A Síró Asszony

1948 nyara különösen forró volt Socorróban, Mexikóban. Így nem csoda, hogy két baráti család összefogott, és gyermekeikkel együtt pár napra elmentek a Rio Grande mellé, táborozni. Az első nap remekül telt. Halásztak, úszkáltak a folyóban, és nagyokat nevettek. A négy, közel egykorú gyerek nagyon jól megértette egymást, a felnőttek pedig élvezték a kikapcsolódást.

Estére a felnőttek tábortüzet raktak, és vacsorát készítettek a kifogott halakból. A gyerekek bújócskáztak a fák között, de észben tartották szüleik figyelmeztetését ‘Ne menjetek a folyó közelébe!’

Ahogy a felnőttek a tűz körül üldögéltek, feltűnt nekik a hirtelen beállt csend. Aggódva keltek fel, és a gyerekek nevét kiáltották, de nem érkezett válasz. A szülőket pánik fogta el. A két anya azonnal elkezdte keresni őket, mialatt a gyerekek neveit kiáltozták. Megrémültek, hogy a gyerekek mégis a folyóhoz merészkedtek, és belecsúsztak a vízbe.

A bokrok megzörrentek, és a legidősebb fiúcska kibukott a tábortűztől megvilágított kis térre. ‘Anya! Anya!’, kiáltotta. ‘A többiek a folyóparton vannak, és egy furcsa nénivel beszélgetnek!’

‘Mi? Miről beszélgetnek?!’

‘A néni azt kérdezi tőlük, hogy látták-e a gyerekeit!’

‘Úristen! A Síró Asszony!’

A négy felnőtt hanyatt-homlok rohant a folyópartra. A parton valóban ott állt a másik három gyermek – pár méterrel arrébb pedig egy magas, vékony, fehérbe öltözött női alak. A holdfényben úgy tűnt, mintha nedves lenne a ruhája. A gyermekek szinte megbabonázva álltak előtte, mialatt ő folyamatosan ezt kérdezgette ‘¿Donde estan mis hijos?’ (Hol vannak a gyermekeim?)

‘José, Maria, Alicia – azonnal gyertek ide!’, kiáltották a kétségbeesett szülők.

A gyermekek, mintha álomból szakadtak volna ki, megfordultak, és szüleik felé kezdtek rohanni. Az asszony, ezt látva, kétségbeesetten felsikoltott:

‘Ne, ne hagyjatok itt! Ne menjetek el, kis gyermekeim!’

A két család, amint visszaértek a táborhelyre, azonmód összepakoltak, és eltűntek onnan. Halálra rémülve értek haza, Socorróba. Soha többé nem mentek arra a környékre.

 

A Síró asszony (La Llorona)

A La Llorona (szószerint egyébként ‘vinnyogót, vonyítót’ jelent), ősi mexikói legenda, spanyol gyökerekkel. Több változata is van, de a közös motívum mindegyikben egy asszony, aki vízbefojtja a gyermekeit, majd amikor rájön, mit tett, magával is végez. Szelleme a folyópartokon kísért, gyermekeit szólongatja, és ha élő gyermeket lát, magával ragadja.

Az egyik verzió szerint egy fiatal, szép lány szerelmes lett egy fiúba. Összeházasodtak, és az évek során gyermekeik születtek, de a férj elhidegült asszonyától. Egy nap az asszony a városban sétált a gyermekekkel, amikor szembejött velük egy bricska, rajta a kínosan feszengő férjjel, mellette egy csinos, fiatal lánnyal.

Az asszonyban meghűlt a vér. Kétségbeesetten nézett a bricska után. Arra gondolt, ha a gyermekek nem lennének, talán a férje szíve ismét felé fordulna. Levitte magával a gyerekeket a folyópartra, és vízbefojtotta őket. Aztán hazament, és odahaza eldicsekedett a férjének, hogy mit tett érte.

A férj elborzadva nézett a feleségére, aki ekkor döbbent rá, mit is tett. Üvölteni kezdett, majd lerohant a folyóhoz, és gyermekeit kezdte keresni. A keresés közben ő maga is vízbe fúlt.

 

Patricio Lujan története:

‘1930 vagy 1931 nyara lehetett. El Turquillo-i kis házunk előtt ültünk. Különleges alkalom volt, együtt voltak a családjaink. Délután volt, az úttól nem messze futott egy kis patak.  Ahogy ott ültünk, beszélgettünk, egyszercsak megjelent egy legalább két méter magas női alak! Teljesen fehérbe volt öltözve. Ott ment el alattunk az úton. Mindannyian szoborrá merevedtünk. A nő odament a gázlóhoz, és… mintha egyszerűen átlebegett volna a patak fölött. Amikor átért… vagy átlebegett a túloldalra, felment a domboldalon, és eltűnt. Szólni sem mertünk, amikor egyszercsak megint megjelent, ezúttal már a távolban. Addig néztük, amíg ismét el nem tűnt.

Később még egyszer láttuk. Akkor is ugyanez játszódott le. Az emberek azt mondják, La Llorona volt az.’

 

 • Bernard Black

  volt valami nagyon hasonló sztori Németországból, csak ott menyasszonnyal.

  • dzsungelmacs

   gyakorlatilag ez a történet illetve ennek variációi mindenhol megvannak. persze nem csak ez, hanem az összes régi kísértet sztori.

   • Bernard Black

    ígértem nektek karácsonyi kísértethistóriás könyvismertetőt, az a könyv pont ezekből gyűjtöget úgy, hogy az egyetemi tanár, aki írta, direkt előkereste ezeket az alapsztorikat, és minden évben elmondott egy történetet a karácsonyi díszebéden, az alaptörténetet mindig az egyetem életéhez igazítva, van ott démoni fénymásoló meg asszem pótvizsgázni hazajáró diák is… mókás. Tizenpár éven keresztül csinálta az öreg, egyébként mindenféle díja is van, de ez nekem nagyon bejött. Egyébként Robertson Davisnak vagy Daviesnak hívják.

    • dzsungelmacs

     köszke, így már legalább rá tudok keresni. újévi csemegének is jó lesz.

    • Gab

     “démoni fénymásoló” ( megtörtént eset )
     A hálózati nyomtatót a sátán kerítette hatalmába. Néha, csak úgy magától nyomtatott egy tesztoldalt. Volt, hogy hajnalban beértek a sameszok és 3-4 is volt. Volt, hogy hetekig egy se. Aztán egyszer a senkitőléssemmitőlsemfélő rendszergizda rájött ( persze, hogy véletlenül ) a megoldásra. A fal túloldalán volt egy hordós vizes automata, amikor annak bekapcsolta fűtése, és a nyomtató hálókábele kellően közel volt az automata tápkábeléhez, akkor jött a rémisztően félelmesztő tesztoldal.

     • Bernard Black

      mióta a Sátán twitter-oldalát olvasgatom, nem lep már meg semmi.

     • Gab

      Állítólag most USA elnök képében született újjá….

     • Bernard Black

      nem az van, hogy a fia, és hiányzik neki odalenn? 🙂

     • Gab

      A sátán nyerőgépe
      Technikusként melóztam és helyettesítettem egy játék teremben ( amikor még voltak… ).
      Egyik gépet kinyitom, fokhagymafüzér lóg benne. Sok mindent láttam már, de egy másodpercre azért megrezzent a szempillám. Rákérdeztem a kasszásnál, elmesélte a sztorit. Néha, teljesen véletlenszerű módon egész hihetetlen összegek kerültek a kreditbe.
      Ez kellemetlen, mechanikus számlálók pörögnek, hibajelentés, szóval egy ilyen esettel is elég sok szívás van. A gépben szép lassan mindent kicseréltek már, de legalább hetente egyszer megismétlődött az eset. Kasszások kerültek infarktus közeli állapotba amikor meghallották a mechanikus számlálók kattogását, éjszaka, az üres teremben. A technikusok kínjukban nem tudtak már mást tenni, megpróbálták a fokhagyma füzért ( a következő a vörös hajú kasszás lány megégetése lett volna, szóval komoly volt a gond ). Aztán erről is lehullott a lepel, UTP kábelt kicserélték FTP-re ( árnyékolt UTP ) és a hiba megszűnt. Nem messze volt egy nagy teljesítményű, hosszúhullámú adó, és amikor azt használták, akkor generálódott az árnyékolatlan UTP kábelen valami olyan info, amit a gép credit_in-nek vélt… ( remélem már nem rezsim a sztori )

     • Bernard Black

      az egyetemi kocsmában volt egy bácsi, rokkantnyugdíjas bányász, aki szenvedélyesen nyerőgépezett, egyébként akkor sem lehetett érteni, mit mond, amikor nem volt saturészeg, ez mondjuk ritkán is fordult elő vele. Na mindegy, Józsi (?) bá érezte úgy, hogy a szerencsejátékhoz az égiek segítségét kell kérnie a siker érdekében, ezért aztán amikor nekilátott a játéknak, először háromszor keresztet vetett a gépre, talán a tízezrest is megáldotta, aztán háromszor átpörgette az összes tétet, megint hányta rá a kereszteket, és csak ezután állt neki játszani.

     • Gab

      Sok hasonló függő volt, a kocsmai gépek meg amúgy is az elithez tartoztak. Ott legalább egyszerre lehettek alkohol-, nikotin-, és játékfüggők. Nem is tudom mi lehet azzal a rengeteg emberrel akiktől legalább az utolsó kettőt el próbálták venni. Mert abban biztos vagyok, hogy a szenvedélyük nem szűnt meg.

    • The Winter Soldier ⭐

     Fú, a pótvizsgázós diák érdekelne.

 • α Centauri

  Rémes.

 • α Centauri

  Könnyedebb cikk nem lesz?

  • The Winter Soldier ⭐

   De, holnap reggelre csinálok kávésat, finomat. De van több poszt is itt, a kompon, esetleg ha viccesre vágysz, nézd meg a “Hova szarnak az eszkimók” címűt. A paranormális vonulatot általában én szoktam nyomatni, de a felhőben oldalt simán találsz kedvedre valót 🙂

 • egyedi

  én sosem hiszem el az ilyeneket. asszem túl földhözragadt vagyok.

  • dzsungelmacs

   dehogy.:) még kicsiként, első osztályosként kirándulni mentünk talán az anna-rétre. számháborúztunk, bebújtunk a susnyásba. egy igen rövid fás-bokros sávot képzelj el. ahogy ott egyedül bujkáltam, egyszerre csak megláttam egy hatalmas férfit, ágyékkötőben, aki a semmiből tűnt elő, óriási izmai voltak és fenyegetően nézett. sikítva rohantam ki. persze jóval később lekoppant, hogy vagy egy hajléktalant vagy egy párocskát zavartam meg. 🙂 tehát, persze, hogy megtörténhetett, hogy valaki egy adott folyónál fojtotta meg a gíerekeit, megtörténhet, hogy a kölykök és a felnőttek, random, zagyváló nővel futnak össze. ha hisznek benne, akkor pláne nézhetik a hajléktalan, kissé debilt szellemnek is. táborozásnál, ha a kedves szülők italoztak is, egyébként is buták, vagyis babonásak, gyakorlatilag adja magát a történet. tehát nem te vagy földhözragadt.:)

   • egyedi

    persze, így értettem. hogy ennek van valami sima magyarázata, azt sejtem 🙂 csak nem szellem :))

    • dzsungelmacs

     pedig tök jó lenne, holmi szellemekre fogni! 🙂

     • egyedi

      én sok megmagyarázhatatlan dolgot el tudok hinni, de a szellemeket nem :)) pl. sejtettem, hogy mit kapok karácsonyra. pedig nem is utalt rá, szóba sem került.

     • dzsungelmacs

      sem a szellemeket, sem semmilyen mesei lényt. ha mégis vannak, akkor lelkük rajta, félni nem tudok tőlük. akkor mázlid van, egyszerűen csak figyelt és ez ritka 🙂

     • egyedi

      :))

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Meh.
    Kölyökként kimentünk a kiserdőbe, hátha lesz valami kaland. A kiserdő egyébként jó hely volt, biciklivel lehetett végigtekerni ilyen hepehupákon és úgy érezted magad, mint egy BMX-bandita.
    Aznap úgy jártunk, hogy épp előtte rakták ki a beton csatornacsöveket, az tök jó móka volt, bekiabálsz az egyik végén, pajtásod a másik végén és hahaha.
    Így békésen kiabálgattunk meg hahaháztunk és akkor feltűnt egy ilyen szikkadt, csomós hajú, nálunk talán 5-6 évvel idősebb figura, olyan durván hígítószagúan, hogy ott helyben lefostam volna a bokámat, ha nem szaladok azonnal világgá és pattanok biciklire.
    Fú de beszaratós volt.

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   én sem hittem, amíg éltem…

   • egyedi

    régi szép idők, amikor még táborba jártunk…

 • α Centauri

  Tökre érdekes ez a babona. Miért alakult ki?

  • The Winter Soldier ⭐

   Az ilyen történeteknek általában valós alapja van. Gyerekgyilkos asszonyok sajnos a régi időkben is akadtak.

   • α Centauri

    Információhiány.

    • dzsungelmacs

     nem csak az. valahogy muszáj feldolgozni egy ilyen traumatikus eseményt, emiatt is űzik inkább a fantázia, babonák világába.

     • α Centauri

      Lassan 100 éves a sztori.

     • dzsungelmacs

      több is lesz az. de ma minden azonnal elterjed a neten. régen meg ugye nem. kisebb településeken egy-egy történet nagyon sokáig életben tudott maradni. vedd hozzá, hogy alapból mexikóban játszódik, ahol a mai napig érdekesen keveredik a katolikus hit és a régi babonákon keresztül egy fajta több isten hit.(plusz az a rakat szent, de ez csak lábjegyzet) tehát igen, nem tudsz utánamenni, mert kibogozhatatlan, információhiány van az eredeti történettel kapcsolatban. és gondolj bele, hogy régebben nálunk is, hogy terjedtek a mesék és hogy terjednek ma is a pletykák.

  • dzsungelmacs

   amiatt, amit winter soldier mond. ezek olyan durva dolgok, hogy nem tud rajta egy kisebb közösség túllépni, mesélik generációkon át, aztán legenda, tündérmese lesz belőle. és hát sajnos nem annyira ritka esemény. korábban még kevésbé volt az. nyilván van benne pár változó, attól függően, hogy hol játszódik a történet.

 • mlui

  A te posztjaidtól mindig a hideg futkározik a hátamon.

  • The Winter Soldier ⭐

   Remélem is.

 • α Centauri

  Az emberi élet is 1 babona?

 • α Centauri

  Lassulást érzek.

  • Gab

   Kezd hatni az alkohol és/vagy a fű…

   • α Centauri

    Krokodilt fogyasztok.

 • α Centauri
 • α Centauri

  Miért bannoltak a tökről?

  • α Centauri

   Finoman legyél kheci.

 • Do1grothy, a Vörös Cipellős

  Csodás 🙂

 • Bo

  Mehikó enélkül is para hely, a Hold- meg a Nap-piramisnál nappal is úgy éreztem, hogy nem evilági, főleg, hogy ugyanolyan azték fejek jöttek szembe élő emberekként, amiket azelőtt a néprajzi múzeumban láttam szoborba faragva, vitrin mögött.

  • Ziles Gizi

   Azért az egy eléggé izgalmas időszak lehetett neked. Nem mondom, hogy nem irigyellek érte. De azt gondolom nekem ehhez nem lett volna bátorságom.

 • Emperor of Mankind

  Ez egy kicsit 8 feet tall.

%d bloggers like this: