Alien: Covenant

Hello my baby, hello my honey. Hello my ragtime girl. Spoilerek következnek.

Nem láttunk még ilyen szar chestburster szereplést, beleértve az Űrgolyhókat is. Imádom az Alien trilógiát. Szerintem úgy tökéletes, ahogy van, még ha a harmadik és egyben befejező rész egy kicsit felemásra és befejezetlenre is sikeredett.

Ridley Scottnak elgurult a gyógyszere. Egy-két agyhalott, stúdiófilmeken szocializálódott balfasz kritikus felszopkodta a Prometheust, aztán pár agyhalott, stúdiófilmeken szocializálódott balfasz neckbeard lefikázza, mert vannak benne logikai hibák és legvégül pár kisujjeltartós, művészfilmeken szocializálódott balfasz Cannes-töltelék meg elkezdje méltatni a technikai megvalósítást. Ebből ő azt szűrte le, hogy:

 • Ő aztán rettentően látnoki ember és milyen eposzi faszaságot tud letenni az asztalra
 • Az emberek nem értik meg a művészetét
 • Több élien kell a cuccba. Meg cowbell.

Aki egy öntörvényű, forradalmi mestert látott a Prometheus rendezőjében, az is egy sült bolond. Mondjuk annyit talán várhattunk volna tőle, hogy amikor elhatározta, hogy Alien előtörténetté kéne átkozmetikázni azt értelmetlen, érdektelen katyvaszt, amit eredetileg filozofikusnak szánt sci-finek szánt, akkor tanult az esetből annyit, hogy a másodikat nem bassza el alapjaiban.

És de.

Az agyatlan embermassza kritikája az agyatlan embermasszával szemben, hogy az utóbbiak “nem értették” a Prometheus elképesztő mélységeit és Scott teremtéshez való viszonyát és metaforáit és csak a vérért meg a belekért mentek volna a moziba, meg Alient látni. Kétségtelen, hogy így van, ezért is lett az Alien vs. Predator franchise ilyen zajos siker, nem egy utolsó utáni szar B-flick. A rajongói várakozások félreinterpretálása nem szokatlan a folytatásoknál, ezért baszódik el többnyire az összes. Ez van, ha piackutatókra bízzák azt, hogy mivel lehet eladni a filmet, de erről majd később.

A film arról szól, hogy mennek-mennek, odaérnek, azt nem ott vót.

A Walterről kiderül, hogy egy geci, plusz ráadásul az összes alient neki és a frankenstein kísérleteinek köszönhetjük, de hogy idáig eljussunk végig kell szenvedni azt a töménytelen hülyeséget, amit már külön-külön minden részben elkövettek a szereplők, de most egybegyúrva. Sisak nélkül közlekedés, csak hogy megfertőződhessenek valami érthetetlen spórával (ami megjegyzem első olvasatra nekem hatékonyabb terjesztésének tűnik az alien csíráknak, mint a tojásokkal meg arctámadókkal baszódást, csak hogy a “tökéletes organizmus” mítoszt is sikerüljön lerombolni), tojásba belenézés, geci androidban megbízás. Az új, macsó Bishopot is szépen eljátssza a Fassbender, karatékolós, homokos, szupermenes változatban, ahogy annak ki kell néznie az esélyegyenlőségi 2017-ben.

A feszültség sehol nincs, pontosan tudjuk, hogy mi a fasz fog történni és közben az az érzésed van, hogy már mindent láttál egyszer. A megkergült robotot, az új, kicsit kalácsképűbb Ripleyt, a kivégzett csapatot, a vicces mellékszereplő csávót, aki káromkodik, amikor szarban van a csapat, a nagyobb, durvább rakodógépes küzdelmet a végén – mindent.

Amit meg nem láttunk még, azt nem is akartuk látni. A teljesen logikátlan lenapalmozását a tervezőknek (mi a pék faszának mentek át a fél világon, csak hogy ledarálják őket, ha az előző részben még válaszokért mentek, plusz miért halnak meg, ha mindenki más mutálódik a szmötyitől?), vagy a gagyizást a romvárosban, meg a semmiből előkerülő tojásokat.

Persze, mindenre adnak majd ki directors cutot, meg DVD kommentárt, mindent meg lehet majd magyarázni valami kifacsart faszsággal, de az ember nem ezért megy moziba. Nem akarok kis brossúrát kapni arról, hogy igazából Shawból csinálta az első alien királynőt a robot, meg hogy azért zuhant le bombázás után a hegyoldalban, mert becsípődött a bal heréje. Nem, nem érdekel.

Az érdekel, ha valamit ótvar módon kiherélnek. A mítoszrombolás, a túlmagyarázás, a minden kurva sötét sarokba benézés öl meg minden sci-fi franchizet. Az Alien ráadásul különlegesen épít a titkokra. Az első részben rálelnek a megmagyarázhatatlan borzalomra, valamire, ami mindennél sötétebb, ami két vállra fektetett egy titokzatos, hatalmas figurát, ami mindennél nagyobb és fejlettebb, mint amit elképzeltünk. Mi, az emberek pedig botladozó senkikként, elveszett gyerekként kolbászolunk a sötétben, arra várva, hogy a bizarr szexuális aktus résztvevői legyünk, ami létrehozza ezt a teremtményt, ami aztán egyesével kicsináljon minket egy nagyon szűk, nagyon sötét és alapból kibaszottul félelmetes helyen.

Valakinek amúgy asszem anyu issuejai voltak a forgatókönyv írásakor, de ez csak egy tipp.

Aztán persze a jogos dühöt egy második részben megénekelve, a felkészült emberek odamennek, fegyverekkel, felvértezve minden tudással, erővel, hogy majd most megküzdenek a szörnnyel. Aztán persze a sötétben, a nyirkos, nyálkás anyaméhben megint szembenéznek a megtestesült halállal. Ahogy egyre mélyebbre mennek csak egyre több borzalmat találnak. A hatalmas, brutális királynőt a kaptárszerű labirintus mélyén, ami gyakorlatilag bedarálja a teljes legénységet és főhősünk második stációként ugyanúgy megszopja és vesztesként távozik. Egyedül, sírva, leizzadva, meggyötörve, hogy aztán harmadszorra megfáradva, öregen, végtelenül elcsigázva ismét farkasszemet nézzenek a faszfejű, ízeltlábú rettegéssel és végül elismerve az utóbbi győzelmét, meghaljanak.

Úgy kerek az egész, ahogy van. Erre jönnek ezzel a bugyutasággal, az antropomorfizált space jockeyval, a fekete szmötyivel, a túlmagyarázott eredettörténettel, az ízekre szedett, szó szerint falra szögelt és minden titokzatosságuktól megfosztott arctámadókkal. Az Alien vs. Predator sima fan service volt, de még a Prometheus se fájt ennyire, mert arról tudtuk, hogy jó, faszság, de kell az öregnek a pénz. De erre nincs mentség.

Gyakorlatilag egy sima, nyomi szörnyet csináltak az Idegenből. Baszódjanak meg érte.

 • Max

  Én még nem láttam, de meg akarom nézni, hogy öszintén szarozhassam le. A prométeusz is szar volt, kár érte. Az új star warsok is szarok, jó a rouge one egy kicsit jó. Befejeztem a nyavalygást.

  • vau

   Ez geci szomorú. Tényleg. Olyan, de olyan fasza lehetett volna… csak egy KICSIT kellett volna kevesebb mindenből.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Majdnem hivatalos, a Star wars franchise sem áll le, önálló filmet kap Obi-wan.
    Ez már most elég szarul hangzik és biztosan el is fogják rontani.

    • vau

     Önmagában szerintem ezzel semmi, de semmi baj nem lenne, ha adna a karakterhez.

     De nyilván nem fog, hanem a szokásos kőegyszerű narratíva lesz, hogy a tizenkét éves is felfogja, zéró erőszak és a meglévő dolgok ezredszeri átcsócsálása. Nem az van, hogy a meglévő, felépített obi wan belekeveredik valami izgalmas, új dologba, hanem ezredszer is letolnak a torkunkon paneleket.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      De hát tudjuk, hogy leadta az ikreket két helyre és visszavonult buckalakókra ordibálni. Ebből még mit lehet kihozni?

     • vau

      Nézd, ha abból is ki lehetett hozni egy fasza filmet, hogy jézus kiment a sivatagba megőrülni, akkor ebből is lehetne. De nem lesz jó.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Egy másfél órás jedi torokéneklés gyakorlófilm eléggé adná.

     • vau

      Jedi: the musical

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nem-nem. Hogyan neveld a bantádat musical. Ahogy ezek dalra fakadnának a kettős naplementében…
      https://uploads.disquscdn.com/images/724d9e34f36848fb0eacb1b402866c1e153700a7d4375a7433351d38e47a931f.png

     • Max

      Disney kompatibilis

     • vau

      Simán csak olyan filmet kéne csinálni, ami nem gecire “eposzi” és máris nem bőgnék rajta.

     • Max

      Bantha jégrevü. Lol:D

     • vau

      Star wars on ice.

     • dzsungelmacs

      most miért, a harc az endor bolygón például jó volt. mármint a lehető leggagyibb értelemben jó.

     • Max

      Ewok power!

     • vau

      Sokat szidják, szerintem is kurva szar, de egyrészt áltisiben láttam moziban és akkor nagyon tetszett, másrészt legalább eredeti módon húzta le a bőrt a frencsájzról.

     • dzsungelmacs

      olyan 16 évesen láttam, hirtelen kaptam vagy 150 díszdobozos kazettát, ez volt az egyik. bűn rossz, de kifejezetten élvezetes.

     • vau

      Nálunk volt a Duna filmszínház a faluban, ahol időnként a suli szervezett vetítést az iskolásoknak és szereztek egy kópiát. Élménynek nagyon jó volt.

      Szerintem a rendszerváltáskor lehetett, de nem tudnám már megmondani.

     • dzsungelmacs

      nálatok volt olyan, hogy videómozi? még kiskoromból rémlik, hogy vidéken volt egy pár. ilyen helyeken láttam olyan fantasztikus filmeket, mint a rövidzárlat és a nicsak, ki beszél.

     • vau

      Nem, nekünk volt ez a rendes. Volt két vagy három flipper, meg egy kis pénztár, ahol sárga lámpánál ült a néni, előtte kis asztalok, az egész nagyon pici volt. De rendes lejtős nézőtér.

      Bazmeg de lefotóznám nektek, ha tudnék időutazni. Varázslatnak tűnt. Ott láttam a Jurassic Parkot is. El voltam ájulva.

     • dzsungelmacs

      budapesten tök sokáig tartották magukat a kis mozik, sokkal jobban szerettem a régieket, mint a mostani jegeces, de büdös plázákat. a horizontban volt páholy! is és a jegyszedő néni a film előtt körbejárt zseblámpával. az alkotás a déli mellett pedig egészen apró volt. időnként leszakadtak a székek, de őszintén szólva senkit sem zavart igazán.

     • vau

      Csomó kis mozi maradt meg, nagyon bírom őket.

     • dzsungelmacs

      de azokat, ahova jártam pont bezárták sajnos.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Az Uránia felújítása nagyon klassz lett, a Toldi elfogadható.
      Fesztiválokon érdemes meglátogatni a kisebb mozikat, teljesen jók.
      A multiplex élményt legjobban a dönthető foteles, cipő lerúgós lábfelrakós adja korlátlan étel-ital fogyasztással a jegyárban. A kasszasiker filmeket ott nézem, az úgy a jó.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A SW 4 (The New Hope) részt egy olyan moziban láttam, ami szó szerint fapados volt és akkor még lehetett dohányozni, tehát fújták a füstöt rendesen. A kukoricáson gyalogoltunk át a szomszéd faluba és már nem volt jegy, mert teltházas vetítésre sikerült, de nagyon rendes volt a pénztáros néni, leültetett minket az földre az első padsor elé. Asszem lehettem 7 éves és lenyűgözött mono hanggal, felirattal is.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A körúton volt egy terme asszem a Művesznek, ahol projektorral vetítettek VHS-ről. Rettentő kényelmetlen székek voltak és annyira szar volt a film, hogy még így is elaludtam rajta.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      1973 május 25. az ewok gyűlölet határa. Barney Stinson elmélete szerint.

     • dzsungelmacs

      megpróbálkoztam ezzel a sorozattal, de nagyon nem vett be. a főszereplő narrátort szerettem volna egy picit fejbe vágni egy palacsintasütővel, de ennyi.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Bosszantóan túltolták néha, de voltak azért jó pillanatok. Kanada ekézése elég jól sikerült.
      A végét teljesen elcseszték, de akkor már tényleg nem volt semmi kraft a soriban.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Egyetértek.
      A Mythbustersék megcsinálták a két rönkös lépegető agyoncsapást és működött.

     • Max

      Ezt dobja a fókuszcsoport.

     • vau

      Kati néni a nagy mestere a sablonba öntött egységsugarú filmek megvédésének.

    • 

     Ha arról fog szólni, hogy évtizedeken át Tattooine-on csinál semmit, csak skorpiókra vadászik meg haikukat ír, akkor érdekelni fog, másképp valószínűleg unalmas lesz.

  • dilike, a kétfarkú cicuska,

   marad a star trek

 • dilike, a kétfarkú cicuska,

  akkó nem nézem meg. minden kritikusnak végtelenül hálás vagyok, h a szarokat is megnézi helyettem 😘

 • Bajszos Cigány

  Megdőlt a holdkonp nézeccsége

  • vau

   Azt hiszem a hirtelen jött népszerűségből vehetünk egy vidéki kúrját.

   • vau

    * kurvát.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Annyit azért kicsit nehezményezek, hogy DVD-t emlegetni a blu-ray diszkek korában, kicsit hogyismondjam. Jó hogy nem már VHS.

  • vau

   Egy dinoszaurusz vagyok. Bluray lejátszóm sincs.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Hmmm… Akkor tuti soundbarod sincs.
    Kezdesz kicsit gyanús lenni.

    • vau

     Van rendes hangszettem.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Cambridge Audio erősítő és Mordaunt-Short hangszóró az alap hangrendszer, mert ebben kicsit anglomán vagyok, viszont a hálóba ilyen nem igazán fér be.

     • vau

      pio meg jbl.

 • vita

  Ami nagyon el tudja rontani az élményt a mai filmekben, az a bugyuta számítógépes fizika.
  A régi részek már csak azért is jobbak, mert ott nem volt annyi renderelt jelenet, még robotok voltak CGI helyett.

 • taro

  ahogy az alien filmeknek 3 része, a terminátor- filmeknek meg két része van – ezt mindenki tudja

  • vau

   Meg az indiana jonesnak is három.

   • taro

    igen. sőt a star warsnak is csak 3.

    • vau

     Amúgy az ébredő erő még jó is lehetett volna. Egyszerűen nem értem, hogy hogy a picsába ment az át, hogy megint előhúzták ezt a halálcsillagos baszódást.

     Ki a fasz gondolta, hogy ezt bárki komolyan tudja venni tíz éves kor felett?

     • taro

      ha egyszer bejött, bejön az máskor is

     • 

      Az első feléig, amíg fel nem tűnnek a nyugdíjasok, egész jó volt. A fanservice, mindig az tesz tönkre mindent. (Na jó nem mindent, mert a Mass Effect 3-ban az egyetlen jó dolog volt a színtiszta fanservice Citadel DLC)

   • apu alvó világrendje

    és a “Vissza a jövőbe”-nek is

    • vau

     De annak tényleg, nem?

  • orizatriznyák

   Pirxnek meg öt. 🙂

  • dzsungelmacs

   így-így.

  • 

   Van egy olyan perverzióm, hogy nekem bejött Jeunet alienje, mégha az félig szatíra is :I

   • taro

    tiszteletben tartom mások perverzióit

    • 

     Hasonlóképpen megértem, hogy másnak miért kín az.

 • TheZeroTheorem

  nekem tetszett a Prometheus, csak félbehagyták, és ezzel a nyomorul androiddal folytatták!

 • orizatriznyák

  Nekem tetszett mind.

  • vau

   Ezért büntetésből meg kell nézned egy GoT részt.

   • orizatriznyák

    Nekem az is bejön. 🙂

 • dzsungelmacs

  a prometheust még megnéztem, bár nem is tudom miért. szinte semmi maradt meg, csak annyi, hogy unatkoztam.

  • vita

   A jelenség neve demencia.

   • dzsungelmacs

    😛

    • vita

     Nekem annyi maradt meg a prometheusból, hogy a 9 gigás mkv sokkal szebb mint a 800 megás dvd verzió, és hogy tök felesleges leszedni 25 gigásban, mert érzékelhető különbség nincs a 9 gigás mkv-hoz képest.

 • vita

  Erről eszembe jut egy történet, amiben egy néhány fős baráti társaság leszáll a Hold sötét oldalán a kompjukkal egy nyugodalmas sütögetés reményében, de ahogy az lenni szokott minden a lehető legrosszabbra fordul, egy hideg, sötét és veszélyes világban találják magukat, ahol borzalmas lények kezdik el őket abuzálni, hogy mértéktelen szaporodásba kezdhessen a fajuk, inkubátornak használva a társaság tagjainak testét, aki végső elkeseredésükben csak bosh&decker fúróscsavarozóval és mtd fűkaszával tudják felvenni ellenük a harcot. Inkább kevesebb, mint több sikerrel.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   De hiszen már rég megírta a komp, hogy mi van a Hold túloldalán.
   http://holdkomp.hu/rejtett-naci-holdbazis-van-a-hold-tuloldalan/

   • vita

    De az csak elmélet. Amit a maroknyi csapat talál, az sokkal vérfagyasztóbb. Ne mondd már, hogy nem mozgatja a fantáziád, hogy milyen lehet durablade pengékkel felszerelkezve harcba indulni a szörnyek ellen a túlélés reményében. Sokkal jobb filmalap lenne szerintem, mint baszott nagy kaliberű fegyverekkel, meg toronyház méretű rakodógépekkel aprítást rendezni.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Egyrészt ugye van ionágyúm. És nem félek használni.
     Másrészt megállapítást nyert, hogy egy csinos Gatling kiváló kiegészítője lehet minden öltözéknek. Lányoknak ezüst-lila kivitelben.
     https://uploads.disquscdn.com/images/8f295b95acebf9694e60effca5d2cbd5af432b84bc70afc0b9910e066d9685ed.png

     • vita

      “de ahogy az lenni szokott minden a lehető legrosszabbra fordul” ergo az ionágyúd nem működik, gattlinget pedig nem szoktak vinni sütögetéshez.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Már aki.

 • 

  Előre félek a Szárnyas Fejvadász 2: Mégszárnyasabb, mégfejesebb vadásztól.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   A rendezői változat teljesen jó volt.

   • 

    Még be se mutatták, de már van rendezői változat? 😮

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Az első rész teeee…

     • 

      Szerintem nekem is, bár már régen volt, és talán meg sem tudnám mondani, hogy miben volt más.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Han Solot megölte a fia.

     • 

      Shia LeBouf nem is fog játszani a Blade Runnerben

  • vau

   Ne beszéljünk a létezéséről, akkor hátha elmúlik.

 • SpaceWolf

  Erre a filmre nincs mentség.

 • SpaceWolf
  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Ez már a jóéjtposzt?
   https://youtu.be/crTSavys5kQ

   • SpaceWolf

    Tudtok helyet ahol olcsón lehet nagy mennyiségű ólmot venni jutányos áron? Ha előre meg is olvasztják, az előny.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★
     • SpaceWolf

      A hülyék, szopatták Vazult az ólommal, pedig csak a fenti műremeket kellett volna tolni neki loopban… 🙁

   • vau

    Lesz rendes rock.

    • SpaceWolf

     Deeeeszpáááászííítóóóóó úúúújeee

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Tudom, néztem a schedulát.

  • TheZeroTheorem

   • vau

    Most kezdtem el, de asszem kicsit ráakadtam 😀

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

     én mondtam… 🙂

 • SpaceWolf
 • taro

  ma megnézem az orosz szuperhősös filmet,, lesz benne medveember
  https://youtu.be/WsQVdrillxA

  • SpaceWolf

   Ha nem medvedisznóember akkor nem is érdekel, sorry. 🙂

   • taro

    ne legyenek ekkora igényeid, wazze

    • SpaceWolf

     Hát bocsánat, hogy én csak igényes művészeti alkotásokat vagyok hajlandó megnézni, na. 😀

     • taro

      kultursznob

     • SpaceWolf

      Nem csak kultur, kikérem magamnak! 🙂

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  Szétküldtem 11 árajánlatkérést, és közben rájöttem hogy semmi nem lesz nyitva holnap. Elmegyek texoba és szétküldök újabb 11-et.

 • Bernard Black

  érzem én, hogy újra kell néznem a gyilkos koboldot

  • Rezsoke

   Nem birtam

   • SpaceWolf

    Nyilván nem ittál eleget.

 • Here Potter
 • SpaceWolf

  Offtopic, de egyszer még amikor a rajzolós/festős korszakomban voltam, toltam full A4-re egy olyan álient grafittal, hogy magam alá hugyoztam.

 • Sergio Cattani

  Szevasz Rusnyak

%d bloggers like this: