Az én paprikás csirkém

Természetesen nokedlivel.
Amiből készítettem:

2 csirkecomb (alsó, felső, farrésszel)
1,5 sonkahagyma (lehet sima vöröshagyma is vagy fehér vagy salotta, csak lila ne, mert furi színe lesz)
2 nagy édes, pirospaprika (sokkal szebbek, mint a sima paprika és mint kiderült, így finomabb is)
1 nagyobb paradicsom
Rengeteg fűszerpaprika
Víz

Tejföl

A nokedli az alaprecept szerint készült:

Liszt
Tojás

Víz
(Na jó, raktam bele egy nagy evőkanálnyi tejfölt is)

Azért úgy írtam a címet, hogy az „én” paprikás csirkém, mert ahány ház, annyi elkészítési mód. Ráadásul az én receptem véletlenül alakult ilyenre.

Kezdésképp leszedtem a bőrt a csirkecombról és félreraktam. Miután eltörtem a csontot az alsó- és felső comb között, már egyszerű szétszedni. Mivel most farrésszel vettem, ezért azt is leválasztottam és elraktam a fagyasztóba, jó lesz még húslevesbe.

Nyers hozzávalók

Nem tartok itthon zsírt. Semmilyet. Olajat meg nem szeretek használni, csak ha deep fried valamit csinálok. Amikor először szembesültem ezzel a problémával, akkor döntenem kellett, hogy veszek egy fél kiló zsírt, aminek a nagy része utána itt fog megavasodni vagy kitalálok valamit. Hirtelen gondolattól vezérelve, felvagdostam a csirkebőrt, majd kisütöttem, így kellő mennyiségű zsírhoz jutottam és nem utolsó sorban, volt mit rágcsálni főzés közben.

Nyers csirkebőr

Jól megsózva nagyon finom.

Csirkebőr tepertő

 

Amíg megsül a bőr, addig van idő előkészíteni minden hozzávalót.

Előkészített hozzávalók

Persze nem csak én eszegettem. A kisebb cicamaci itt kunyerált végig. A nagy nem szereti a csirkecombot szóval az első szaglászás után el is tűnt.

Kiscica csirkét kunyerál

A zsírban én először a felaprózott paprikát pirítom meg, sokkal jobb íze van így, mintha csak simán beledobálnám. Aztán jöhet a hagyma. Ha kellően megpirultak, akkor rá kell borítani a paradicsomot (amit alapjáraton meghámoznék, majd később leírom most miért nem), a rengeteg fűszerpaprikát, majd belefogatni a csirkét, aztán jöhet annyi víz, ami ellepi.

Főzés közben

Innentől egyszerű a dolog, fel kell forralni, majd közepes lángon félig lefedve hagyni, amíg el nem fő a leve a negyedéig. Ez kb annyi időt vesz igénybe, amíg a Zombie Army Trilogy első részéből, story módban megcsinálsz két checkpointot. (Lehetőleg ne olyat, amiben van valami boss is, mert az több idő)

(Ide akartam felvenni gameplay-t, de persze a rögzítés alatt istentelenül szerencsétlen voltam, szóval csak higgyétek el nekem, hogy amúgy tök jól megy)

Itt felraktam a főzővizet a nokedlihoz, a husikat kihalásztam a léből, a megfőtt zöldségeket és a levet turmixgépbe öntöttem jó sok tejföllel és szószt csináltam belőle. Ezért is nem hámoztam meg a paradicsomot, mert így teljesen mindegy, hogy benne van-e a „héja” vagy sem. Ettől függetlenül egyébként a paprikát és a paradicsomot is magok nélkül főztem, mert azok a kis rohadékok valahogy a turmixgépet is túlélik

Ezután már csak a nokedlit kell kihalászni a vízből és lehet is tálalni. Jó étvágyka!

 

Kész paprikás csirke

  • taro

    legközelebb főzd bele a farhátat is. ☺ (én nem szórakozom a turmixgéppel, simán belekeverem a szószba a tejfölt)

    • Vaníliás Póni Puding

      nem szeretem, ha darabos 😀

      • taro

        én meg azt nem, ha krémes ☺
        de így szép a változatosság.

  • orizatriznyák

    Én sült csirkét burkoltam, de simán jöhet ez is. 🙂 Mondjuk galuskával szoktam és evőkanállal szaggatom. (mányogó nem maradhat el)

    • Vaníliás Póni Puding

      én is kanállal csináltam, amíg nem volt itthon nokedliszaggató

      • orizatriznyák

        Egyszer szaggattam merőkanállal 4 darab lett. Nem volt jó.

        • Vaníliás Póni Puding

          😀

      • Ziles Gizi

        Véleményem szerint a nokedli ha apró, szapora, pörgős, akkor nagyon finom. Lényegében átlehet szűrni egy mit tudom én, tészta szűrőn is. Szaggatni vágódeszkán, éles késsel, az lenne az igazi. Nekem sem megy. 🙂

        • Vaníliás Póni Puding

          Szerintem életem legjobb nokedlijét akkor csináltam, amikor tésztaszűrőn engedtem át. Olyan jó picik voltak 🙂

          • Ziles Gizi

            Úgyúgy!

  • :/

    Wow! Jól néz ki, majdnem megéheztem 😋
    Blue, remélem figyelsz hogy kell kaját fotózni 😁

  • Ziles Gizi

    Ha egy csipet kaprot teszel a nokedli tésztába, kurva finom tud lenni! Kacsához is passzol.

    Egyébként természetesen gyönyörű minden.

    • orizatriznyák

      Kapóóóóóór?

      • Ziles Gizi

        Természetesen. Mindenhez kurva jó!

        • orizatriznyák

          Okés elfogadom. De azért még a gyümölcslevesbe nem teszek, még nem vagyok akkora gasztroforradalmár. 🙂

          • Ziles Gizi

            Nyuszi vagy McFly!

    • Vaníliás Póni Puding

      Petrezselymet akartam bele csak elfelejtettem 🙂

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

    enném.

  • The Winter Soldier ⭐

    Lehet, hogy ezt megpróbálom. Aztán a végeredményt majd ide posztolom. Valszeg az lesz a vége, hogy szőrös lesz a szósz, mert a macska került a turmixgépbe, és a csirkecomb fog kunyerálni….

    • who r u

      Lattam a risottos receptedet.
      Megosztanam a sajatom.
      Hozzavalok:
      -500g arborio or paella rizs
      -60g sonkahagyma
      -keves olaj
      -1 gerezd fokhagyma
      -175ml feherbor
      -zoldsegleves vagy zoldsegkocka vizben feloldva
      -vaj
      -parmezan sajt
      Ez korulbelul 5-6 embernyi mennyiseg, ha kevesebbet szeretnel, aranyosan kevesebb anyagot hasznalj.
      Labasban felhevitesz egy kis olajat-erzes szerint, talan 50-60 millit. Hozzaadod a mosatlan rizst es elkezded heviteni feherre, egyenletes keveres mellett. Amikor mar a rizsszemek kifeheredtek, hozzaadod az aprora kockazott hagymat es tovabb piritod, amig a hagyma uvegesse nem valik. Se a rizs, sem a hagyma nem pirulhat, kb 4-5 perc a piritasi ido.
      Ekkor raontod az osszes bort es kavarod amig a bor el nem parolog, illetve a rizs fel nem szivja. Kesz az alap.
      Ekkor jon a lenyeg. Elkezded hozzadni a forro zoldseglevest vagy leveskockas vizet. Egyszerre egy kis mennyiseget kb 150 millit es fozod, kavarva amig a folyadekot fel nem veszi. Ezt ismetelgeted, amig a rizs szinte teljesen kesz.
      /Ekkor teszed hozza azt az osszetevot, amit szeretnel. Ezt mindig kulon keszited, de minden reszet felhasznalod. Peldaul kockazott sutotok olajjal behintve sozva-borsozva-chillizve sutoben megsutve. Vagy piritott kolbasz es a kolbasz zsirjaban sutott csirkemell csikok. Vagy vajon parolt gomba, tarkonnyal es kakukkfuvel izesitve. Ezeket elore el kell keszitened, de legyen szobahomersekletu, mielott hozzaadod.Minden reszet tedd bele, beleertve az esetleg letrejovo leveket, amit az etelek a fozes soran eresztenek./
      Mostmar hozzadhatod a kis kocka vajat, so-bors esetleg tovabbi zoldsegleves, ha a rizs meg nincs teljesen kesz. Annyi zoldsegleves kell, hogy suru tejberizs allagu legyen, nem szabad folyosnak lennie-de ne legyen szaraz sem.
      Amikor kesz es levetted a tuzrol, azonnal hozzakeversz parmezant.
      Van aki tejszint is tesz hozza, ezt a vegen, de a fozes soran add hozza. Magam reszerol barmilyen izesitesu risottohoz adok rucolla salatat, akkor amikor a parmezant adom hozza, nyersen-mosva, a forro etelben azonnal megfo es kituno izt ad.
      A kedvencem a spargas-gombas.
      Remelem erthetoen irtam es kedved kapsz hogy kiprobald.

    • Kolyok12

      az nem baj. a macska ehető. majd legfeljebb olasz csirkepaprkásnak nevezed

      • The Winter Soldier ⭐

        Ahogy Popeye mondta a Big Brother I-ben: Nápolyban se vennék olyan nyulat, aminek nincs feje.

  • egyedi

    hú, de megenném ezt most.
    végre valaki, aki nem kombinálja túl a pörköltöt 🙂

  • 

    Ha a Zombie Army Trilogy-t behelyettesítem Doom-mal, akkor szerintem menni fog.

%d bloggers like this: