A legsötétebb rémálmaid egyike

Nem más mint egy távoli sötét bolygó a WASP-12b. A 22 évente sötétség (Pitch black) is nyomasztó volt, de hát még az is semmi ehhez képest.

Ez a bogyli méretét tekintve kétszer akkora lehet, mint a Jupiter és azért fekete, mert a napja folyamatosan pörköli. Ionizált alkáli fémek borítják a felszínét, ez a 2600 fokos hőmérséklettel pont elég ahhoz, hogy a normál esetben H2-ként ismert Hidrogén molekulát atomjaira bontsa. A légköre atomos Hidrogén és Hélium.

És hogy miért rémálom? Mert szinte alig ver vissza fényt, mindössze 6%-nyit, tehát eléggé nehéz megfigyelni. Exobolygókat eleve nem könnyű megfigyelni és vannak ennél durvábbak is. Az eddig legsötétebb megfigyelt exobolygó például a fény mindössze 1%-át veri vissza, de az annyiban más, hogy a spektrum kék végéről, amíg ez a barátunk teljesen egyedi módon a spektrum vörös végéről reflektál.

Kicsiny Naprendszerünk legsötétebb ismert objektuma egy távoli üstökös, az 3%-ot tud a Naptól távol. Nyilván ha közelebb jön, húzza a csóváját, akkor jobban látható.

Ha érdekelnek a részletek, itt lehet bővebben olvasgatni a Hubble űrtávcső friss eredményeiről:

https://www.spacetelescope.org/news/heic1714/

Nekem tetszik amúgy, otthonra is kéne.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: