Az illóolajok veszélyesek lehetnek

Sokan úgy gondolják, hogy ami természetes, az egyben jó is. Hát, nem mindig.

Sue Murrey egy macskatulajdonos arra lett figyelmes, hogy kedvence, Ernie letargikus lett és egyensúlyát vesztve kóválygott, alig négy nappal azután, hogy eukaliptusz olajat permetező automata illatosítót helyezett el az otthonában. Sue azt gondolta, hogy jót tesz felső légúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére, aztán amikor a férje kiguglizta, kiderült, hogy az euka az a macskákra, kutyákra igencsak mérgező, gyors állatorvosi beavatkozás nélkül akár halálos is lehetett volna.

A koalák naphosszat rágcsálják és elég szépen becsápolnak tőle, de a macska és a kutya az nem ausztrál erszényes, így érthető, hogy kevésbé szereti a hasonló drogokat.

Az illóolajok nem csak a kisállatokra lehetnek veszélyesek. A Chicago-i Endokrinológiai Társaság kutatói várhatóan hétfőn publikálnak egy új kutatási eredményt, aminek az előzménye, hogy még 2007-ben három pubertáskor előtti fiúnál is megfigyelték az orvosok, hogy elkezdtek mellet növeszteni, annak ellenére, hogy a hormonszintjük normálisnak tűnt. A spanyolajkú közösség körében rendkívül népszerű az Egyesült Államokban a levendulás termékek, szappan, stb. használata, ez volt a közös pont első megközelítésben. Patkányokon vizsgálva csak nagyon laza összefüggést találtak a mellszövet és a levendula illóolaj között, ezért elvetették. Újabb, több éves kutatás után 8 vegyületet vizsgáltak tovább, ezúttal humán tumorsejteken és a nyolcból hét esetben kimutatható volt ugyanazoknak a géneknek az aktiválódása, amelyekre az ösztrogén, a női nemi hormon is hat.

Szóval csak óvatosan, a természet néha nem ismer tréfát!

A címlapon Taylor Swift macskája, eukaliptusz kezelés nélkül. A forgatás során senki nem sérült, a macska és gondozója is mindvégig biztonságban voltak.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!