Skandináv mesék – Mimir

Réges-régen, amikor a világ még fiatal volt, Odin egy nap magára kanyarította köpenyét, fejébe nyomta kalapját, és magát Vándornak nevezve elindult az óriások földjén keresztül, hogy élete kockáztatása árán eljusson Mimir kútjához, ahol bölcsességre találhat.

Mimir kútja az óriások földjén, Jötunheimben található. A mélyből bugyog fel, és a világfa, Yggdrasil egyik gyökerét táplálja. Mimir nevének jelentése az Emlékezet Őrzője, a Nagytudású, akinek kútja a bölcsesség forrása. Mimir minden reggel megmerítette Gjallahornt, az ivókürtöt a kútban, és ivott a bölcsesség vizéből.

– Inni szeretnék a kutad vizéből, Mimir bátyám – mondta Odin, miután odaért.
Mimir megrázta a fejét, de szólni nem szólt semmit: ritkán hibázik, aki csöndben van.
– Az unokaöcséd vagyok – folytatta Odin. – Anyám, Bestla, a nővéred volt.
Ám Mimirre ez sem tett nagy benyomást.
– Egyetlen kortytól, ami kutadból származik, bölccsé válnék. Nevezd meg, mit kérsz cserébe.
– A fél szemedet kérem cserébe – mondta végre Mimir. – Dobd bele a kútba.
Odin nem kérdezte, hogy ez valami rossz vicc-e. Az útja az óriások földjén keresztül hosszú volt, míg elért a kúthoz, és útközben egy nagyhatalmú óriástól már megtudta, mire számíthat Mimirnél. És bár roppant fájdalmába került, de nem habozott, hanem fogta és kitépte a fél szemét.

Miután ezt megcselekedte, óvatosan belehelyezte a szemet a kútba. Az felbámult rá a vízen keresztül. Odin megtöltötte a Gjallahornt vízzel, és az ajkához emelte.
A víz hűvös volt, ő pedig felhajtotta az egészet. Átjárta a bölcsesség, messzebbre és tisztábban látott egy szemmel, mint valaha korábban kettővel. Eztán Odint más neveken is ismerték: ő lett Blindr, a vak isten, és Hoárr, az egyszemű. Nevezték Balejgrnek is, a lángoló tekintetűnek.
Odin szeme Mimir kútjában maradt: a víz, ami a világfát is öntözi, megőrizte épségben. Ma is ott van, üres tekintettel, mindent látóan.

Sok idő múltán, amikor az istenek két nagy családja, az Ászok és a Vánok közötti háború a végéhez közeledett, és az istenek túszokat cseréltek egymással, Odin két Ász istent küldött túszként a Vánokhoz: testvérét, Vilit – akit ekkor Hönir néven ismertek, és aki éles elméjű isten hírében állott -, melléje pedig tanácsadónak Mimirt.
Hönir királyi termetű volt, és amikor Mimir mellette állt, akkor királyként is szólt és jó döntéseivel segítette a Vánokat. Amikor azonban Mimir nem volt mellette, képtelen volt határozni, a Vánok pedig úgy érezték, hogy Odin becsapta őket. Ezért aztán bosszút álltak. Ugyan nem Höniren, akit értékes túszként megtartottak, hanem Mimiren: levágták a fejét.

A levágott fejet a Vánok visszaküldték Odinnak, és várták a bosszút, amivel ismét fellángolt volna az istenek közötti nagy háború. De Odin visszafogta haragját. Helyette gyógynövényekkel bebalzsamozta Mimir fejét, hogy a rothadástól megóvja, és varázsigéket kántált fölötte, hogy megőrizze a benne lakozó tudást.
Mimir feje pedig életre kelt. Kinyitotta a szemét, beszélni kezdett, és ellátta okos tanácsokkal Odint.

Odin a fejjel a kezében visszament Mimir kútjához, és belehelyezte a fejet a vízbe, a saját szeme mellé. Az ivókürtöt, Gjallahornt pedig odaadta Heimdall istennek, aki a lángoló szivárványhidat őrzi az istenek és az emberek világa között. Azon a napon, amikor Heimdall megfújja a kürtöt, a hangja felébreszti majd az isteneket, bárhol is vannak épp és bármilyen mélyen is alszanak. A Gjallahornt csak egyetlen alkalommal fújja meg Heimdall: mindennek végén, amikor elkövetkezik Ragnarök.

20 thoughts on “Skandináv mesék – Mimir

 • December 6, 2017 at 16:16
  Permalink

  Még jó, hogy csak a szemét kellett kitépnie…

  • December 6, 2017 at 16:37
   Permalink

   Utána megszállta a bölcsesség, és rá is jött, mekkora baromságot csinált.

  • December 6, 2017 at 16:57
   Permalink

   fel is akasztotta magát egyszer…
   mindenkinek van valami perverziója.

   • December 6, 2017 at 17:12
    Permalink

    De fejjel lefelé, fél lábbal, és kilenc napra. Azt is azért, mert okos akart lenni.

 • December 6, 2017 at 16:21
  Permalink

  Remélem a Ragnarököt is elmeséled.

  • December 6, 2017 at 17:13
   Permalink

   Ide is: Ragnarök már megvót, és Thor elvesztette a fél szemét a Helával való harcban. Loki segített Thornak; belehelyezte a koronát a gyehenna tüzébe, így Asgard ugyan megsemmisült, de a túlélők elmenekültek egy űrhajón, és a Hulk is velük tartott. Most mennek Amerika kapitányhoz.

   • December 6, 2017 at 17:19
    Permalink

    Szeretem, ahogyan Kinga mesél. Ahogyan ő meséli el. Azt szeretem. Nagyon, nagyon, nagyon szeretem.

    • December 6, 2017 at 17:55
     Permalink

     🙂 De a Ragnarök szörnyen félelmetes!

 • December 6, 2017 at 16:40
  Permalink

  A Ragnarök már megvót, és Thor elvesztette a fél szemét a Helával való harcban. Loki segített Thornak; belehelyezte a koronát a gyehenna tüzébe, így Asgard ugyan megsemmisült, de a túlélők elmenekültek egy űrhajón, és a Hulk is velük tartott. Most mennek Amerika kapitányhoz.

  • December 6, 2017 at 17:56
   Permalink

   Ez így van, csak közben Thornak ellopják a kalapácsát, és az a nő segít neki megtalálni, akit a Grimm-mesékből Hófehérke néven ismerünk, és aki a skandináv származású törpékkel élt együtt. Gandalf lova, Keselyüstök pedig valójában egy nyolclábú táltos, amit Loki szült, annak ellenére, hogy Loki inkább férfi, semmint nő… Egész váratlan helyeken bukkannak fel ezek a majdnem elfelejtett figurák.

   • December 6, 2017 at 18:47
    Permalink

    Az izlandi kis kece lányom után már semmin sem csodálkozom.

   • December 6, 2017 at 18:49
    Permalink

    Hófehérke eredetéről olvastam egy érdekeset, eszerint valós alapja egy szerencsétlen fiatal grófnő volt, akit megmérgeztek, a törpék pedig a közeli bányában dolgozó gyerekmunkások. A gonosz mostoha izzó vascipős büntetése a grófnő mostohaanyjának máglyahalálára utal. Huszonnégy éve olvastam a cikket az iskolai faliújságon.

 • December 6, 2017 at 17:58
  Permalink

  Oké, de kik azok az ászok és vánok és miért háborúznak?
  Én maradtam le valamivel, vagy tényleg nem említetted még?

 • December 6, 2017 at 20:14
  Permalink

  Nagyon jók ezek a mesék, most olvasom el visszafele az összeset.
  Ez az önszemkivájás azelőtt, vagy azután volt, hogy Odin keresztülszúrta magát egy lándzsával és felakasztotta magát az Yggdrasilra?

  • December 6, 2017 at 21:37
   Permalink

   Nem biztos, hogy jótól kérdezed, én is úgy próbálom a sztorikat sorba rakosgatni innen-onnan 🙂

   Ami eddig volt itt a kompon, az mind a Völuspából van, ami a gyűjtemény (a Codex Regius) legelső éneke. Amikor Odin elmeséli, hogy fölszegezte magát, az már a második énekben van. Viszont elmeséli, tehát akár hamarabb is történhetett, mint ami az első részben le van írva.
   Lehet, hogy valamelyik versben el van rejtve, hogy melyik volt előbb, de akkor abba még nem futottam bele.

Comments are closed.

%d bloggers like this: