Buzi állatkák

Vagyis; homoszexualitás az állatvilágban.

A kanadai biológus, Bruce Bagemihl, az elsők között volt, aki kutatásait e témában publikálta. Műve 1999-ben jelent meg, és több  450 állatfajt tárgyal meg a homo- és biszexualitás témában. Ebből lássunk pár példát:

A posztképen is látható gyümölcslégy körülményesen udvarol, majd tizenöt percen át párosodik. Nagyon ráérős kutatók, akiknek az 1960-as évek óta nem volt jobb dolga, felfedezték, hogy ha bizonyos géneket módosítanak a legyeknél, akkor azok vagy bebuzulnak, és röptében hágják meg (próbálják) hímnemű fajtársaikat, vagy nő létükre férfimód kezdenek udvarolni.

A birkák körében mintegy 8 százalékot tesz ki a homo-kosok* aránya, akik más kosokra gerjednek. Ennek az oka az, hogy az elülső hipotalamuszukban kisebb méretű az a dolog, amire most a gugli fordító is csak annyit dobott ki, hogy “juhsérmes szexuális dimenziójú nucleus” Ez az akármi egy olyan enzimet termel, ami a tesztoszteront egy esztradiol nevű ösztrogénné alakítja. Aki még velem van, annak mondom, hogy a heteró birkákban több ilyen enzim termelődik. Innentől én sem értem, szerintem pont fordítva kellene, hogy legyen, de én nem vagyok birka.

 

laysan albatrosz ezzel szemben 31%-ban leszbikus viselkedést mutat. Ez főleg olyan kolóniákban fordul elő, ahol kevés a hímnemű albatrosz. A nőstények igyekeznek a legfittebb hímmel párosodni, még akkor is, ha annak már van párja, majd a fiókát egy másik nősténnyel közösen nevelik fel.

 

Az atlanti mollyhal nőstényei főleg azokhoz a hím halakhoz vonzódnak, amelyeket szexuális tevékenység közben látnak, akkor is, ha az a szexuális tevékenység más hímnemű halakra irányul. Ez azt eredményezi, hogy a hím halak – saját potenciájuk növelése érdekében -, kikezdenek a többi hím hallal.

 

A bonobó majmok körében 60%-nyi a leszbikusság. Az alacsonyabb hierarchikus státuszban lévő nőstények hangosabban kiabálnak szexuális aktus közben, ha a kozelben egy domináns alfa nőstény van, vagy ha éppen velük létesít kapcsolatot ez a nőstény. Így jelzik mintegy a társaknak, hogy feljebb léptek a társadalmi ranglétrán.

 

*homo-kosok?

HOLDKOMP