Boldog új kutyaévet!

2018. február 16-án beköszönt a Kutya Éve.

A kínai asztrológiai ciklus 11. helyén álló Kutya épp most fog érkezni, a kakas előzte meg 2017-ben és a disznó követi 2019. február 4-én. A Kutya évében általában csendes, a hűség és a megfontoltság dominál szinte végig. 2018-ban az emberek cselekedeteit a körültekintés, a gondos tervezés, az utolsó pillanatig történő kivárás fogja vezérelni. Inkább aggódni fogunk semmint elhamarkodottan cselekedni. Ha viszont egyszer rászánjuk magunkat, akkor a feladatokat a lehető leghatékonyabban, legkevesebb energiabefektetéssel próbáljuk megoldani. A siker nem marad el.

Jó, igazából ez egy baromság, de elgondolkoztató jelenség, hogy a kutyám – feltehetőleg ünnepi mámorában – reggelre összeokádta a konyhát.

A kínaiak egyébként az új évek kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy a tavaszünnep az európai naptár február 4‑éjéhez legközelebb eső újholdnapján van. Ez azt jelenti, hogy a tavaszünnep mindig január 21. és február 21. közé esik. A gyakorlatban a kínaiak a hivatalos naptárakból tudják meg, hogy az adott évben mikor tartják legnagyobb ünnepüket. Egyébként a tavaszünnep az afféle Karácsony, ilyenkor ajándékozzák meg egymást a családok és ilyenkor búcsúztatják az óévet.

Az gondolom már lejött, hogy még nincs újév, de az ünnepre való készülődés már hetekkel korábban elkezdődik. A legfontosabb – a szokásos előkészületeken, ajándékvásárláson, sütés-főzésen kívül – az, hogy a házat megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól, ezért ilyenkorra időzítik a tavaszi nagytakarítást is.

A házat kisöprik, s ha van rá mód, kimeszelik, az ajtókat-ablakokat újramázolják. A kapcsolódó hiedelem szerint a szemetet mindig befelé, a szoba közepére kell söpörni, s onnan óvatosan kivinni, lehetőleg a hátsó ajtón, hogy a szerencsét ne söpörjék ki vele. Hitük szerint ennek a szabálynak a megsértése az egész családra nézve súlyos következményekkel járhat, gondolom például még tíz év kommunizmus, vagy ilyesmi. A háznak újév előestéjén tisztának kell lennie, s ekkor az összes takarítóeszközt el kell rejteni, és újév napján már nem szabad takarítani.

Mivel az újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik új ruhát viselni, s megszabadulni a régiektől, és még a betegek is kikelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak. Az emberek az ünnep előtt megpróbálják behajtani adósságaikat, ha ugyanis újév napján valaki az adósuk, akkor úgy vélik, egész évben tartozni fog nekik.

Újév előestéje – amely hasonlít a keresztény szentestére és a szilveszterre is – az ünnepsorozat legfontosabb eleme. A családok összegyűlnek, s együtt ünneplik az óév végét. Hagyományos játékokat – kártyát, madzsongot – játszanak, beszélgetnek, illetve az utóbbi években leggyakrabban televíziót néznek. Az ünnephez hozzátartozik a petárdadurrogtatás – ez nem csak zajkeltés, hanem a rossz szellemek elijesztésére is szolgál. Éjfélkor a ház minden ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon. Az ételekből igyekeznek annyit készíteni, hogy bőven maradjon másnapra is; az ugyanis, hogy az óévből bőségesen maradt ennivaló az új évre, kedvező előjelnek számít.

 

%d bloggers like this: