Fény derült a macskafű titkára?

Szorgos kutatók jártak utána, hogy a házi kedvencek miért legelésznek ha tehetik.

Általánosságban korábban az volt közismert, hogy időnként a macskák zöld növényeket fogyasztanak, majd rövidesen visszaöklendezik. Erre épült is egy jól jövedelmező iparág, otthonra bárki vásárolhat macskafüvet a szaküzletekben.

Ezúttal ezer önkéntes bevonásával gyűjtötték össze a frissen közzétett eredményeket az International Society for Applied Ethology in Bergen, Norway közreműködésével.

Az alkalmazott etológia szakértői a naponta legalább három órát macskájukkal töltők megfigyeléseit dolgozták fel és foglalták össze, ebből az jött ki, hogy a macskák 71%-a nem veti meg a növények elrágcsálását, 11%-uk egyáltalán nem fanyalodik rá. A növényevő cicusoknak mindössze negyede hányt és a tulajdonosok azt állították, hogy 91%-uk nem tűnt egyáltalán betegnek. Ebből adódóan feltételezhető, hogy a hányás leginkább mellékhatása egy másik folyamatnak.

Végül arra a feltételezésre jutottak, hogy az emészthetetlen rostok elfogyasztása több más megfigyelt állatfajhoz (például csimpánzok) hasonlóan a fejlődésük során szerepet játszhatott a belek izomzatának stimulálásában, így szabadulhattak meg az ott élősködő parazitáktól.

Annak ellenére, hogy ilyen paraziták a házi kedvencekben nem nagyon fordulnak elő manapság, hiszen a gondos gazdik féreghajtatják rendszeresen az otthon tartott, esetleg időnként szabadba engedett cicákat, egy távoli ősre visszavezethetően a szokás kódolva megmaradt.

Egyes tudósok azt feltételezik, hogy a tisztálkodás során az emésztőrendszerben keletkezett szőrgombócok felöklendezés útján eltávolításához is köze lehet a növények majszolásának, úgyhogy izgatottan várjuk a további megfigyelések eredményeit!

A macskatartóknak érdemes azért arra törekedni, hogy lehetőleg ne tartsanak mérgező növényeket, attól is hányhat a cicus, de nem a fenti okokból.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!