Dolgok, amik idővel csak egyre jobbak lesznek

A Popular Science szedte össze azt a fél tucat holmit, ami az idő múltával egyre csak jobb lesz.

Ez azért is érdekes, mert nagyon nehéz volna ezzel a listával vitatkozni. De vegyük is sorra!

Először legyen itt emlékeztetőnek egy idézet tőlük, mert ha már törzsanyag, akkor citáljuk pontosan:

Technology doesn’t age gracefully. Bricked phones and crapped-out hard drives retire to your junk drawer only a few years after emerging from their shrink wrap. A precious few of our worldly wants, however, do improve with time and use. Objects like the ones here satisfy the Japanese tenet of wabi-sabi, which values well-worn imperfection over what’s shiny and new. They’ll only work better as you drag them along the rough road of life.

Ez egy nagyon fontos megállapítás. Az összes kütyüdet, mobilodat baszhatod ki a picsába, 2-3 év után szart se érnek, van ami egyenesen használhatatlan lesz.

Vannak viszont maradandó holmik, amik akár életünk végéig elkísérhetnek.

1.) Farmer

Nem is tudom. Nekem van olyan farmerom, ami mostanra sokkal inkább folytonossági hiány mint nadrág. Egyetlen zsebe sem működőképes. Kimennék közértbe, bedobok egy százast a bal zsebbe kosárra, kiesik a cipőmre pár lépés után. A farzsebe annyira lukas, hogy vissza kellett mennem a kártyatartó tárcámért a kocsi vezetőüléséig, mert nem felül, hanem a lyukon csúszott ki. Azóta vettem egy nagyobb tárcát, de a zseb is kezdi érezni és hozzá alakul. Hamarosan valamit el fogok hagyni, én már érzem.

2.) Ukelele

Ebben is lehet valami, bár Ukém (az egyébként négy húros, Hawaii eredetű pengetős hangszer) még nincs, most szemezek egy Yamaha Guitalele holmival, egészen menő ahogy kinéz, gitár húrozásra is át lehet hangolni, az annyi, hogy A a felső húr, és tulajdonképpen egy az ötödik fretnél lefogott gitárként működik. Baromi jól néz ki, paliszander színű, szerintem rámegyek, mert gitározni egyáltalán nem tudok, de szép a színe és jól mutat a tábortűznél rituális pisiléskor. A “börtön ablakába soha nem süt” nótát szerintem seperc alatt megtanulom, szóval onnantól vihetem az ittas csajokat sátorba, csak aztán villámgyorsan el kell tőlük köszönni, mert elég büdik és a fene se akar büdi lányokkal ölelkezni.

Ezek egyébként a gitárok nálunk háztartási szinten. Egy Stratocaster és egy Les Paul. Szerintem minden háztartásba kell gitár, akkor is ha nem tudunk gitározni. Az esztétikája elég szép és gitározni még a fakezűek is meg tudnak tanulni addig, hogy “sálllááááááálááááá”. A sunburst Les Paul az enyém.

3.) Bakancsok

Na ezt is meg tudom ismét erősíteni. Így néz ki a kedvenc Martensem, elképesztően tré, látott már mindent, de még azt is amit nem. Tyereskova koncerten ő szégyellte magát, amikor hallgattuk a “Dióskalács” c. számot. Ott is meg akartak ölelgetni. Bolond egy világ.

4.) Fejhallgatók

A white fülűek meggyőződése, hogy idővel egyre jobb lesz a hangja minden fejhallgatónak, mert bejáratódik a használattal. Kb. 1000 óra után már egész máshogy szól mint amikor megvetted.

A személyes kedvencem a Bowers and Wilkins P7, ez egy nagyon jó szerzet. Azon túl, hogy finom báránybőr az egész, nikkelezett pántokkal, szóval úgy jó, ahogy ki is néz, ráadásul vezetékkel és Bluetooth-on keresztül is kiválóan szól. Jövőálló, mert ismeri az aptX BT szabványt, ez ugye arról szól, hogy audióra optimalizált adatátvitel és a D/A konverteréről mindenhol ódákat írtak. Ajánlott holmi, ha tehetitek vegyétek. Az AKG K-66 fejhallgatót váltotta, az rádióstúdiós referencia, azt is csak ajánlani tudom.

20-30 évig kiszolgál, így kell értelmezni az árát.

5.) Serpenyők

Azt gondolom, vagyunk páran, aki szoktak időzni a konyhában és pontosan tudjuk, mennyit számít egy-egy serpenyő minősége és/vagy tartóssága. Vannak akik az öntöttvasra esküsznek, én nem vagyok ortodox ennyire, szerintem fontos, hogy indukciós platnin lehessen használni, de ott viszont nagyon kiszámíthatóan. Meglepő, de a Tefal Jamie Oliver sorozatát harmadáron(!) szórták ki outletben, lánygyerekkel pont arra jártunk, átlag teflon serpenyő árban el lehetett hozni. Nem állítom, hogy különleges volna, mert a fasz se adna érte annyit amennyi a bolti ára, de van belőle négy különböző méretű, bárányt készíteni nem kicsit jól lehet benne, szóval elfogadom, hogy prémium termék. És nem hámlott le róla a teflon bevonat ami az átok teflonserpenyők alapvető sajátossága.

6.) Teafőző felszerelés

Ebből is 10 éve ugyanazt használom. Szálas tea megy bele a szűrőbe, leforráz, az Earl Grey bergamottos illata megtölti a konyhát és utána lehet merengeni a világ nagy dolgain. Teljesen egyszerű, üveg, nem is tudom hol vettem, oda nem adnám semmiért.

A holmik értelméről bővebben itt:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!