Black Metal ist Krieg

Ma esti posztunkban kellemes, lágy melódiák kísérnek minket az elíziumi mezőkre! Talán egyeseknek kicsit nyálasak, talán túl érzelmesek lesznek a poszthoz kiválasztott zenék, de hát ez egy ilyen hippis műfaj.

Mivel már nagyon sokan, szinte tömegesen kértétek, hogy legyen Burzum is végre a jóéjtposztban, ezért nem is szaporítanám a szót, jöjjön hát egy csodaszép melódia (a főszerepben Varg Lada Nivája).

Azt tudtátok, hogy a Burzumról a Nargaroth is írt egy szép dalt? Bizony, az a Nargaroth, amitől a csodálatos “Black Metal ist Krieg” szállóige is származik. Halljuk hát e dalt is, igazi szívhezszóló ballada az elhíresült gyilkosságról!

Csodálatos ballada, ugye? Ugye!

Azt viszont sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a Mayhemben nem is Varg volt a legdurvább arc, hanem Dead, aki nevéhez hűen megölte magát egy brutális éjjelen, egy erdei kunyhóban, ahol Euronymous talált rá egy pár órával később – akit ugye Varg később, egy másik brutális éjjelen elég alaposan kinyírt. Dead már életében is halottnak érezte magát, ezért a ruháit a föld alatt tárolta, hogy a a külseje és a szaga is minél jobban emlékeztessen egy hullára. Később ez annyira jól sikerült neki, hogy albumborító lett belőle, de abba ő már nem nagyon tudott beleszólni. A csontjaiból (állítólag) Euronymous nyakéket készített, amit elajándékozott az arra érdemes zenészeknek, így a Rotting Christ és a Marduk egy-egy tagja is kapott csontot, ha jól emlékszem. Legalábbis így beszélik.

dead
A kis Dead

Utolsó szövegeit a legendás De mysteriis dom Sathanas albumra énekelte fel Csihar Attila. Az öngyilkosság után a banda basszerosa besokallt, ezért kérte fel Euronymous kedves barátját, Vargot, hogy ugorjon be a helyére, aki boldogan igent mondott. Így született meg a lemez, amit részben egy halott írt, együtt játszik rajta gyilkos és áldozat, és egy magyar legenda énekelte fel. Hát nem szívmelengető?

Persze nemcsak skandináv black metal van a világon, egy későbbi posztban majd ennek is utánanézünk.

Vagy ahogy Varg szokta mondani: Let’s find out!

varg.gif

 

HOLDKOMP