Az Ébredés

Este van, este van, kiki nyugalomba. Feketén bólongat az éji bogár, hirtelen a pitvarban terem.

Nem buggyantam meg, pedig tehetném, mert újhold van, kurvára nem aludtam ki magam napok óta, és elegem van az óracibálásból, meg a hülye időjárásból is. Idén úgy viselkedik a tél, mint egy hisztis pohók, aki egy erőteljes veszekedés végén becsapja maga után az ajtót, de néhányszor még visszanyitja, hogy közöljön valamit az utolsó szó jogán.

Tehát, ami a The Awakening c., 1980-ban bemutatott színes amerikai horrorfilmet illeti, az egyik főszereplője Charlton Heston.

A sztori rém egyszerű; egy régész, Matthew Corbeck, hanyagolja a terhes feleségét, mialatt csinos asszisztensnőjével Ka-Ra fáraónő után kutat, aki finoman szólva sem volt népszerű a maga korában, hatalomvágya és vérszomja miatt. A sír megkerül, átokfelirat figyelmezteti a behatolót:

Ne közelítsd a Névtelen sírját, mert elsorvasztja lelked!

A fáraónőt először egy falfestményen látjuk háromezer év után először, csak éppen az arcát tönkreverték azok, akik az emlékét is ki akarták törölni.

Az első különös dolgok – bár az összefüggést még senki sem gyanítja -, már ekkor elkezdődnek. A sír felbontásakor Corbeck felesége szülni kezd, és mire a szarkofághoz ér a csapat, a gyermek holtan jön a világra, viszont amint kinyitják a szarkofágot, a múmia ujjai megmozdulnak, és a gyermek felsír.

Innentől aztán pereg szépen tovább a történet, ahogy kell. Az elhanyagolt feleség kisbabástul lelép; Corbeck feleségül veszi az asszisztensnőt; és csak tizennyolc év múlva látja viszont a lányát. Az öröm nagy; Margaret csinos nagylánnyá cseperedett, és gond nélkül fogadja el mostohaanyját is. Egy kellemes családi vacsora alkalmával el is mesélik neki Ka-Ra történetét, amely apját világhírű régésszé tette, s közben mellékesen megemlítik neki, hogy Ka-Ra megfogadta; egyiptomi túlvilág ide vagy oda, de ő egyszer visszatér.

Az amúgy is érzékeny és fogékony Margaretet megdöbbenti a történet, főleg amikor kiderül, hogy pont annyi idős, mint Ka-Ra volt, amikor meghalt. Elkíséri apját Egyiptomba, meglátogatni a sírt. Egy véletlennek köszönhetően felfedezik a fáraónő titkos helyen tárolt canopus szekrénykéjét, melyben a zsigereit tették el annak idején a gondos balzsamozók. A felfedezés értéke nagy, de apja arab asszisztense életébe kerül, és kishíján apa és lánya is ottmarad.

A feszült tinédzserlányban ezen a ponton végképp megborul valami. Emlékezetkiesései lesznek, rémeket lát a tükörben. Corbeck meg van róla győződve, hogy Ka-Ra a lányán keresztül akar ismét reinkarnálódni. Innentől haláleset halálesetet követ; a feleséggé avanzsált asszisztensnő kizuhan az ablakon; Margaret vértől csatakos hálóingben ébred; a pszichiáterét szó szerint agyonverik. Corbeck tudja, hogy az egyetlen megoldás, amivel megvédheti a lányát, az az, hogy átlökje Ka-Rát a túlvilágra, ahova már háromezer évvel ezelőtt távoznia kellett volna. Ehhez azonban el kell végeznie a szem- , és szájmegnyitás ősi rítusát, amelyet a balzsamozók annak idején nem tettek meg. De biztos, hogy ez a megoldás? Valóban képes-e reinkarnálódni egy háromezer éve halott uralkodó? Vagy a megborult elméjű tinilány gyilkol?…

A film egyik nagy értéke, hogy a készítők nagyon törekedtek a korhűségre, ezért minden felbukkanó egyiptomi tárgy hiteles. Aki kicsit ismerősebb a témakörben, lazán meg fogja tudni nevezni, mit koppintottak Tutanhamon sírmellékletéről (elég sokat), a sír feltárása pedig majdnem hajszálra ugyanúgy zajlik, mint Tutanhamoné. Charlton Heston meg is jegyezte annak idején, hogy ennek alapos oka volt.

Gyakorlatilag az ő sírjának a feltárása az egyetlen dokumentált és hiteles királysír-feltárás. Ez az egyetlen forrásunk.

A forgatókönyvet a nagyszerű Bram Stoker: A hét csillag ékszere c. műve alapján dolgozták ki. Stoker 1903-ban írta a könyvet – 19 évvel Tutanhamon sírjának megtalálása előtt. A történet eredeti befejezése olyan rettenetesre és nyomasztóra sikeredett, hogy Stoker átírta, és adott neki egy langymeleg, nyálas befejezést. Nos, a film készítői nem estek ugyanebbe a hibába. Nézzétek meg, érdemes.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!