Hogyan (NE) vegyünk karórát #15 – svájci óraszerkezetek

A svájci órákról tudni érdemes, hogy a 300 és 3000 dollár közötti órák többségében egyenszerkezet lapul

Sőt van, hogy akár egy 6000 dollárosban is.

De mi is ez az egész és miért alakult így?

A történet onnan indul, hogy Svájcban nagy hagyománya volt az óragyártásnak, kis családi manufaktúráktól a nagyvállalatokig 4-5000 körül is lehetett a működő óragyártók száma.

Ezek különböző minőségi szinteken és mennyiségekben gyártottak, aztán vagy sikerült eladni a portékát vagy nem – és akkor becsődöltek. Hátrahagyva a márkanevet.

Amikor a 70-es években megjelentek a japán kvarcórák, egész egyszerűen megszűnt a hagyományos mechanikus órák iránti kereslet és az óraipar ahogy volt összeomlott.

Ennek utóbb volt két hozadéka: megjelent az olcsó svájci kvarcóra. Majd az olcsó svájci kvarcóra divatóraként elkezdett óriási profitot termelni és Nicolas Hayek úr, a Swatch atyja aki kitalálta ezt a modellt, szépen felvásárolta a brandeket és ami még fontosabb, megszerezte az órák lelkét, az ETA óraszerkezet gyárat.

Az ETA mechanikus vonalon nem túl sok alapszerkezetet gyárt, nem sorolom fel mindet, csak a legelterjedtebbeket.

A 17-25 köves három mutatósok az alábbiak:

2824-2: alap három mutatós dátummal, ez a svájci órák igáslova

2836-2: három mutatós day-date, azaz mutatja a hét napját is

2892-A2 három mutatós, igényesebb, de érzékenyebb kivitel

2893-A2 három mutatós, második időzónával – ha Szingapúrba repülnél a GMT komplikáció egész hasznos

2895 – kismásodperces, segédszámlapos, azaz a másodperc mutató nem központi

A 289x azért jó, mert vékony és egy adott tokba további modulok építhetők rá, például a Dubois Depráz különböző kronográf (stopper) modulokkal egészítette ki. Ezek akár 50-60 kövesek is lehetnek.

38-42 óra a jellemző járástartalékuk, éjszakára nyugodtan le lehet tenni, de egy hétvégére már nem.

A kronográf szerkezetek ezek:

7750: függőlegesen vannak a gyűjtő segédszámlapok, nagyon könnyen felismerhető

7753: ez már valamivel ritkább, vízszintesen vannak a segédszámlapok

7751: holdfázissal kiegészített verzió “nagy dátum” komplikációval, mutatja a hónapot is a hét napján túl, továbbá ún. pointer dátumos, a dátumok a számlap kerületén vannak és egy dedikált mutató tartzik hozzá. A ritkább változata egy gombos stopperes, azaz nincs önálló reset gomb.

Ezek is nagyjából a 38-42 órát tudják járástartalékként.

Létezik ezeken túl például a Powermatic 80. Arról azt kell tudni, hogy az órák időalapját (fél)lengésszámmal szokás jellemezni, azaz, hogy óránként hányszor tiktakkol. A 28800 bph a jellemző a fentieknél, a Powermatic 80 esetében ezt lecsökkentették 21600-ra, megnövelték a rugóházat, itt-ott a fémet kicserélték műanyagra (a marketing szerint high-quality synthetic material, de az attól még műanyag), így a járástartalékot sikerült 80 órára felvinni.

Én mondjuk -egyelőre – nem venném, de senkit nem beszélek le róla, mert már a Lemania 5100 óraszerkezet is alkalmazott műanyag alkatrészeket, megfelelő karbantartással a mai napig nincs velük gond, vanank vagy 40-50 éves működő darabok is.

Továbbá van olyan is, a vállalatcsoport egy-egy brandje specifikusan saját, megnövelt járástartalékú szerkezetet kap, ilyenek például a Hamiltonnak fejlesztett H30 és H31 szerkezetek, ezek a 7750 és 7753 megfelelői és 60 órát tudnak.

Nem minden ETA szerkezet lett végül sikeres. Amikor divatba jöttek az oversize, azaz a 38-43 mm mérettartománynál nagyobb órák 47-55 mm, vagy akár még nagyobb méretben, akkor kitalálták a Valgranges, más néven A07 szererkezetcsaládot, az egy megnövelt méretű csapágylemezre épült, ez kellett ahhoz, hogy megfelelő pontossággal elbírja az arányosan hosszbb mutatókat. Az oversize eléggé kikopni látszik, de egy-két gyártó még tokozza.

Ugyancsak svájci szerkezetgyártóként érdemes megemlíteni a Sellita nevű gyárat, ők az ETA beszállítói közül nőtték ki magukat, ennek megfelelően ETA klónokat gyártanak:

SW200 = 2824

SW220 = 2892

SW500 = 7750

A legnagyobb svájci óragyár, a Rolex saját szerkezeteket használ. Megemlíteni érdemes a 3135-ös szerkezetüket, annak ellenére, hogy ők a 10-50 ezer dolláros ársávban mozognak. Egy elég különleges, ún. Microstella szabályozóval szerelik, ezzel a fentiek jellemzően napi 5-10 mp-re beállítható pontosságához képest akár 1-2 másodpercre is be lehet lőni a napi járáseltérést.

 

 • orizatriznyák

  Már a 15-dik rész és még mindig nincs karórám.

  • Bernard Black

   én meg még mindig az őscasiot hordom, elemet kéne cseréltetni az elegántosban.

   de most önfeláldozóan megpróbáljuk összeállítani a matchbox-pályát a bátyám gyerekének, aki igazából leszarja, de mi ketten tök jót matchboxozunk

 • KingaA

  Mi a helyzet a Patek Phillippe szerkezetekkel? Nem tudom, hogy ETÁ-s vagy sem, csak amikor láttam ezt a kisfilmet, eléggé megtetszett:

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   ez valószínűleg saját óraszerkezetük…

   • KingaA

    Ez biztos az, de elvileg lehetnek más óráik, amik nem azok.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     A Patek más liga, gyanús, hogy nem készült ETA béllel, inkább azt lehet róla tudni, hogy igencsak magasan árazott manufaktúra.
     De majd utánanézek.

     • KingaA

      Ráér 🙂 Addig élére rakom a garast.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A Patek a mostani felhozatalból nem használ komplett ETA szerkezetet, de korábban ők is tokoztak Lemania kronográf szerkezetet, ezt írták órás fórumon. Az pedig az ETA-ba olvadt be évtizedekkel ezelőtt.
      A Patek+ETA gugli keresést nem javaslom, szinte csak hamisítványok 99%-ban.

  • orizatriznyák

   Milyen kis mütyür munka ez nem lenne hozzá türelmem. Nem működik,
   kimaradt egy fogaskerék…várjál, mindjárt szétkapom nem tart semeddig,
   csak egy egész napig.

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    azért kerül ennyibe 🙂

 • SpaceWolf

  ETA. ETA… Elég sok minden beugrik, mondjuk egyik se svájci.

  • Bernard Black

   nekem a porszívó

 • Pingback: Hogyan (NE) vegyünk karórát #16 - mélyvíz - HOLDKOMP()

%d bloggers like this: