Mi lehet erősebb a kardnál? A banán.

Nem mindenki tudja, de a kompozit páncél közel egyidős a harcoló emberiséggel. Harcolni jó, mert kellemesen le lehet gyilkolni egymást.

A kompozit páncél annyit tesz, hogy nem egyetlen réteg acél vagy bronz, hanem több különböző anyagú és védelmi funkciójú réteg dolgozik egymás alatt a rút sybaryta váz megvédésére.

Mondjuk az őskorban 10-15, az ókorban 1200-1500 harcos elég volt már egy-egy csata eldöntéséhez (vagy akár 300), a későbbiekben az ügyek nagyságrendekkel bonyolódtak, a támadó fegyverek és a páncélzat egymással kart karba öltve erősödtek. Az áldozatok száma meg exponenciálisan nőtt, szóval nem egy sikertörténet.

Közismert tény, hogy Japánban a szamurájok kompozit páncélzatot használtak, a rétegekben a gazdagabbaknál volt valami fém, a kevésbé tehetőseknél pedig pikkelyformába rakott állatbőr és alatta több réteg papír. Ez az elrendezés képes volt megállítani kardot, nyilat (pedig a japán hosszúíj elég menő), mégis azt kell belátni, hogy ez a megoldás elmaradott.

A banánrostból készült “papír” ugyanis minden tekintetben erősebb, mint a farost cellulóz papír. Szakítószilárdságra, penetráló hatások elleni ellenállásra, bármire. Lehetne akár egy növényi rost kevlár.

Ha a japánok ismerték volna a banánrostot, könnyen meglehet, hogy ma a világ urai lennének.

Hmmm, a japánok manapság papír helyett banánrostból készítenek hangszórót.

Egész jó az esztétikája, otthonra is kéne.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!