintett meg, faszomse tudja.

  • December 6, 2017 at 19:29
   Permalink

   Ez kb. így van, minden évada jobb az előzőnél. Annak a negyedik évadnak sose nézem meg az utolsó részét, mert nagyon deprimáló a vége.

   • December 6, 2017 at 20:33
    Permalink

    Rettentően lehúzós, de valahogy baromira tetszik, hogy így lett vége.

    Reméltem, hogy lesz második világháborús, de ahhoz nem mertek hozzányúlni.

 • December 6, 2017 at 22:37
  Permalink

  Jónak ígérkezik.

  “Hosszas magyarázattal és bőséges lábjegyzeteléssel igenis vicces, amit írok” – Ó, ezt át tudom érezni.

Comments are closed.

%d bloggers like this: