Csodaszarvast lőttek Michiganben

Steven Lindberg a helyi törvényhozás nyugalmazott tagja lelkes természetfotósként kapta lencsevégre a nem mindennapi vadat.

Nagyjából egy a millióhoz az esélye, hogy egy szarvasnak három agancsa nőjön, ezt lefotózni szinte elképzelhetetlenül ritkán sikerül a természetben, korábban 1965-ben jegyeztek fel hasonlót. A tudomány állása szerint ez a harmadik kinövés az agancstő sérüléséből adódhat, a csontosodás során az agancs növesztéséért és megtartásáért felelős struktúrák károsodása eredményezi az adott terület elváltozását.

Lindberg a felfedezése napján a folyóparton sétáltatta Max nevű, egy Si-cu és egy Bichon nászából származó keverék kedvencét, amikor előbukkant a nemes jószág.

It’s kind of hard to find something different to take a picture of. Then, I spotted this deer.

Eleinte nem is jött rá, hogy mit örökített meg, eleve nem egyszerű különleges fényképeket készíteni, főleg ha a kültéren történik a nem mindennapi látás, hiszen a kép alanya gyakran mozgásban van.

A szarvas ezúttal egy darabig nem nagyon zavartatta magát, inkább valami ennivaló után kutatott a hóban. Amikor viszont Lindberg megpróbált közelebb kerülni hozzá, hogy jobb szögből is készítsen további fotókat, elégedetlenségét kifejezve inkább tartotta a távolságot.

Így végül a néhány tucat teleobjektívvel készült felvétel átnézésekor jött a megdöbbentő felfedezés, abból pedig született egy facebook bejegyzés.

Miután elkezdték százszámra megosztani, eljutott a helyi Detroit Free Press ügynökséghez, ahonnan már csak egy lépés volt az országos ismertség a The Washington Post tudósítását követően.

Lindberg korábban negyven évig vadászott, de jó húsz éve nem igazán motiválta a nagyvadak lepuffantása, helyette választotta hobbiként a fotózást. Pedig állítása szerint egyszerűbb puskavégre kapni egy szarvast mint jó fotókat készíteni róla.

HOLDKOMP