Felejtsd el a kovászt! Itt az új kenyértrend – focaccia garden.

Kenyeret sütni mindenki tud. Aki 2020-ig nem tudott, mostanra az is elsajátította a házi pékeskedést több-kevesebb sikerrel.

A pandémia egyik kétségkívül legmeghatározóbb gasztrotrendje a házi kovászolás lehetett, alig egy évvel ezelőtt a földkerekségen az ilyesmire fogékony közönség dunsztosüvegben nevelgette a trutymót, etetgette, dédelgette, hogy ha akárcsak részben is sikerrel járt, két-három hét elteltével megsüthesse az első keletlen, összeesésre hajlamos, savanykás kenyerét, kirakni az ismiknek Instára: lám neki is sikerült.

Aztán erről a többség gyorsan lejött, csak a hard kóros kovászolók álltak rá vadkovászt csereberélni szárított formában, az igazi fanatikusok pedig levelezőtársakra leltek a nagyvilágban, tecső videókban mutatva be az akár száz évnél is idősebb gyökerekkel rendelkező őskovász szerzeményeiket.

Kenyeret sütni persze nem csak kovásszal lehet, az instant élesztő legalább annyira addiktív, ha egyszer ráérzünk a házi kenyér ízére. Jelen bejegyzés alázatos narrátora a mai napig 6-7 féle lisztet tart a kamrában, hogy ha sütni támad kedve, ne legyen akadálya. Így születnek rozsos és teljes kiőrlésű alapokon rusztikus parasztkenyerekre emlékeztető formációk, mint az alábbi képen is látható. Randa de finom.

A közelmúltban új őrület ütötte fel a fejét, a kertész focaccia (focaccia garden). Az egész a téli napfordulón kezdődött, amikor az év legsötétebb napján a Colorado állambéli Alyssa Reese kitalálta, hogy ideje várni a tavaszt és valami teljesen másféle kenyérrel előállni, hátha azt többen lájkolják, ezért a Ben White jegyezte londoni The Focaccia Florist. receptjét követve megalkotta az első sült lapostésztáját.

celebrate the much-welcomed coming of spring

Az azóta négyszázezer követőt bevonzó trend kétségkívül látványos és az elkészítése is csak minimális kézügyességet igényel, nem bonyolultabb, mint egy olívaolajjal dúsan meglocsolt pizzatészta, csak a díszítése más.

A recept végtelenül egyszerű: a lisztet, élesztőt, sót kézmeleg vízzel egy tálban össze kell keverni, tíz perc dagasztás után a kiolajozott keverőtálba visszarakni pihenni, amíg kétszeresére kel. Utána kinyújtva száras zöldfűszerekkel, paradicsommal, színes paprikával, hagymafélékkel feldíszíteni, alaposan meglocsolni olívaolajjal és mehet is a 220 fokos sütőbe. A hőfokkal érdemes óvatosan bánni, senki sem szereti a megégett petrezselyemzöldet vagy rozmaringot.

Aki hasonlóságot vél felfedezni a kenyérlángos irányában, az vélhetően nem is téved sokat, szalonnával és lila hagymával megdíszítve, az olívaolajat kisütött zsiradékra cserélve a végeredmény nem is lesz más, mint a hagyományőrző langalló vagy töki pompos, bár ezeknek a tésztáját szokták áttört főtt burgonyával, a feltétet tejföllel, sajttal is dúsítani, ami nem kötelező.

A hagyma egyszerre növény és fűszer, így ha dúsan mérve dekorációs célokra használjuk, azzal is várhatjuk a tavaszt.

HOLDKOMP