A vulkánok gecik

Az elmúlt években több egybehangzó kutatás látott napvilágot arról, hogy időbeni egybeesés mutatkozik az Európa lakosságát sujtó, 25 millió ember halálát okozó első nagyobb pestisjárvány és a mezoamerikai civilizációkat tizedelő évtizedes aszály között.

Az Északi és Déli sark jegéből vett 9 méteres mintákat elemezve a hatodik század közepéről származó jégrétegekben mindkét sarkon egyformán kiugró kén értékeket mértek, ebből arra következtettek, hogy valahol az Egyenlítő környékén kellett történnie olyan nagyságú vulkánkitörésnek, amilyenre a megelőző két évezredben nem volt példa.

A korból származó vulkáni hamu rétegeket elemezve a világ különböző pontjain még ennél is meglepőbb dolog derült ki. Minden vulkánnak van egy “ujjlenyomata”, a hamu összetétele egyedi és nem egy, hanem kétféle hamut is találtak, tehát egyszerre vagy rövid időn belül két vulkánkitörés is történt, sötétbe borítva Európa egét és éhínséget okozva a világ szinte minden táján.

A globális klímaváltozásnak és éhínségnek egyenes következménye volt, hogy például az Európába Egyiptomból kereskedelmi hajókon behurcol patkányok élelem után kutatva ellepték a városokat és a bolháik terjesztette pestis nekiállt tenni a dolgát. Persze a katolikus egyház nem volt rest magyarázattal szolgálni az égi jelenségekre, a pápa kijelentette, hogy Isten büntetése és a bűnököset viszi el a fekete halál. Némi ellentmondás azért lehetett ebben, mert négy éven belül őt is elvitte.

A mezoamerikai kulturák a hagyományos módszerekhez fordultak: emberáldozatokkal próbálták kiengesztelni az isteneiket. Nem használt, akkor még több emberáldozatot mutattak be. Az sem használt, felgyújtották a gecibe a templomokat és ott is hagyták a városaikat.

Szóval szépek a vulkánok meg minden, de otthonra azért nem kéne.

 • SpaceWolf

  Némi ellentmondás azért lehetett ebben, mert négy éven belül őt is elvitte.

  Csak én nem látok itt ellentmondást?

 • SpaceWolf

  Mi ez a pangás? Kihaltunk, csak nekem nem szólt senki sem? O.o

  • mokusON

   Úgymond meleg van

   • SpaceWolf

    Igaz. És ha már… ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről sem!

  • Bernard Black

   ezen nem tudunk összeveszni. a vulkánok tényleg gecik

 • tanítvány

  Csak Spock meg ne tudja
  Egyébként pont a minap láttam erről egy érdekes dokufilmet

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Az az érdekes, hogy több gyanúsított is van. Például az el salvadori Ilopango és a címlapkép mexikói. De ott van egy jelenleg is 40 aktív vulkános tűzgyűrű mellettük szóval bármi lehetett. Vagy bármi más is az Egyenlítőn, mert tengerfenékről vett mintákban is megtalálták a két különböző hamut.
   Olvasgattam róla több cikket, mást ír a Smithsonian és egy legutóbbi 2016 végi cikk ahonnan a fotókat loptam.

 • taro

  a patkányok pont gabonaszállító hajókon érkeztek nem?!

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Egyiptomból nem gabonát szállítottak a kereskedelmi hajók? Ott van a posztban. 🙂

   • taro

    a kereskedelmi hajók vannak csak a posztban

    • SpaceWolf

     Blue, ebből már nem jössz ki jól, ahogy elnézem. 😉

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Jó, akkor mostantól meséljük úgy, hogy Bernard poszthoz hozták az import patkányokat.

     • SpaceWolf

      :DDD

 • taro

  na, volt egy anomália európában 535-536-ban, hasonló, mint az 1816-os évi, azt a tambora 1815-ös kitörése okozta (“az év, amikor nem volt nyár”). globális esemény volt, de a pestisjárvány csak ezután tört ki öt évvel – amikor nem volt éhínség, legalábbis nem a mediterráneumban

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Hatodik század közepe. Ez is ott a posztban.
   Annyi a különbség, hogy ez a két kitörés összesen kb. 100x annyi trutyit lőhetett ki a légkörbe mint modjuk 2010-ben a kis izlandi Eyja és nagyságrendileg10x annyit mint akár a Tambora, akár a Krakatau. Pedig az is szép nagyot pukkant.
   A kénben dús kitöréseknek volt még pár hátulütője, az egyik hogy a légkörbe jutva erősen blokkolta a napfényt, ezzel megváltoztatva a széljárást, szárazságot okozva, a másik hogy ha mégis esett, akkor a savas eső. Tehát eleve nem volt túl jó a termés napfény és eső nélkül, de ha esett, azt is tönkrevágta a savas eső.

   • SpaceWolf

    Igazi wellness időszak lehetett.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Főleg ha valaki szeretett szénhidrát szegényen szálkásítani.

   • taro

    nézd, nekem ezzel az egésszel csak egy gondom van: a kurva éhező patkányok a gabonaszállító hajókon, meg a gabonaraktárak ķörnyékén bizáncban, amik potyogtatják a kis bolháikat. a járvány szuez környékén jelentkezett először, és oda is valszeg máshonnan került (valszeg ez is keletről jött a selyemúton)

%d bloggers like this: