A sötét oldal

I. Erzsébet angol királynőnek volt egy sötét oldala. Annyira sötét, hogy amikor napvilágra került, egy úr fejébe is került.
A brit gyarmatbirodalom növekedésével egyre több árucikk érkezett egyre nagyobb mennyiségben, így történt, hogy Erzsébet rákapott a cukorra és iszonyat édesszájú lett. Megcukrozott mindent. A gyümölcsöt, a húst, a bort, a zöldségeket, a csokoládét de talán még a cukrot is megcukrozta. Mondani sem kell, hogy mi történt a fogaival. Kirohadtak. Ehhez persze könnyen hozzájárulhatott az is, hogy Erzsébet fog és szájápolásra mézet használt, ami lássuk be meglehetősen szokatlan lenne manapság. A fogatlanságát úgy próbálta eltitkolni, hogy a beesett arcát belülről almadarabokkal tömte ki, nem ritkán illatosított almadarabokkal, 2-in-1, a rettenetes szájszagát is elfedte valamennyire. Az udvari festőitől pedig megkövetelte, hogy fessék telt, fiatalos arcú szépségnek.
Volt egy másik sötét oldala is, két dolgot nem kedvelt: a katolikusokat és az összeesküvőket. Az összeesküvő katolikusokat végképp nem. Félnővére I. Mária katolikus restaurációba kezdett, mégiscsak Aragóniai Katalin lánya volt, ő meg a protestáns összeesküvőket nem szívlelte. Erzsébetet is csak az mentette meg, hogy térdre ereszkedve hűségesküt tett.
Erzsébet apai nagyapjához, VII. Henrikhez méltóan az egész birodalmára kiterjedő besúgóhálózatot működtetett, ha csak felmerült az összeesküvés gyanúja, irány a Tower. A kor szokásainak megfelelően ott némi kínvallatás és ha beigazolódott a gyanú, akkor akasztás, belezés, lefejezés, felnégyelés, ahogy illik.
A katolikusokkal sem bánt kesztyűs kézzel. A katolikus Írországba küldte például Essex grófját, hogy némi kardozás árán kényszerítsen mindenkit behódolásra. Egy híján sikerült is, egyedül egy McDonald nevű úr nem engedett, egyik szigeten bevette magát a várba és fityiszt mutatott. Essex grófja nem szarozott, összeszedette a rokonait és ott a vár előtt a szeme láttára lemészároltatta mind egy szálig. Ezt meg is írta levélben Erzsébetnek, aki a válaszlevelében nem fukarkodott a dicséretekkel.
Essex grófja olyan 30 évvel lehetett fiatalabb a királynőnél, ennek ellenére a belső köreihez tartozott. Egy alkalommal berontott az épp készülődő királynőhöz a hálószobájába, aki akkor a fehérólom sminkje és az almás szájtömés nélkül öltözködött. Lett is belőle némi perpatvar. Ugyanis a derék gróf elkezdte terjeszteni az udvarban, hogy mivel szembesült és nevetség tárgyává tette. A következmények kiszámíthatók: a gróf feje rövidesen a porba hullt felségárulásért.
Száz szónak is egy a vége, óvakodjatok az édesszájú vörös hajú lányoktól, könnyen elveszíthetitek a fejeteket.

 • taro

  és igy születnek a legendák

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Kizárólag tényfaktumokkal operálunk.

 • vau

  Kimegyek mindjárt a ligetbe, eszek egy ámburzsét.

  Remélem kevés lesz a paparazzi, most hogy világhírűek vagyunk.

  • orizatriznyák

   Miért? Pedig simán el lehetne beszélgetni velük, hogy mégis milyen gépet vegyenek, mire figyeljenek, ha fényképeznek..ésatöbbi…

  • Ziles Gizi

   Ezek szerint én átaludtam a ezt az egész világhírt.

   • vau

    Nem látod azt, amit én látok a rakétakilövő állás mögül a Manilius kráter szélén.

    • Ziles Gizi

     Ja, hogy ott. Hát nagyon szép telek. Majd mindjárt olvasgatok szanaszét és akkor seperc levágom mit látsz a rakétakilövőd mögül. Tegnap “tele volt ” az internet veled 😀

 • orizatriznyák

  Hát nem volt egy szép teremtés az biztos, még annak ellenére se, hogy az udvari festők minden tőlük telhetőt megtettek.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Nem mindig kell hinni a festményeknek. VIII. Henrik például ötödik feleségének egy német nőt választott, mert az akkori 20 éve legjobb barátja bemutatta egy festményen, jó szövetségnek is tűnt nem összeveszni a németekkel. Henrik rákérdezett, hogy tényleg jól néz ki? Cimbi szerint pont mint a képen.
   Házassági szerződés látatlanban megköttetett, aztán jött a csalódás és 6 hónap után a válás.
   Ja és a barát felségárulásért akasztásra, kibelezésre és felnégyelésre ítélése.
   De Henrik egy úr volt (ahogy korábban is írtam), a barátjának megkegyelmezett, csak simán lefejeztette.

   • orizatriznyák

    Milyen nagyvonalú..

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Korának szépségideálja volt pedig. Követték a ruházkodását, a stílusát, tényleg nagyon menő volt. Nem kevés udvaronc lihegett a nyomában és flörtölt velük. Az előző posztban (be van linkelve) írtam, mennyire okos volt mellette.
     A festményeket helyiértéken kell kezelni.

     • orizatriznyák

      Persze. Mondjuk benne van az is, hogy nem jönnek be a vörös csajok. De, ez csak az én véleményem. És persze nyaliztak is neki, gondolom…

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Tudja fene. Mindig vannak nyaloncok persze, de Erzsébet annyira határozott volt (a korban szokatlanul), hogy a pletykák szerint valójában fiúnak kellett lennie. Aztán ott volt a másik pletyka, összeboronálták egy gyerekkori jóbarátjával, akivel tényleg együtt nőttek fel. Az már akkor nős volt és a szobája a királynő hálóterme mellett volt, ráadásul meg is érinthette őfelségét. Ott arra ment rá az egész, hogy leesett a felesége egy lépcsőn és belehalt. Erzsébetet ez meg olyan botrányba keverte, hogy el kellett köszönnie a régi baráttól.
      Mondjuk azt is híresztelték, hogy lett közös eltitkolt gyerekük.

     • orizatriznyák

      Igen, erre utaltam volna, hogy mégis ki merte volna azt mondani neki, hogy há’ hogy nézel ki vazze, szedd már össze magad és a pofádnak meg basszál valamit, mert rohadt büdös.

     • Ziles Gizi

      Amikor kicsik voltam én is beálltam a többség közé és csúfoltam az igazi, vörös, átlátszó bőrű embereket. Pulykatojás. Aztán felnőttem vagy történt valami és ma már azt gondolom, hogy nagyon szexi egy vörös ember.

     • orizatriznyák

      Te érzed. 🙂

     • taro

      menőnek menő volt, de miközben a szinkomplexiója nagyon hadonlított stuart máriáéra, bözsit nem tartották szépnek, míg máriát meg igen

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Stuart Mária Erzsébet atyjának, VIII. Henriknek a nővérének az unokája volt, tehát közvetlen rokon. A Jakabos posztban írtam erről, de lesz külön vöröslányos poszt róla mert megérdemli. 19 évig volt Erzsébet felügyelete alatt. Katolikus összeesküvő volt, de azért kedveltem.

     • taro

      ott van még lettice knollys is a családból, és ő is vörös volt

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Egy keltás is lesz még a szerdai vöricsajos minisoriban.

   • Emperor of Mankind

    De az nem lehet hogy Klevei Anna csak neki volt “csúnya”? Meg volt valami affér mert úgymond álruhában letámadta de ő meg nem tudta hogy király az és megsértette.

 • Ziles Gizi

  Ez az almás móka egy kicsit sántít nekem.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Yossarian sátrában egyszerűen nem volt könnyű kijönni. Még Orrt is zavarta, akivel szintén nem volt könnyű kijönni, és aki Yossarian visszatértekor egy csapot bütykölt, ez a csap táplálná majd gázolajjal azt a kályhát, amelyet Yossarian kórházi tartózkodása alatt épített.
   – Mit csinálsz? – kérdezte Yossarian óvakodva, amikor belépett a sátorba, pedig rögtön látta.
   – Valami hézag van itt – mondta Orr. – Megpróbálom rendbe hozni.
   – Kérlek, hagyd abba – mondta Yossarian. – Idegesítesz.
   – Zsenge gyerek koromban – felelte Orr – vadalmával a pofámban mászkáltam egész nap. Jobbról is egy, balról is egy.
   Yossarian félrelökte a kenyérzsákot, amelyből már elkezdte kirakosgatni a tisztálkodási eszközeit, és gyanakodva gyürkőzött. Elmúlt egy perc.
   – Miért? – Nem tudta megállni, hogy végül ne kérdezzen. Orr diadalmasan vihogott.
   – Azért, mert a vadalma jobb, mint a vadgesztenye – válaszolta.

   • Ziles Gizi

    😀 Így már, igen.

%d bloggers like this: