Csőmozi #59: Erszénybe vág – Howling III: The Marsupials

Egy jó kis werekengurus horror-melodráma vígcsaládregény, valaki?

A lídben az anyagot kicsit elferdítve vadásztam a hatást, nem kenguru, hanem egész pontosan tasmán wereördög, bár ennyi azt hiszem elnézhető, ha maguk a fajtársak több helyen tévesen hivatkoznak magukra, és van rendes farkasember is. A komolynak indult, majd egyre elferdültebb Howling-sorozat (ne tévesszük össze a 2015-ös, egylövetű Howllal, se a beatköltészet csúcsával) 1981-ben indult, az elejét maga Joe Dante (Gremlins) rendezte, mára a 8 filmet számláló franchise valószínűleg a leghosszabb életű lükenthrópos projekt. Philippe Mora ’87-es műve a bozóttüzek és szörfösök országába, egyben kontinensére viszi a mítoszt, és nagyot merít a helyi folklórból – mondhatnánk szinte az egészet kimeri, amennyi ott lehet.

Pittyegő vészjelzések közt egy intelligens szervíz tagjai (igen, jó ügynök volt, haladjunk) farkasember-észlelésekre lesznek figyelmesek a Föld több táján, Szibériában és Ausztráliában is. A szomszédba átsétálva az ősz Prezident nem érzékeli a dolog súlyát, a sok vodka, illetve sör számlájára írja, ám az antropológus Beckmeyer professzornak leesik, hogy hasonló lényt látott a bennszülöttek által rituálisan leölődni még a nagyapja expedíciójáról maradt felvételen, a XX. század elejéről. Az elképesztő állkapcsú tasmán ördög likvidálása akkortájt a kor jól dokumentált fajirtása volt, mára úgy tűnik, írmagjuk se maradt. Kenguruföldön viszont egy, a családja által abuzált lány lelép az isten háta mögötti retekkommunából (Flow, a hippis helységnevet később leolvashatjuk hátulról is) és a nagyváros, Sidney felé veszi az irányt.

A buszon aggódó pap teszi fel neki a kérdést, ki elől menekül, mire Jerboa: pótapám megerőszakolt és farkasember. Az atyának nincs több kérdése, a faarcal előadott poénnal a néző sem nagyon tudja, mit kezdjen. Sidneyben csövezve a vadleány az agyaraival elriaszt pár kéretlen érdeklődőt, a város közepén viszont sufnifilmes stábba botlik, akik pont az Alakváltókon dolgoznak. Értik ugye, film a filmben. Egy ábrándos legény a társulatból fel is karolja, estére rögtön moziba hívja, ahol az It came from Uranus megy. Poén poén hátán, a vásznon pergő szörnyjelenet a lányt szerencsére nem billenti át, csak majdnem, a szerelem pedig szárba szökken.

Mint gyaníthatja a t. olvasó, az idétlenkedő modor nem áll össze a “realista” kivitellel, így a wererémek belezés-szekvenciáival (nem megúszós snittek, foglalkoztak velük, a gore sem egy kamerán kívül elmotyogott hörgésből áll) vagy a hideg, sci-fi horrorba is illő vallatásokkal a laborban, a megható családi jelenetekkel Jerboa újszülött erszénylakó minimanójával meg pláne. Mert az erszényesek természetesen a mocsok technokrata hadsereg és a politika markában kötnek ki. Ezek az ismeretlenre a szokásos módon (kiirtani mindet) reagálnak, de nem jobbak a természet szülöttei, Flow-Wolf elfajzott lakói sem, akik a lelkivilágával mit sem törődve csak visszarabolnák a szökött lányt, amúgy a híres helyi operában vendégszereplő orosz balettművészekben is triggerelik a farkasvért egy rítusukkal. A helyi réteget az “autentikus” aboriginál szertartások képviselik, kékre és pirosra festve – a lykanthrópia errefelé úgy jön létre, hogy a felhasználó a bosszúálló tasmán ősszellemet idézi magába. A zene klattyogó ’80s pop (újabb hatalmas viccek: az All fall downra kivágni valakit a kórház sokadik emeletéről, vagy a CCR Bad moon risingjának giccses klasszikusok popritmusban-feldolgozását keverni az álompár ébredezése alá), a vadonban didgeridoo-perregés. Eldöntetlen horror-szemétvígjátéktól szokatlan módon a szereplők sorsát sokáig követjük nyomon, Jerboa és családja pl. befut a szórakoztatóiparban, csak az Oscar-díjátadón nem szóltak senkinek, hogy a vakuzás mellékhatással jár. A szőrös mancsban szétroppantott arany szobrocska és a közönségbe nyáladzva belevetődő wereördög mindenesetre gyönyörű leképezése a zugfilmes lelkének.

(A szegényes környezetben még ezt a filmet is felvették az ausztrál nemzeti filmarchívumba, a megörökítő itt vall.)

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!