Utazós fényképezés

Range vagy élesség! Ez itt a kérdés.

Az utazós szettem viszonylag egyszerű, ezért kevés hitelesebb ember van, mint én, ha utazós fotózásról van szó. Többnyire négy-öt fényképezőgépet viszek, ehhez egy csomó harácsolt, second hand objektívet, ami nem csak hogy kényelmetlen, de teljes fókuszvesztést is jelent, ha tényleges képkészítésről van szó. A fókuszvesztést most olyan értelmben értve, hogy fél órát tökölök csak azzal, hogy kitaláljam, hogy az adott pillanatot mivel örökítsem meg. Ez idő alatt természetesen elmegy a fény, megváltoznak az árnyékok és lőttek az egésznek.

Mert igazából fotózni utazásokkor van időm. Olyankor lehet teljesen legitim, mindenki által elfogadható módon időt szakítani arra, hogy az időmet azzal fogom eltölteni, hogy egy fát nézek lassan negyed órája, harmincféle szögből és próbálom hozzá igazítani fejben a futópálya ívét. Persze sose sikerül.

Szóval az utazós fotózás ilyen. Otthagyva a haverokat, általában a tűző napon próbálsz a városban vagy épp a parton, vagy túrázás esetleg síelés közben fotókat csinálni. Emiatt te vagy a legnagyobb málhásszamár a társaságból, ha meg tripodot is viszel, akkor meg még mások is nyíltan hülyének tudnak nézni.

A kompaktok erre nagyszerű megoldást nyújtanának, ha nem lennének kivétel nélkül szar szenzorral szerelve. Akkor már inkább a telefon és akkor bohóckodni sem kell a himihumi kis gépekkel, amikről levarázsolni a képet pont akkora szívás, mint egy rendesről, de a tágas zoomtartományon kívül semmit nem tudnak nyújtani. Ha az ember igazán fotózni akar, akkor valami kicsi kell és olyan, ami jó sokat átfog, vagy nagyon éles.

Vágj!

Egy 50mm f1.8 Nikon cropja. Teljesen jó!

Hogy miért? A kérdés a jó öreg “digitális zoom” érában fogant. A digitális zoomról mostanra talán mindenki tudja, hogy mit jelentett: crop. Gyakorlatilag kivágta a kész képnek azt a részét, amire ránagyítottunk. Nagy feature. Ez egy kompakt gép vagy egy telefon esetében egészen katasztrofális eredményt hozott. Vannak konkrét bélyegnyi képeim régi gépekből, telefonokból, ahol a kompozíció ugyan rendben van, de painttel nyugodtan fel tudnám javítani, akkorák a pixelek. De mi ennek a létjogosultsága a mai világban?

A crop. A crop csodálatos dolog. Ha adott egy hatalmas megapixelszámú képünk és abból kivágjuk a közepén lévő dolgokat, akkor egy még mindig vastagon használható képet kaphatunk, HA erre alkalmas a kameránk. Ehhez bizony olyan tűéles felbontású prime lencsére van szükségünk, ami nem minden bokorban terem. Hogy leegyszerűsítsem: ha készítesz egy nagy képet egy jó lencsével egy nagy szenzoron, az kicsit olyan, mint ha készítenél egy nagy képet egy közepes lencsével egy kis szenzoron.

Ha kivágod a kép közepét, mert te egy csodás 30mm-es Sigma objektívet használsz egy jó felbontású gépen, mint mondjuk a Sony a6300, akkor az eredmény fenomenális lesz, annak ellenére, hogy NINCS nálad zoom objektív.

Szóval az első számú utazós ajánlásom egy tükrös vagy tükör nélküli gép (Canon 100D, Canon 200D, Canon M3, M5, M6, Sony A6300, Sony A6000, Sony A5100, Fuji X-E2S, Fuji X-E2, Fuji X-E1, Olympus OMD EM-10 MKII) és valami elképesztően éles prime lencse (Sigma 35mm f1.4 DG, Canon EF-M 22mm, Leica Summilux 15mm f1.7, stb.) És egy Lightroom licensz, aztán indulhat a vagdosás.

Egyébként meg zoomoljunk a lábunkkal: menjünk közelebb mindenhez, úgy készülnek a legjobb fotók.

Superzoom!

18mm és 200mm. Egy ilyen mindenre elég.

