A mai napot a gyász és a születés fonja körbe

Mindenki tudja, hogy a mai nappal elveszítettünk valakit, aki a történelem számára nagyon fontosat alkotott és nyertünk valakit, akire nagyon sokáig emlékezni fogunk.

A mai nap született Michael Caine, aki ma 85 éves, 1933-ban született Rotherhitheben. Eredeti nevén Maurice Joseph Micklewhite Jr., csak hogy aktív éveiben emberi ésszel szinte felfoghatatlan mennyiségű díjat és fantasztikus szerepet ajándékozzon a világnak.

Százhatvanhét filmben szerepelt, köztük a Beépített szépségben, az Austin Powersben és a Batmanben, csak hogy a legjobbakat említsük. De ez a poszt most nem a Michael Caine körüli marháskodásról van szó, mert a mai nap az emlékezésről szól:

A mai napon arról emlékezünk, hogy elhagyott minket egy legenda.

Vannak fontos emberek és vannak csillagok. Vannak olyan csillagok, akik sokáig ragyognak az égen és vannak olyan csillagok, amik még az igazi csillagokhoz hasonlatosan évtizedekkel a haláluk után is fényesen fognak ragyogni.

Vannak emberek, akik emlékéről mindenkinek a csillagok jutnak eszébe.

Néhány zseni eljut odáig, hogy megismerje a tudományának határait és mások olyan szerencsések, hogy a területük és kutatásaik olyan új területeket tárnak fel, amik teljesen új tudományágakat alapoznak meg. Az átfogó elméletek, amiket ezek az óriások létrehoznak persze mindig terepei lesznek az újraértelmezésnek, mert természetszerűleg nem lehet a holisztikus modelleket egy személynek – ha mégoly fontosnak is – olyan mélységekig finomítani, hogy azon a részterület kutatói ne tudnának szétboncolni és az absztrakció mélyére nézni.

De ez semmit nem von le az ilyen elméletek alkotóinak erényeiről. Az igazi nagyság valahol ott rejlik, ha az ember a saját elméletének a revideálásával saját szellemi nagysága fölé nőhet.

Egyszerű családban született és mégis túljutott saját vele született korlátain. Munkáit egyetemeken tanítják, sokan kritizálják és még többen istenítik. Kiadott műveit a világ minden országában ismerik és kritikusai szerint is hatalmas jelentőségűek.

Nagy hatású munkái mellett arra is jutott ideje, hogy spirituális értelemben is vizsgálta az emberi természetet.

Karl Marxot 1883. március 14-én érte a halál.

 

HOLDKOMP