Elképesztő a Samsung csúcsmobilok értékvesztése

Mobiltelefont a legritkább esetekben vásárolunk befektetési céllal, ezért azt nyilván mindenki tudja, hogy az első bekapcsolással és aktiválással az újdonsült telója máris nem ér annyit, amennyit a pénztárnál kicsengetett érte.

Ezzel egész sokáig nem is volt gond, egy 80-100 ezres telefonnál még csak húzta a száját az ember, hogy hát jó, azért két-három évig kitart, úgysem eladásra vettük.

Manapság, amikor az 1000 dollár feletti árcímke egyáltalán nem számít ritkaságnak és az kemény magyar forintban belekarcolhat a 400 ezres tartományba, már sokkal érzékenyebb téma lehet még a legfanatikusabb rajongóknak is, akik azért évente, legkésőbb két évente kénytelenek cserélni a csúcsmobiljaikat.

A kénytelen szó használata nem véletlen. Sokan azt gondolják, hogy az Apple egy túlárazott szar, mert a vásárlóit különböző trükkökkel arra veszi rá, hogy folyamatosan csereberéljék az iPhone-okat, ezért aztán tömött sorokban kígyóznak minden bejelentés után az üzletek előtt. A valóság ezzel szemben az, hogy jelen poszt írásakor az iPhone 6s még mindig megkapja a szoftverfrissítéseket, pedig az 2015 szeptemberében mutatkozott be és egy iPhone vásárló átlag három évente cseréli a készülékét.

Az Android szcéna ezzel szemben egy sokkal vegyesebb világ, van olyan gyártó, ahol az operációs rendszert a lehető legkevésbé változtatják meg, hogy a frissítések minél gördülékenyebben történhessenek és akár három évig biztosítják a legújabb verziókat, megint mások – így a Samsung – olyan mértékben nyúltak bele a módosításaikkal, hogy képtelenek követni a biztonsági kiadásokat, fél év lemaradás sem ritka, de az, hogy ma a Galaxy Note 9 és kortársai az Android 10-nél megálltak egy olyan szempont, ami alapján az árazásuk a két évvel ezelőttinek ötöde-hatoda, gyakorlatilag értéktelenek. Ha valaki nem akar “főzött” ROM-okkal bohóckodni, bottal se piszkálja meg a korábbi csúcsmodelleket.

Két év nagy idő, még erre is legyinthetnénk, hogy jó, akik évente váltanak, azok legalább nem kerülnek akkora bukóba. Ennél nagyobb tévedés is kevesebb van, a másodpiaci elemzők összeszedték a 2021. januárjában debütált Galaxy S21 széria “használt” árazását, amiről három hónap elteltével még igazából nem is beszélhetnénk, tekintve, hogy a kicsomagolás után 10-12 héttel járunk és ilyenkor még nem azt várnánk, hogy a dollárjaink elfüstölése felett bánkódva törölgessük a könnyeinket, mégis ez történt.

Az S21+ 5G 128GB havi 15% értékvesztéssel még a legjobban teljesítő, így csakcsupán 44,8%-kal kevesebbért adható el, de ha nagyvonalúan a bőséges 256 GB-os modellbe ruháztunk be, az havonta az árának ötödét elveszítve már -57,1%-kal elperzselte a kezdeti beruházás több mint felét. Csak hogy átérezzük ezt készpénzre lefordítva, 281 dollár az mai árfolyamon 84 ezer forint, három hónap alatt sikerült leza negyedmilliónak megfelelő zöldhasút evaporálni az 512 GB-os Ultra vásárlóinak.

Az előző év szeptemberébe bemutatkozott Apple iPhone 12 Pro Max havi értékvesztése a 128 GB-os modellnél mindössze 3,6%, tehát azt sem állíthatjuk, hogy a jelenség általános volna, a Samsung úgy néz ki, hogy alaposan belehúzott, mert még a legrosszabbul teljesítő iPhone 12 64 GB is csak havi 6,7%-kal, összességében harmadával lett kevésbé értékes kétszer annyi idő, azaz hat hónap alatt.

Ezek a számok azért is érdekesek, mert amikor a TCO-t vizsgáljuk, azaz, hogy ténylegesen mennyibe kerül egy készülék a használat során, sokan kifelejtik a képletből az értékvesztést és csak a beszerzési árakat szemlézik a vásárlás előtti döntés meghozatalakor. Összehasonlítva a legjobban teljesítő modelleket, azaz a 999 dolláros 128 GB-os iPhone-t és az ugyanekkora háttértárral szerelt Samsungot, az egy éves értékvesztésben komoly különbségre számíthatunk, amíg az Apple üdvöskéje decens 555 dolláros árazással elsózható lesz, a Samu a 444 dollárjával mögötte kulloghat és ez még a jobbik eset, mert aki előrelátóan 256 GB-ban gondolkozott, hogy azzal a másodpiacon majd mekkorát szakíthat, annak lesz legkellemetlenebb a pofára esés, a felhő és 5G korában a beépített tárolókapacitás jóformán egyáltalán nem árfelhajtó hatású, az új ár mindössze harmadát kaphatja majd a bölcs döntésért cserébe.

A Samsung nem egyedül jár ebben a cipőben az Androidos telefonok között, náluk az egy év alatt várható értékvesztés átlagosan 67%, a geek-ek által istenített OnePlus még ezt is képes alulmúlni a maga 72%-ával.

HOLDKOMP