Az északi jégsárkány meglepte a tudományt

Brit, amerikai és kanadai tudósok egy harminc évvel ezelőtt a kanadai Albertában talált fosszília tanulmányozása során jöttek rá, hogy valami nagyon különös került a kezük közé.

A 77 millió éves megkövült csontokról először azt gondolták, hogy a méretükből adódóan a már ismert, az Egyesült Államok Texas államában fellelt Quetzalcoatlus fajhoz tartozhatott, azonban alaposabb elemzés után jött a felismerés, hogy teljesen eltérő volt a csontszerkezete, ezért új pteroszauruszként a Cryodrakon boreas (északi jégsárkány) elnevezést kapta a keresztségben.

Eredetileg azt feltételezték, hogy nagyjából öt méter körül lehetett a szárnyfesztávja, később, a nyaki csontok megismételt vizsgálatával az derült ki, hogy versenyben lehetett a valaha élt legnagyobb röpképes állat címért, akár a tíz métert, azaz egy kisebb repülőgépét is elérhette a valós mérete.

Az életmódját szokás szerint tippelgetik, jelen állás szerint húsevőként a földön vadászott, a repülést még csak nem is a préda becserkészésére használhatta, hanem a menekülésre a többi ragadozó elől. A maga 250 kilót meghaladó tömegével így is a természetben valaha előforduló röpképesség határait feszegette.

Mindenesetre Dr. David Hone a Queen Mary University of London képviseletében így kommentálta a Journal of Vertebrate Paleontology hasábjain frissen megjelent tanulmányt:

It is great that we can identify Cryodrakon as being distinct to Quetzalcoatlus as it means we have a better picture of the diversity and evolution of predatory pterosaurs in North America

A jégsárkány a maga különc módján egy új képet vázolt fel a ragadozó pteroszauruszok észak-amerikai változatos világáról.

Azt a kérdést eddig nem sokan tették fel, hogy miért a kanadai zászlóra emlékeztető mintázatot rajzoltak a hátára, de maradjunk annyiban, hogy ami Kanadában történt, az jobb is ha Kanadában is marad.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: