Az Egyesült Államok kitoloncolt egy náci táborőrt

Jakiw Palij példája jól mutatja, hogy a történelemírás a pillanatnyi érdekekről szól és hogyan működik a képmutatás.

A most 95 éves Palij állampolgárság nélküli, ezért okozott bonyodalmat a kitoloncolása, mert nincs hova deportálni.

A későbbi Szövetséges szovjetekkel egyetértésben (Molotov-Ribbentrop paktum) megszállt Lengyelország német területén volt táborőr a Trawniki koncentrációs táborban. A Simon Wiesenthal központ akadt a nyomára, de a szomszédai már évtizedek óta nácizták.

1949-ben érkezett az Egyesült Államokba, ugyan kezdetben tartotta a kapcsolatot egykori német ismerőseivel, de nem volt különösebben zsidóellenes, a kétszintes házukat a feleségével együtt 1966-ban egyenesen egy lengyel zsidó pártól vették meg.

Palij az igazságszolgáltatás kérdéseire válaszolva korábban elismerte, hogy valóban táborőr volt, azonban elmondása szerint tevőleg nem vett részt senki legyilkolásában, nem vallotta magát háborús bűnösnek, de nem is ítélték el emberiesség elleni bűnök miatt.

Kedden Düsseldorfban rakták le a repülőről, miután az otthonában a hatóságok egy darab szövetbe csavarva cipelték le a lépcsőn, az ősz hajú, szakállas, védekezésre képtelen férfit az ügynökök kihallgatták, aztán rövidesen a németeknél találta magát, Münster mellett Warendorfban.

Ez az egész azért érdekes, mert abban mindenki egyetért, hogy az emberiesség elleni bűncselekmények nem évülhetnek el és a bűnösöknek bűnhődniük kell.

Ugyanakkor az is tudott, hogy pont az Egyesült Államok adott  otthont és mentességet a felelősségre vonás alól olyan háborús bűnösöknek, mint Wernher von Braun, akinek a bosszúálló V1 és V2 fegyverei legalább tizenháromezer polgári lakos halálát okozták Angliában és Belgiumban, de szemrebbenés nélkül alkalmazták azokat a szovjetek ellen kémkedő Waffen-SS tiszteket, akik lelkén szintén tízezrek halála száradt.

Valahol határt kellene szabni ennek az üldözési mániának, egyszerűen már nem az igazságszolgáltatás működik, hanem egy megfelelni vágyás pillanatnyi politikai érdekeknek.

Az USA amúgy nagyjából szarik az ilyen ügyekre. A bizonyítottan tömeggyilkos ukrán születésű Michael Karkoc 99 évesen vígan éli az életét Minneapolisban, rá a lengyelek adtak ki elfogatást 2013-ban, máig nem adták ki. John Demjanjuk közreműködésével huszonnyolcezernél több embert öltek meg 10 hónap alatt 1943-ban, az ellene folytatott eljárás során 91 évesen halt meg, különösebb felelősségre vonás nélkül Ohioban.

Palij ráadásul az egyik kihallgatása során elmondta, hogy ha nem működött volna együtt, halállal fenyegették meg.

Palij suggested at one point during that interview that he was threatened with death if he refused to work as a guard, saying “if you don’t show up, boom-boom.”

A történelmet persze a győztesek írják, de emberi sorsok alakítják.

Emlékezzetek vissza rá: a “gemkapocs” hadműveletben tízezres nagyságrendben szedték össze a Harmadik Birodalom nyugati irányból megszállásakor a háborús bűnösöket az USA gazdasági és tudományos életének világelsőségéhez és végső soron a legyőzött britek, németek, franciák után a szovjetek feletti világuralomhoz.

via MICHAEL R. SISAK, DAVID RISING, RANDY HERSCHAFT @Associated Press