A másik lehetőség a superzoomok. Ezek kivétel nélkül közepes, vagy annál gyengébb minőségű képeket csinálnak, de az előnyük, hogy nagyon sokféle rendszerre kaphatók. A Tamron és a Sigma gyárt fantasztikusan jó superzoom objektíveket, az aktuálisan legkomolyabb átfogású a Tamron 18-400mm (!!!), de már nagyon használható és rendkívül könnyű darab a Sigma 18-200mm-es contemporary lencséje is. Ezek kivétel nélkül megfelelnek minden amatőr fotós elvárásainak.

Egyetlen igazi hátrányuk, hogy “lassúak”, más szóval “sötétek”. Ez azt jelenti, hogy az íriszüket nem lehet olyan nagyra nyitni, mint prime társaikét, amiért sötétben nem engednek be annyi fényt, magyarán szarok lesznek a képek szürkület után. Nem nagyon szarok, de pont csak egy kicsit zavaróan rosszak.

Plusz MILC (mirrorless interchangeable lens camera, ha eddig még nem jegyeztétek meg) rendszerekhez viszonylag drága mulatság megvenni őket (a felháborítóan király 14-150mm Olympus kb. 120 ezer forint), talán ezért érdemesebb a kis méretű tükrös gépeket előnyben részesíteni ezúttal, persze vannak kivételek.

Best of both worlds

A legjobb mindkettő! Ha az ideális utazószettre van szükségetek, vegyetek egy superzoom lencsét és egy gyors prime lencsét és gyakorlatilag mindenre fel vagytok készülve. Ha MILC gépbe ruháztok be, akkor a wide angle képeket is meg tudjátok oldani a kamerák belső panorámamódjával, vagy esetleg kiegészíthetitek a felszerelést egy wide angle prime lencsével, APS-C szenzor esetén 10-12mm környékén. Nem fogtok csalódni.

Próbáljátok meg egy rendszerből beszerezni a kétféle objektívet, hogy ne kelljen több gépet fenntartani és ha lehet, ne törekedjetek a minél nagyobb “zoomra”. A nagyobb fókusztávolság-átfogás automatikusan kompromisszumokat jelent. Nagyon kevés kivételtől eltekintve a superzoom objektívek nem tekinthetők profi eszköznek és ez egyre inkább igaz, minél jobban haladunk a fókusztávolság tartományuk szélei fele. Általánosságban elmondható, hogy egy 18-200mm-es lencse valahol 30mm és 100mm között tudja adni a legszebb képeket.

Amúgy meg tök sokszor tényleg elég a telefon, akárki akármit mond.

 

6 thoughts on “Utazós fényképezés

 • August 26, 2017 at 19:50
  Permalink

  az meg még hozzátartozik, hogy bár én nem fotózom, nem mindegy, hogy indulsz el. kurva nagy vagy akár közepes fotócuccal is bőven lehetetlen gombászni vagy rendesen túrázni, mert vagy a többi cuccodtól veszi el a helyet, vagy málhás szamár vagy, vagy az egyik kezedben a kosár, a másikban a gép, a harmadikban a kutya

  • August 27, 2017 at 08:00
   Permalink

   amúgy is egy túra alatt pont elég cipelni a kocka kőbányait. (nem vicc, múltkor tényleg találkoztunk ilyenekkel a bakonyban)

  • August 27, 2017 at 14:53
   Permalink

   Szerintem túrázni még igen, de a gombázás valóban necces. Olyankor be kell érni valami jobb telefonnal.

   Lehet hiba, de én elengedtem a “kutyát” (selyempincsi).
   Mások a vizslát, meg a németjuhászt. Valamiért mind megőrül a fényképezőgépért. Az volt csak a kényelmetlen helyzet, amikor ott álltam magasba tartott géppel, és felugrálva az egyik németjuhász állkapcsa az orromnál volt, a másik meg a hátizsákomba kapaszkodott. 🙂

 • August 26, 2017 at 20:10
  Permalink

  Az lesz az első, hogy veszek valami gépet, de csak ha sikerült vennem egy adidas Beckenbauer, Winbledon, Edberg cipőt. Még nem tudom hol, de kell. Na az után jöhet a kattintgatás…

  • August 26, 2017 at 21:04
   Permalink

   Cipővel nem is lehet fotózni, te engem átversz. Vagy ez valami germán szuperkém edisön?
   Vau meg már egyszer megadta a tuti tippet: pl. Canon EOS 450d, teljesen jó kis APS-C szenzoros gép, utánad vágják már annyira óccó.

   • August 27, 2017 at 07:32
    Permalink

    Remélem, hogy ezekben már van és akkor sok az egyben…

Comments are closed.

%d bloggers like this: